Darau Pats: mozaika jūsų namuose

Šiuolaikinė mozaika itin paplitusi mūsų visuomenėje, tapo prieinama ne tik profesionalams – dabar mozaiką kaip dekoro elementą galima išvysti ir eilinio žmogaus namuose. Iki šiol mozaika neprarado savo egzotiško žavesio, priešingai, jos elementų galima sutikti ne tik gyvenamosiose, bet ir visuomeninėse erdvėse. Tikimės, kad šis straipsnis jus suintriguos, todėl kviečiame pasitelkti vaizduotę ir mozaiką pasidaryti patiems.

Be šiek tiek užsispyrimo, laiko ir kantrybės, jums dar prireiks:
• Statybinio giluminio grunto;
• Plytelių klijų;
• Siūlių glaisto (pagal poreikį, bet nebūtina);
• Plytelių duženų;
• Mentelės;
• Apsauginių pirštinių;
• Dubens klijų masės maišymui;
• Pieštuko arba kreidelių (pagal poreikį);
• Apsauginių akinių;
• Plaktuko.

Pirmiausia, pasirinkite paviršių, ant kurio norėtumėte pasidaryti mozaiką – tai gali būti buto siena, balkono lubos ar netgi grindys duše. Apmąstykite ir nusipieškite mozaikos eskizą. Pagalvokite, ar norite, kad mozaika vaizduotų konkretų piešinį ar tai turėtų būti abstraktus vaizdinys. Jeigu vis tik pasirinkote sudėtingą raštą ar piešinį, patartina jį pirmiausia perkelti pieštuku arba kreidelėmis ant norimo dekoruoti paviršiaus – taip bus lengviau orientuotis klijuojant mozaiką.

Atėjo laikas pasirinkti pagrindines medžiagas – jeigu namuose neseniai klijavote plyteles, greičiausiai dar turite jų likučių, tačiau jei spalvinė gama per skurdi arba plytelių neturite, jų teks įsigyti atskirai. Patartina plytelių ieškoti didesniuose prekybos centruose ar sandėliuose – čia dažnai galima nemokamai arba už simbolinę kainą įsigyti plytelių duženų. Taip pat pardavimo vietose ieškokite plytelių, kurių yra maži likučiai, nes joms irgi neretai taikomos nuolaidos. Prieš renkantis plyteles reikėtų atkreipti dėmesį ir į plytelių tipą – skirtos sienoms ar grindims, naudojamos lauke ar patalpose. Perkant tiek plytelių duženas, tiek juo labiau „sveikas“ plyteles, tolimesniam darbui jums reikės jas susmulkinti – būtent čia pravers plaktukas, pirštinės ir apsauginiai akiniai.

Kita ne mažiau svarbi priemonė – tai plytelių klijai. Būtent nuo jų kokybės priklausys ne tik galutinis rezultatas, bet ir pati darbo eiga. Skirkite pakankamai dėmesio perskaityti informaciją ant etiketės, kurioje bus nurodyta klijų išeiga, paruošimo ir naudojimo instrukcija. Plytelių klijų tipo pasirinkimas priklauso nuo keleto faktorių: plytelių rūšies (keraminės, akmens masės, klinkerio, natūralaus akmens, stiklo), naudojimo vietos (sienos ar grindys), aplinkos poveikio (viduje ar išorėje), pagrindo medžiagos (betonas, gipskartonis, mūras ir t.t.), taip pat pagrindo galimybių sugerti vandenį, sukibimo, švarumo, lygumo, galimų deformacijų. Sudėtingesnėmis sąlygomis – drėgnose patalpose, šildomoms grindims, židiniams, lauke šalčio ir drėgmės veikiamiems paviršiams – bus reikalingi stipresni ir ypač elastingi plytelių klijai. Pastarųjų kaina dėl dedamų įvairių priedų, gerinančių sukibimą, bus didesnė. Stiprių ir elastingų klijų prireiks norint pasidaryti mozaiką iš natūralaus akmens arba klojant plyteles ant labai sudėtingų paviršių, tokių kaip plytelės ant plytelių, medinių grindų, medžio drožlių plokštės, paviršių, padengtų hidroizoliacija, ir pan.

Gyvenamosiose patalpose naudojamiems klijams nėra keliami ypatingi reikalavimai. Pravartu žinoti, jeigu pagrindai vienodi, o plytelių rūšys nesiskiria, sienoms ir grindims tinka tokie pat klijai. Stiklo mozaika ir marmuras klijuojami baltais klijais, kadangi pastarieji nepakeičia dangos spalvos. Įvertinę visus šiuos faktorius, tikėtina, kad išsirinksite tinkamiausius klijus.

Prieš pradedant klijuoti mozaiką, patartina paviršių padengti giluminiu gruntu, kuris suriš dulkes ir padidins plytelių klijų sukibimą. Svarbu atminti, kad gruntuojamas paviršius turi būti sausas ir be riebalų dėmių.

Pasirūpinę visomis reikalingomis medžiagomis ir atlikę visus paruošiamuosius darbus (nuvalę ir nugruntavę paviršių, nusipiešę mozaikos eskizą, susismulkinę plyteles) galite pagaliau imtis mozaikos klijavimo. Kadangi tai ilgas ir kruopštus darbas, o jūsų mozaika dengiamas paviršius yra gana didelis, nepersistenkite ir nemėginkite visos mozaika klijuojamos sienos pabaigti per vieną dieną. Tikėtina, kad pradžioje darbai vyks pakankamai lėtai, bet, kai įsivažiuosite, per dieną galite išklijuoti maždaug 1 m2 plotą. Turėdami omenyje darbų „spartą“, neužsimaišykite iškart per didelio kiekio plytelių klijų, nes po poros valandų mišinys sustings ir nebus tinkamas naudoti. Padengę paviršiaus fragmentą mozaika, palaukite, kol plytelės tvirtai prie jo prikibs, tada galite užtepti siūles tarp mozaikos dalelių. Glaistui geriausia naudoti tuos pačius plytelių klijus, kurie būna pilkos cemento spalvos, todėl nekrinta į akis ir tokiu būdu labiau išryškina mozaikos piešinį. Siūlėms užpildyti galite naudoti ir specialų spalvotą glaistą, kurį geriau tepti baigus visus klijavimo darbus. Nepamirškite kaskart baigus lipdyti mozaikos fragmentą ir užtepus siūles, kruopščiai išlyginti kiekvieną siūlę, o klijams kiek sustingus, nuvalyti jų likučius – klijai nepridžius, priešingu atveju, juos vėliau grandant gali likti nepageidaujamų žymių.

Spalvinga mozaika itin gražiai dera prie grubių natūralių paviršių – plytos, akmens, betono. Suskaldę plytelę su piešiniu ir vėliau ją ar jos fragmentą suklijavę iš šukių kaip mozaiką, sulauksite netikėto rezultato – mozaika įgaus senovinio žavesio.

Kita vertus, jei nenorite daug spalvų ir mėgstate natūralumą, mozaiką galite pasidaryti iš natūralaus akmens. Grindys duše iš plokščių ir glotnių jūros akmenėlių tarps ne tik jūsų vonios akcentu, bet pasitarnaus ir praktiškai.

Rodos, nurodymų ganėtinai daug, tačiau pabandę išties įsitikinsite, kad mozaikos lipdymas nėra toks sudėtingas, koks gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Juolab rezultatas neabejotinai atpirks visus vargus ir įdėtą triūsą, o jūsų kūrinys garantuotai bus unikalus ir nepakartojamas. Po kurio laiko juodas darbas pasimirš, sueižėjusi pirštų oda atsinaujins, o draugų ir pažįstamų pagiriamieji žodžiai galbūt įkvėps imtis... naujos mozaikos!

Nuotraukos autorės

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis