Ant svarstyklių: laiptų grožis ar saugumas?

Įsirengiantys namus šeimininkai dažnai susiduria su dvejonėmis, kokio tipo laiptus pasirinkti, – tiesius ar sraigtinius, su vertikalia ašimi ar be jos, klasikinio ar modernaus dizaino, su turėklais ar be jų, uždaromis ar atviromis pakopomis, įrengti juose aikštelę ar ne. Laiptų pasirinkimą dažnai lemia jų estetinis vaizdas, tačiau negalima pamiršti jų saugumo ir patogumo. Tad kokius dalykus būtina įvertinti, apie ką pagalvoti prieš juos užsisakant?

Laiptų tipas, kalbintų specialistų aiškinimu, labai priklauso nuo namo projekto, kuriame jau būna numatyta vieta laiptams. Tačiau net ir tuomet lieka erdvės individualumui. Vieno atsakymo, kokius laiptus geriausia įsirengti, nėra, tokie patys skirtingose vietose gali atrodyti visiškai kitaip.

Konstrukcijos tipai

Nė vienų laiptų įrengimas neprasideda be stuburo – vadinamojo laiptų karkaso (laiptasijos), ant kurio montuojamos pakopos ir turėklai. Nuo karkaso, kuris sudaro didžiąją dalį kainos, priklausys, ar laiptai bus kokybiški ir ilgalaikiai, ar kaip tik priešingai – kels nuolatinį nepasitenkinimą.

Laiptus gaminančios UAB „Step Master“ komercijos direktorius Mantas Navickas nurodo svarbiausius aspektus, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį renkantis laiptus, tai: konstrukcijos tipas, laiptų patogumas ir dizainas. Laikančiosios konstrukcijos pagal gamybai naudojamas medžiagas gali būti trejopos: medinės, gelžbetoninės arba metalinės.

Medinė

Pasak M. Navicko, mediniai laiptai yra geriausias pasirinkimas kainos, išvaizdos ir kokybės santykio požiūriu. Svarbu, kad mediniai laiptai būtų gaminami pasitelkiant šiuolaikines technologijas, kur daug dėmesio skiriama medienos parinkimui bei apdirbimui. Labai svarbu tinkamas laiptų projektas; dabar tai atliekama naudojant kompiuterines programas, o klientui, kad būtų lengviau įsivaizduoti, pateikiamos vizualizacijos. Tad nevertėtų beatodairiškai pasikliauti senais metodais dirbančiais laiptų gamintojais.

Specialisto teigimu, klaidingai manoma, jog mediniai laiptai senoviški, masyvūs, negražūs, girgžda, netvirti ir t. t. Jis sutinka, kad pasitaiko visko, tačiau naujausios technologijos leidžia pasiūlyti šiuolaikiškus, lengvai atrodančius, labai tvirtus medinius laiptus.

Medines laiptasijas galima išlenkti (3D efektas), tačiau tam reikia modernių staklių. O tinkamai parinkus spalvą, nudažytos laiptasijos gali ne tik originaliai atrodyti, bet ir „palengvinti“ bendrą konstrukcijos įspūdį. Dėl girgždesio taip pat nereikėtų nerimauti, nes visos besiliečiančios detalės, taip pat ir medinės, yra apsaugotos specialiomis guminėmis tarpinėmis, silikonu, mediena yra perėjusi keletą džiovinimo / drėkinimo ciklų, todėl yra labai stabili.

Pagrindiniai medinių laiptų privalumai – galimybė labai tiksliai juos pagaminti, greitai sumontuoti, gražiai apdirbti, jie nevibruoja. Svarbu žinoti, kad mediniai laiptai montuojami tada, kai jau sudėtos grindys, išdažytos sienos. Nerekomenduojama laiptų su mediniu karkasu ir pakopomis įrengti ankstyvoje statybos stadijoje, nors meistrai ir aiškintų, kad konstrukcija bus uždengta: dirbant byra įvairios medžiagos, po uždangalu prilenda šiukšlių, gali nukristi įrankis. Taip sugadintą medieną atkurti sunku, gali tekti keisti pakopas.

Gelžbetoninė

Šios medžiagos konstrukcija laikoma pačia tvirčiausia ir stabiliausia. Gelžbetoniniai laiptai, nelygu pasirinkta konstrukcija, apdailos medžiagos ir jų deriniai, gali atrodyti itin lengvi ir modernūs, nes ši plastiška medžiaga suteikia galimybę įgyvendinti įvairiausius dizaino sprendimus.
Vis dėlto gelžbetoninių laiptų įrengimas nėra toks paprastas: kad jie būtų tinkamai suprojektuoti, reikia itin aukštos kvalifikacijos technologų, galinčių teisingai apskaičiuoti dideles apkrovas ir parinkti racionaliausius sprendinius. Dėl klaidos projekte gali atsirasti vibracijos, konstrukcija gali skilti ir pan. Tokio tipo laiptams reikalingas specialus gamintojų paruoštas pagrindas.

Gelžbetoninius laiptus mėgsta statybininkai: kadangi konstrukcija išliejama ankstyvoje statybos stadijoje, ji palengvina darbininkams patekimą į antrą aukštą. Vienintelis tokių laiptų minusas – gana aukšta kaina: nepigi tiek laikančioji konstrukcija, tiek apdaila. Pavyzdžiui, užsimanius lenktų turėklų, reikės nemažų investicijų.

Metalinė

Toks karkasas (vadinamieji krokodilai), kai laiptasijos gaminamos iš stačiakampių profilių, yra dažniausias metalinių laiptasijų tipas Lietuvoje. Jis kompaktiškas, net mažų matmenų gali išlaikyti dideles apkrovas, neapsunkina erdvės.

Tačiau toks karkasas turi ir minusų: jis stipriai vibruoja, todėl, norint sumažinti virpesius, konstrukciją reikia tvirtinti į sieną arba į grindis keliose vietose. Kadangi minimali vibracija vis tiek išlieka, tokių laiptų neįmanoma idealiai nuglaistyti. Todėl glaistoma tik iki atitinkamo lygio, o vėliau nudažoma.

Metalines laiptasijas reikia virinti, o tokiu būdu išgauti nepriekaištingą tikslumą neįmanoma. Kaina dažniausiai labai panaši kaip laiptų medinėmis dažytomis laiptasijomis, tačiau kokybė ir vaizdas neretai nusileidžia „medinukams“.

Metalinį laiptų karkasą galima įrengti ankstyvoje statybos stadijoje: prisukę laikinas pakopas, jį, kaip ir gelžbetoninius laiptus, darbininkai gali naudoti kildami į antrą aukštą.

Sąvaržinė konstrukcija

Pastaruoju metu populiarėja sąvaržiniai laiptai. Įrengiant tokius laiptus, vienas pakopų kraštas tvirtinamas prie laiptasijos, ši savo ruožtu – prie sienos, o kitas pakopų kraštas sutvirtinamas sąvaržomis.

Konsolinė konstrukcija

Tai tokie laiptai, kuriuose pakopos „išlenda“ iš sienos. Vieno šių laiptų pakopos galo niekas nelaiko, tačiau už kelių centimetrų turi būti apsauginė atitvara. Ji dažniausiai būna stiklinė, nepastebima. Dažnai naudojami įtempti lynai ar strypai nuo grindų iki lubų.

Tiesūs ar lenkti?

Patogiausi laiptai yra tiesūs arba su aikštele. Tačiau tinkamai suprojektuoti sraigtiniai laiptai taip pat gali būti patogūs ir dar sutaupyti šiek tiek vietos. „Įprastai žmogaus žingsnis yra 63 cm, tad toks pat žingsnis tūrėtų išlikti ir lipant laiptais. Laiptuose žingsnis skaičiuojamas sudedant aukščio tarp dviejų pakopų ir vienos pakopos pločio vertes. Optimalus laiptų pakopos plotis (gylis) yra 26–27 cm, žingsnio aukštis 18 cm. Dideli nuokrypiai nuo žingsnio matmens padarys jūsų laiptus labai nepatogius“, – nurodo M. Navickas.

Pašnekovas taip pat pabrėžia, jog labai svarbu kreiptis į gerus, patirties turinčius laiptų gamintojus, nes ne visada užtenka staliui „turėti auksines rankas“, kad laiptai būtų patogūs ir tinkamai pagaminti. Taisyklingai bei tiksliai jie suprojektuojami naudojant specialias programas, suteikiančias galimybę išvengti žmogaus klaidų.

Patys funkcionaliausi, tačiau užimantys daugiausia vietos yra tiesūs laiptai. Tiesa, vietą po jais galima panaudoti – įrengti uždarą patalpą arba kitaip pasinaudoti susidariusia erdve. Vieni iš dažniausiai statomų yra L formos (90 laipsnių) laiptai, pakankamai patogūs yra sukti U formos (180 laipsnių) laiptai, ypač su aikštele. Sraigtiniai laiptai užima palyginti nedaug erdvės, tačiau nėra patogūs dažnai laipioti, o ypač keblu jais užnešti baldus, didesnius daiktus.

Parenkant laiptų vietą, reikėtų žiūrėti, kad prie jų nebūtų dažnai varstomų durų, o vieta, kur bus tvirtinamas karkasas, neturėtų būti šildoma. Įrengiant laiptus uždaresnėse erdvėse, reikia įvertinti, ar lipant laiptais ne per žemai bus perdangos, – atstumas iki jų turėtų siekti ne mažiau kaip 2 metrus. Laiptų pakopos turi būti gaminamos iš kokybiškų, neslidžių medžiagų, siekiant sumažinti slidumą ar trintį, ant pakopų gali būti tvirtinami specialūs apsauginiai kilimėliai.

Laiptai įrengiami prieš arba po grindų suklojimo, namo sienų parengimo apdailai arba, kitaip sakant, kai namo mikroklimatas nusistovėjęs.

Dizainas ir saugumas

Laiptų gamintojai neslepia dažnai iš klientų sulaukiantys klausimo, kiek kainuoja laiptų pakopa. Pasak M. Navicko, į tai atsakyti sunku, nes viskas priklauso nuo laiptų dizaino, jų modelio, pasirinktų detalių (kolonų, porankių, statramčių ir t. t).

Laiptų saugumas yra vienas iš svarbiausių dalykų, į kurį atsižvelgiama projektuojant. Daugelyje šalių yra patvirtinti griežti laiptų reikalavimai. Jei gaminys jų neatitinka, laiptų atiduoti naudoti negalima. „Lietuvoje griežtų reikalavimų nėra, todėl dažnai žmonės pasigamina laiptus, kuriems iki saugių labai toli. Laiptuose negali būti didesnių nei 10 cm tarpų (tai reiškia, kad nei tarp statramsčių, nei tarp pakopų negali būti didesnio už 10 cm tarpo). Toks minimalus tarpas užtikrina, kad nuo laiptų nenukristų mažas vaikas. Taip pat yra daug kitų saugiems laiptams keliamų reikalavimų: turėklų, pakopų aukščio, pločio ir t. t.“, – aiškino specialistas.

Šiuo metu Lietuvoje labai populiarus skandinaviškų laiptų stilius, taip pat stiklo tvorelės. Vyrauja šviesios, balintos spalvos, skaidrus stiklas, baltai dažytos detalės.

Specialisto komentaras

Normundas Vilkas (Interjero dizaineris, architektas)

Prieš užsisakant laiptus, pirmiausia reikėtų įvertinti, kokie laiptai bus patogiausi konkrečioje erdvėje. Jei galimybės leidžia, geriausia įrengti tiesius laiptus, be to, šiuolaikiniuose interjeruose jie populiariausi dėl savo estetiškos išvaizdos. Taip pat reikėtų įvertinti finansines galimybes, nuo jų labai priklauso laiptų konstrukcija bei medžiagos.

Jei namuose auga maži vaikai, reikėtų atsižvelgti į laiptų saugumą. Tokiu atveju atviri ar stikliniai turėklai nėra pats geriausias sprendimas, nes vaikai, lipdami laiptais, neturės kur įsikibti. Jei pasirenkama gana atvira laiptų bei turėklų konstrukcija, patartina įrengti vartelius. Kita vertus, stikliniai turėklai yra visiškai saugus bei estetiškas sprendinys.

Laiptai – neatsiejama interjero dalis, todėl jų išvaizda kuriama atsižvelgiant į interjero tendencijas. Šiuo metu populiarūs bei madingi lengvi, šviesūs ir modernūs interjerai, todėl laiptams įrengti naudojamas masyvių konstrukcijų išvengti padedantis metalas bei stiklas.

Projektavimo ir įrengimo klaidos

Dažnai laiptams suprojektuojama per mažai vietos. Todėl ne tik laipiojimas tampa nepatogus, susiduriama ir su baldų užnešimo problema.

Norėdami praplėsti antro aukšto patalpų plotą, žmonės neretai mažina laiptų angos plotą. Tokiu atveju, lipant laiptais, gali pritrūkti patalpos aukščio.

Rekomendacijos

Jei po laiptais įrengiamos komunikacijos, reikėtų tiksliai žinoti, kaip šie atrodys, kur bus laiptų sijų atraminiai taškai. Tai padės išvengti komunikacijų pažeidimo montuojant laiptų konstrukcijas.
Laiptai – gana sudėtingas interjero elementas, todėl, norint išvengti konstrukcinių bei estetinių klaidų, patartina atlikti detalius laiptų brėžinius ir sukurti tūrinius vaizdus. Projektuojant laiptus reikia vadovautis nustatytais standartais: optimalus pakopos aukštis – 15–18 cm, jos gylis – nuo 25 iki 30 cm. Laiptatakio plotis – 80–100 cm. Turėklo aukštis – 90 cm.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis