Baldų dažymo patarimai tiems, kurie niekada to nedarė

Atrodytų, kad dažai yra ganėtinai paprastas dalykas, o dažymas yra tiesiog vieno paprasto dalyko užtepimas ant paviršiaus paprastu būdu. Štai ir ne! Žmogus dažymo darbus atliekantis ne pirmąkart, tai padarys geriau nei naujokas, tačiau nereikia nusiminti. Visi nuo kažko pradėjome, o jūs galite pradėti, kad ir nuo baldų dažymo.

Jei tai pirmas kartas kai dažote medinį baldą, geriausia nusikelti vieną nuo palėpės ar nebrangiai įsigyti naudotų baldų parduotuvėje. Tuomet nebus gaila, jei kas ir nepasiseks.


Žinoma, egzistuoja bent dvi baldų dažymo "stovyklos". Vieni nemato nieko blogo medinio baldo dažyme, kiti palaiko tik medienos lakavimą. Abu būdai yra tinkami, tačiau šįsyk - apie dažymą


Tinkamos dažų spalvos parinkimas


Esame tikri, kad žinojote - dažai ne tik apsaugo medieną nuo pašalinio poveikio, tačiau ir suteikia jiems ir jūsų namams charakterį ir individualumą. Tad niekada nereikėtų spjauti į estetiką - dar daugiau, į ją atkreipti dėmesį reikėtų jau pirmame etape. 


Ir vis dėlto, dalinti konkrečius patarimus dėl skonio nėra labai gudru. Vidaus baldus dažykite ta spalva, kuri tiks prie interjero, ar kaip tik estetiškai išsiskirs. Greičiausiai ir patys suvokiate, kuriuos spalvų derinius sunku suvaldyti - geltona ir purpurinė, oranžinė ir tamsiai mėlyna, tamsiai mėlyna ir ruda, raudona ir žalia, rožinė ir žalia, netgi juoda ir tamsiai mėlyna yra sunkiai suvaldomi spalvų deriniai. Vis dėlto, dažų gamintojai medienai siūlo pakankamai adekvačius spalvų tonus, tad net ir norėdami galite nerasti komplikuotų ryškiai violetinės ar salotinės.


Jei jūsų patalpa yra vienspalvė, visai nebloga mintis nudažyti porą kėdžių spalvų blokais. Kiekviena gali būti skirtingo atspalvio, tačiau spalvos turi gerai derėti tarpusavyje.


Jei baldai stovės lauke, derinimas tampa mažiau svarbiu - jei norite natūralaus įsiliejimo, dažykite natūraliomis ryškiomis sodo spalvomis ir atspalviais - žaliu, raudonu, gelsvu, šviesiai mėlynu atspalviu ar panašiai. Labai intensyvios spalvos dažnai atrodo keistai, tačiau pasirinkti norimą spalvą yra jūsų teisė.


Paruoškite medieną prieš dažymą


Pagaliau nusprendėte, kokia spalva tiks šiam baldui. Puiku. Prieš griebdamiesi teptuko, pirmiausia turite paruošti medieną dažymui. Jei norite, kad nauji dažai ilgai laikytųsi, turite nuskusti seną viršutinį apdailos sluoksnį. Jei baldas buvo vaškuotas, jį nuimsite su plieno vata, terpentinu arba vaitspiritu, o lakui reikės švitrinio popieriaus. Abiem atvejais reikės daug kantrybės.


Kai paviršius bus švarus, dažai geriau kibs prie paviršiaus. Visuomet geriau pirmiausia užtepti grunto sluoksnį, nes dėl to baldo apdaila bus lygesnė. Akrilinis gruntas yra geras pasirinkimas, nes jis yra pagamintas vandens pagrindu, todėl jį lengva naudoti, o teptukus ir išsiliejusius dažus greitai nuvalysite tik su vandeniu. Pasirinkite 5 cm teptuką, kad būtų lengva nudažyti smulkias kojeles ir ašis.


Įprastas dažymas


Po gruntavimo užtepkite du plonus sluoksnius dažų, nes du ploni sluoksniai yra efektyvesni už vieną storą. Leiskite kiekvienam sluoksniui visiškai išdžiūti, prieš tepdami sekantį – taip apdaila bus tvirtesnė. Tarp sluoksnių pašiauškite dažus labai smulkiu švitriniu popieriumi (grūdelių dydis – 180).


Kai viskas išdžius, padenkite baldą viršutiniu akrilinio lako sluoksniu, nes taip puikiai jį užsandarinsite, be to, tokį baldą bus lengviau valyti.


Sena "padėvėta" kėdė


Jei jums patinka šiek tiek nušiuręs, kaimiškas, pastovėjusio seno baldo įvaizdis, galite jį imituoti patys. Nuvalykite baldų paviršių plieno vata, terpentinu arba švitriniu popieriumi, kad dažų sluoksniai gerai priliptų. Vėl panaudokite akrilinius dažus, pagamintus vandens pagrindu, tačiau šįsyk reikės dviejų spalvų, kadangi apatinė spalva turįs išlįsti iš po viršutinės, kad susidarytų nusidėvėjimo įspūdis. Siūloma naudoti kontrastuojančias arba labai derančias dažų spalvas, pavyzdžiui, pilka su raudona arba alyvų su gelsvai žalsva spalva.


Padenkite baldą pirmu dažų sluoksniu ir leiskite jam išdžiūti. Toliau jums reikės medienos vaško - užtepkite baldų vašką nedideliais ruoželiais tose vietose, kur norite, kad pasimatytų apatinė spalva. Pasinaudokite senu teptuku. Užtepamo ploto dydis priklauso nuo jūsų pageidavimų. Ten, kur bus vaškas, viršutinis dažų sluoksnis neprilips.

Padenkite baldą antru dažų sluoksniu. Dažykite ir tose vietose, kur yra vaško, tačiau darykite tai atsargiai, kad juo neišteptumėte viso baldo. Leiskite dažams išdžiūti. Nuvalykite vaško dryžius su minkšta medžiagos skiaute, kad nusiimtų viršutinis dažų sluoksnis ir pasirodytų apatinysis.


Baldą kruopščiai nuvalykite, tada švelniai patrinkite permatomu baldų vašku, nes jis suteiks medienai blizgesio bei bus apsauginis jo sluoksnis, be to, nereikės lakuoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis