Diskinis pjūklas: kaip pasirinkti tinkamiausią

Jei esate tas, kuris mėgsta pasidaryti visus darbus namuose pats, savo rankomis, turbūt turite įsigijęs beveik visus būtinuosius įrankius. Tačiau ar vis dar pjaunate paprastu rankiniu pjūklu? Kodėl tuomet nepagalvojus apie diskinį pjūklą? Juk juo galima perpjauti beveik visas namuose randamas medžiagas.

Kodėl jums gali jo reikėti

Diskinis pjūklas yra universalus pjovimo įrankis, kuriuo galima atlikti skersinius, išilginius bei įstrižus pjūvius. Tokie pjūklai pigesni ir mobilesni nei stacionarūs diskiniai pjūklai ir skersinio pjovimo staklės. Su šiuo pjūklu, parinkus teisingą diską, galima pjauti medį, akmenį, betoną, plieną bei kitas medžiagas.

Svarbūs parametrai renkantis pjūklą

Maksimalus pjovimo gylis

Namuose rekomenduojama turėti pjūklą, kurio pjovimo gylis yra iki 55 mm - to turėtų pakakti pagrindiniams darbams įveikti. Kita vertus, jei sugalvosite pjauti storas lentas, geriau rinkitės brangesnį pjūklą, skirtą profesionalams.

Geležtės sukimosi dažnis

Iš esmės kuo šis parametras didesnis, tuo lengviau perpjausite kietesnį objektą (tiesa, nereikia pamiršti, kad šiame darbe itin daug lemia tinkamo disko parinkimas). Be to, greičiau besisukantį įrankį lengviau valdyti. Tačiau teks rinktis: ar didesnis greitis ir didesnis elektros energijos sunaudojimas, ar mažesnis greitis, bet ekonomiškesnis variantas.

Galia

Pigus ir dažniausiai negalingas pjūklas suksis lėčiau, geležtė šips ir kais, todėl labiau strigs paviršiuje ir iškils didesnė atatrankos tikimybė. Antra vertus, jei dirbate tik namie ir pjaunate tik medieną, labai galingo įrankio rinktis taip pat nereikia - galite permokėti už funkcijas, kuriomis nesinaudosite.

Balansas, svoris ir patogumas

Šį įrankį laikysite rankose, todėl norėsite, kad jis būtų patogus – ne per sunkus, lengvai paimamas, svoris gerai subalansuotas. Kiekvienas esame skirtingas, todėl prieš perkant būtų naudinga pasižiūrėti, ar patogu konkretų pjūklą valdyti. Pjovimo gylis ir kampo nustatymas turi būti lengvai keičiami ir nenusimušti dirbant.

Maitinimas

Kaip praktiškai visi elektriniai įrankiai šiandien, taip ir diskiniai pjūklai gali būti laidiniai ir akumuliatoriniai. Tradiciškai akumuliatoriniai įrankiai yra brangesni, turi ribotą veikimo laiką, tačiau kartu yra mobilesni. Itin aktyviai nenaudojant, namų reikmėms pilnai užteks ir laidinio diskinio pjūklo.

Nepamirškite apie saugumą

Atidžiai perskaitykite instrukcijas, pridedamas prie įrankio, dėvėkite atitinkamą aprangą, apsaugokite rankas, akis, kad nepakliūtų dulkių ir kitų smulkių dalelių.

Įrankį dirbant laikykite abiem rankomis, pjaunamą daiktą įtvirtinkite ant darbastalio. Norint tiksliai nupjauti bei nesugadinti geležtės, naudokite kreipiančiąją juostą. Jei geležtė įstrigo, visų pirma įrankį atjunkite nuo elektros maitinimo ir tik tada spręskite problemą, antraip rizikuojate rimtai susižeisti. Kaip ir grandininiai pjūklai, diskiniai pjūklai pjaunant gali sukelti atatranką - tai gali rimtai sužeisti žmogų, nesilaikantį saugumo reikalavimų ar nepatyrusį naudotoją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis