Atnaujinkite senus laiptus juos perdažydami

Laiptai yra svarbi namo dalis. Paprastai jie yra dėmesio centre ir jais yra labai dažnai naudojamasi, tad jie turi būti ilgaamžiški, kad atlaikytų kasdieninį laipiojimą, be to, jie turi atrodyti gerai. Deja, tačiau dauguma žmonių nekreipia dėmesio į laiptų nusidėvėjimą. Investuodami visai nedaug pinigų, jūs galite pagerinti savo laiptų išvaizdą.

Kai kuriuose namuose galima rasti labai geros medienos laiptus. Jei jūsų laiptai yra padaryti iš prastesnės rūšies medienos, geriausia būtų juos nudažyti.

Geros medienos laiptų perdažymas

Jei laiptų pakopų mediena yra graži, galite jas nubeicuoti, o tada tinkančia spalva nudažyti popakopius ir šonines lenteles. Net jei mediena nėra tobula (joje yra kelios skylės ir įtrūkimai), galite sukurti stilingą senovinį įvaizdį, kuris bus labai įdomus, o tinkamos rūšies ir spalvos beicas tai tik pabrėš.

Darbo eiga:

1. Ištraukite visas vinis ir sąsagas bei užsilikusį purvą 
2. Dabar jums teks nušlifuoti pakopas, kad mediena būtų švari ir puikiai atrodanti. Naudokite juostines šlifavimo stakles su 60 ar 80 stambumo grūdų švitriniu popieriumi. Kampus teks šlifuoti rankiniu būdu.
3. Prieš pradedant dažymą, reikės nušlifuoti ir popakopius bei šonines lentas. Tada kruopščiai išsiurbkite laiptus ir nuvalykite visas dulkes.

Dabar jums reikės pasirinkti norimos spalvos beicą. Jei jūsų mediena nėra labai geros kokybės ir norite paslėpti esamus trūkumus, patariama rinktis tamsų beicą. Kitu atveju galite rinktis bet kokį beicą, įskaitant ir šviesius atspalvius, ypatingai jei norite sukurti senovinį įvaizdį. Galite ir praleisti šį žingsnį, jei norite tiesiog padengti laiptus aliejine apdaila, kuri išryškins medienos pluoštą bei detales. Beicas tiesiog suteikia spalvą, tačiau neveikia dažymo ilgaamžiškumo. Geriausia rinktis atskirus beicą ir apdailos produktus, o ne du viename.

Beico ir apdailos sluoksnio tepimas

Apdailos sluoksnis turėtų būti tepamas prieš dažus, nes žymiai lengviau nuvalyti dažus nuo apdailos sluoksnio, nei tai padaryti atvirkščiai. Užtepkite beicą su teptuku ir leiskite jam įsigerti į medieną. Po kelių sekundžių nuvalykite jį su audiniu. Norėdami tolygios ir aiškios spalvos, turėsite medieną padengti dviem beico sluoksniais, tačiau jei ir vienu sluoksniu padengta mediena atrodo gerai – užteks ir jo. Leiskite beicui džiūti keletą valandų (konkretus laikas bus nurodytas ant produkto pakuotės).

Dabar tepsite permatomą aliejinį apdailos sluoksnį. Rinkitės standartinę grindų apdailą, skirtą intensyviam naudojimui. Pirkite aukščiausios kokybės produktą. Galite rinktis aliejinį ar vandeninį variantą, kurių kiekvienam būdingi skirtingi požymiai, tačiau aliejinė apdaila suteiks švelnų gelsvą atspalvį, kuris sustiprins senovinį įvaizdį. Jei norite ilgaamžiškumo, laikydamiesi konkretaus produkto instrukcijų ir užtepkite 3 jo sluoksnius, be to, nepamirškite tarp sluoksnių medieną nušveisti švitriniu popieriumi. Rekomenduojame satininę apdailą, nes ji nėra labai blizgi, tad vaizdas bus subtilesnis bei patrauklesnis.

Po 24 valandų laiptų pakopos bus beveik išdžiuvusios, tad galėsite pradėti juos dažyti. 

Apklijuokite pakopų briaunas apsaugine juosta, jei manote, kad su teptuku nepavyks jų tiksliai nudažyti. Užtepkite aukštos kokybės medienos grunto (puikiai tiks lateksinis gruntas). Tai būtina geram sukibimui ir medienos sandarumui užtikrinti.

Užtepkite du sluoksnius aukštos kokybės emalio dažų. Naudokitės kokybišku plačiu teptuku. Spalvą pasirinkite patys, tačiau turėtumėte rinktis šviesią, tinkančią prie kitų jūsų namų papuošimų, bet galite rinktis ir tamsesnį atspalvį. 

Kiti metodai: pakopų dažymas

Jei nusprendėte nudažyti ir popakopius, laikykitės visų aukščiau aprašytų procedūrų. Nepamirškite, kad gruntavimas yra itin svarbus dėl ilgaamžiškumo. Dažus derinkite prie grindų spalvos. Spalva turėtų būti tamsi, kad paslėptų nešvarumus: tamsiai ruda atrodo gana gerai ir sukuria tamsintos medienos iliuziją. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis