Atidengtų plytų siena: pliusai bei minusai

Mūrinės namo sienos – tvirtos ir ilgaamžės. Nors nedengtas plytas esame labiau įpratę matyti pastato eksterjere, šiandien, dėl charakteringos tokių sienų išvaizdos, vis dažniau susiduriame su atidengtų plytinių sienų tendencija interjere. Tie, kuriems pasisekė gyventi name, kuriame už tinko ar gipso kartono plokštės slepiasi plytinės sienos, turi galimybę jas atidengti. Tačiau prieš priimant tokį sprendimą, verta susipažinti su atidengtų plytų sienų pliusais ir minusais.

Atidengtų plytų sienų estetika

Žinoma, didžiausias tokių sienų pliusas – estetiškumas. Plytos interjerui suteikia charakterio, papildomos tekstūros bei vizualinės šilumos. Taip pat jos primena apie pastato istorinę praeitį, apie įdėtą meistrų rankų darbą statant jį (tai ypatingai aktualu šiandien, kai plytinių namų statyba tampa vis mažiau populiaria).

Atidengtų plytinių sienų poringumas

Tačiau renovacijos ekspertai perspėja, kad atidengtos plytos yra gan poringos, o tai reiškia, kad į jas gali pradėti gertis purvas bei drėgmė. Dėl drėgmės laikui bėgant gali kilti pelėsio problema bei plytų trūkinėjimo problema.

Taip pat, atidengus sienas, gali nutikti taip, kad pastebėsite, jog eksterjere esančių sienų plytos yra gražesnės nei vidinių sienų. Taip yra todėl, nes seniau vidinėms sienoms paprastai būdavo naudojamos prastesnės kokybės plytos, o jas dažnai mūrydavo pradedantieji šio amato meistrai.

Shutterstock

Kaip suderinti estetiką ir praktiškumą?

Tad ką daryti, jei norite namus papuošti autentiška plytine siena, bet bijoti anksčiau išvardintų minusų? Pirmiausia reikia pasirūpinti drėgmės problema, dėl plytų poringumo, rekomenduojama atidengtą plytinę sieną padengti sandarikliu. Sandarikliai gali būti matiniai arba blizgūs, tad galite pasirinkti jums labiau patinkantį variantą.

Taip pat šiam darbui tinka ir akrilinio pagrindo dažai. Dažų pasirinkimas yra praktiškas sprendimas tuo atveju, jei atidengus sieną plytų išvaizda jūsų netenkina, tačiau norite išsaugoti jų tekstūrą bei priminimą apie istorinę namo praeitį.

Shutterstock

Plytinių sienų priežiūra

Dulkes pašalinti nuo šios sienos galite mikropluošto audeklu, šluota arba siurblio su šepetėlio antgaliu pagalba. Jeigu reikia gilesnio valymo, galima pasitelkti švelnų vandens ir indų ploviklio mišinį. Venkite valiklių, kuriuose yra bet kokių rūgščių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis