Darau Pats: būdas, kaip apsiūti židinio kapsulę

Mūsų skaitytojas, tinklaraščio Raituzo namas autorius, dalijasi savo patirtimi, kaip jam pavyko suformuoti židinio karkasą.

Minties dėl ortakių nuvedimo nuo židinio atsisakiau dėl šių priežasčių:

- neradau niekur normalaus židinio ventiliatoriaus, kuris būtų netriukšmingas. Visi jie buvo vienodai nemažai keliantis triukšmą;

- labai nepatogu buvo išvedžioti ortakius, kadangi izoliuoti židinio ortakiai kirstųsi su rekuperacinės sistemos ortakynu;

- laikui bėgant tose vietose, kur yra sienose įrengtos karšto oro išleidimo grotelės apsineša siena nešvarumais;

- pakankamai nemažos investicijos (ventiliatorius, izoliuoti lankstus ortakiai, karščiui atsparios grotelės ir t.t.);

- Radau pakankamai lengvą būdą kaip nunešti šiltą orą į kitas patalpas. T.y. su rekuperatoriaus pagalba iš svetainės ištraukiamas sušilęs oras labai greitai pakelia šviežio tiekiamo oro temperatūrą ir per difuzorius yra pučiamas į visas gyvenamas patalpas. Tikslesnius skaičius ir bandymo rezultatus planuoju atlikti vėliau ir apie tai aprašyti savo bloge rekuperatoriaus ir vėdinimo temoje.

Židinio apsiuvimui pasirinkau kalcio silikato termoizoliacines plokštes 1000x625x30 mm,

Galinę sienelę klijavau prie sienos su spec. klijais maišomais vandeniu. Pačios plokštės tarpusavyje klijuojamos su klijais, atlaikančiais temperatūrą iki 950oC.

Taip pat, papildomai tarpusavyje plokštės susukamos medvaržčiais. Pati kalcio plokštė yra labai lengva ir lengvai pažeidžiama. Taip pat ji labai dulka, todėl, reikia vidinį židinio apsiuvimą nugruntuoti spec. karščiui atspariu impregnantu. Tiesa, kaina jo yra nevaikiškai brangi t.y. 5 l talpos indelis kainavo apie 46 eurus (160 Lt). Nugruntavus plokštė tapdavo visai nedulkanti ir gan kieta.

Viršuje matosi horizontali plokštė atskirianti karščio kamerą.

Iki židinio kapsulės neprileidžiu plokštės apie 3 cm. Vėliau iš priekio židinys bus apklijuotas "travertino" akmeniu.

Vėliau reikėtų plokštes armuoti ir glaistyti, bet aš sumasčiau ant viršaus pritvirtinti karščiui atsparų gipsą (raudoną). Iš pradžių maniau, kad gipso plokštes paprasčiausiai prisuksiu prie plokštės. Deja, bet mano sumanymas nepavyko, kadangi gipso medvaržčiai prasisukdavo ir medvaržčio galvutė nelysdavo į gipso plokštę. Tada nusprendžiau gipso plokštę priklijuoti prie termoizoliacinių plokščių su elastingais plytelių klijais.

Sudėti kampai ir pradėtas glaistyti židinys:

Viršutinės mažos grotelės reikalingos tam, kad jei perkais karščio kamera, karštas oras prie perdangos turėtų kur išeiti.

Čia pilnai užbaigtas ir nudažytas židinys (be travertino akmens), o šalia matote išklijuotas akmens imitacijos plyteles:

Dabar liko aplink ugniakurą ir ant grindų apklijuoti "travertino" akmeniu.

Raituzo Namas, nuotraukos – autoriaus

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis