Būsto užliejimo priežastys: kaip dažnai žalą padaro vasaros liūtys?

Būsto užliejimas – bene dažniausia nelaimė, kurios baiminasi savo namus kruopščiai prižiūrintys gyventojai. Dažniausiai ją nulemia netvarkingi senos statybos namų vamzdynai. Tačiau pastarosiomis savaitėmis Lietuvos nepaliekantis liūčių sezonas į užliejimo priežasčių trejetą kilstelėjo ir prakiurusius stogus. Apie dažniausias būsto užliejimo priežastis ir gyventojų patiriamus nuostolius pasakoja Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas.

Pirma priežastis: trūkę vamzdžiai ar radiatoriai

Per dieną užregistruojame mažiausiai vieną vandens užlietą būstą. Jei įtrauktume avarinių tarnybų sukauptus duomenis, per metus tokių būstų visoje Lietuvoje suskaičiuotume bent kelias dešimtis tūkstančių. Pagrindinė tokios nelaimės priežastis – trūkę seni vandentiekio vamzdžiai, radiatoriai ar gyvatukai.

Vidutinė gyventojų patiriama žala vandeniui užliejus būstą siekia 400 eurų. Tačiau operatyviai nesureagavus į nelaimę, pavyzdžiui, kuomet būsto šeimininkai darbe ar išvykę į kelionę, nuostoliai gali būti kur kas didesni. Visai neseniai kliento dėl buto užliejimo patirta žala siekė 1,6 tūkst. eurų, o vandeniui užliejus nuosavą namą buvo sugadinta turto už 2,5 tūkst. eurų.

Antra priežastis: į pastatą prasiskverbęs liūties vanduo

Šiltuoju metų laiku, Lietuvą periodiškai aplankant audroms, į dažniausių būsto užliejimo priežasčių sąrašą teko įtraukti ir pro pastato konstrukcijas prasiskverbiantį vandenį. Po liūčių žalas registruojančių klientų skaičius, palyginti su įprastomis dienomis, ūgteli 2-3 kartus. Pro pastato konstrukcijas prasiskverbęs lietaus vanduo užlieja viršutinius aukštus arba rūsius.

Po birželio 20 dienos liūties mūsų klientai registravo 24 žalas, o po liepos 11 dienos – 16. Jie pastebi, kad stichijos šėlsmas gali atnešti netgi didesnes žalas, nei trūkęs vamzdis. Pastebėjus pastarąją problemą, reaguoti galima nedelsiant. Tuo metu pro pastato kiaurymes per liūtį liejantis vandeniui dažnai telieka laukti, kada ji liausis. Be to, šiltojo sezono liūčių metu rizika patirti didesnių nuostolių išauga ir dėl perkūnijos.

DELFI / Domantas Pipas

Trečia priežastis: sugedę buities prietaisai

Trečia potvynius namuose nulemianti priežastis – netvarkinga arba be priežiūros palikta vandenį naudojanti buitinė technika, tokia kaip skalbimo mašinos ar indaplovės. Dažniausiai vanduo išsilieti gali trūkus vandentiekio žarnelei arba išsimovus kanalizacijos žarnai. Tačiau būna ir tokių atvejų, kuomet uždarant skalbimo mašinos dureles jose įstringa drabužis – todėl prietaisas praranda sandarumą.

Gyventojams esant namuose ir laiku pastebėjus tekančią srovę, galima operatyviai imtis veiksmų – išjungti vandens tiekimą skalbyklei ar indaplovei ir sausinti jau išsiliejusį vandenį. Tuo atveju, kai veikianti technika ilgesniam laikui paliekama be priežiūros, žala gali išaugti ir priversti rūpintis būsto remontu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis