Dažymo įrankiai: teptukų ir volelių valymas po darbo

Dažymui dažniausiai yra reikalingi du dažymo įrankiai: teptukas ir volelis. Teptukai paprastai yra naudojami tikslumo reikalaujančiose vietose (aplink duris, langus), o voleliai reikalingi didesnių plotų padengimui dažais. Šiuos įrankius bus galima naudoti kelis kartus, jei po dažymo jie bus tinkamai nuvalyti.

Teptukai

Renkantis teptukus, svarbu rinktis kokybišką variantą, nes teptuko kokybė įtakoja ir atliktų darbų kokybiškumą. Rekomenduojama rinktis teptukus su ilgais, storais šereliais, nes jie geriau sulaiko dažus ant teptuko. Tokie teptukai gali pakabinti daugiau dažų iš kibirėlio ir lygiau juos užtepti ant dažomo paviršiaus. Taip pat jie gražiau uždažo kraštus. Nepatariama pirkti siaurų teptukų su trumpais, kietais šereliais. Prižiūrimu, kokybišku teptuku tikrai galima bus naudotis ne vieną ir ne du kartus.

Paliktas ilgesniam laikui teptukas, kuris buvo išteptas dažais, greitai patampa kietas kaip akmuo ir neretu atveju tokį teptuką tenka išmesti. Jeigu dažydami darote pertrauką, svarbu neleisti dažams esantiems ant teptuko išdžiūti. Jeigu numatoma pertrauka yra neilga, teptuką galima pamerkti į indą su vandeniu. Kitas būdas – teptuką galima susukti į aliuminio foliją ar maistinę plėvelę. Jeigu dažoma aliejiniais dažais, teptuką galima palikti dažų kibirėlyje, tačiau jis neturėtų liesti indelio dugno.

Darantis ilgą pertrauką, teptukus rekomenduojama išplauti. Teptukų valymas vyksta taip: pirmiausia po dažymo reikia kuo daugiau dažų likučių nubraukti į dažų talpą, tokiu būdu ir dažų sutaupysite, ir plovimas bus lengvesnis. Tada, jei buvo dažoma vandens pagrindo dažais, teptukus reikia nuplauti vandens srove, nepaliekant dažų liekanų šereliuose. Jei buvo dažyta aliejiniais dažais, tada pirmiausia teptukus reikia išmirkyti vaitspirite ar kitame skiediklyje (tirpale juos reiktų palaikyti porą valandų), o tada nuplauti muiluotu vandeniu.

Shutterstock

Voleliai

Perkant volelius, paprastai yra rekomenduojama įsigyti du: mažesnį volelį skirtą sunkiau prieinamoms vietoms bei standartinį volelį (22-23 cm pločio) skirtą didesniems plotams. Renkantis volelį, patariama atkreipti dėmesį į jo kotą, jis turėtų būti pakankamo ilgio, kad būtų galima pasiekti tiek sienas, tiek lubas. Naudojant volelius su ilgu kotu ne taip įskausta ranka ir prireikia mažiau pastangų.

Volelius ir padėklus reikia valyti iškarto po dažymo darbų. Jų valymas yra toks pat kaip teptukų: pirmiausia reikia nubraukti dažų perteklių, o tada gerai nuplauti vandeniu (jei buvo dažyta vandens pagrindo dažais). Skiediklis taip pat gali būti naudojamas volelių valymui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis