Acetono naudojimas statyboje

Acetonas tai bespalvė, skysta, laki medžiaga. Dažniausiai ji naudojama dažų, lakų ir kai kurių kitų statybinių medžiagų tirpdymui ir skiedimui. Acetonas lengvai maišomas su vandeniu, spiritu ir kitais skiedikliais, jis yra higroskopiškas gerai sugeria skysčius.

Acetonas statyboje

Skiedimas ir tirpdymas

Populiariausias aliejinių dažų skiediklis acetonas. Juo iki reikiamo skystumo praskiedžiama pernelyg tiršta aliejinių dažų masė. Darbo metu svarbu patalpą gerai vėdinti, nes acetonas turi specifinį kvapą, o jo garai žmogui yra žalingi.

Nuvalymas ir dėmių šalinimas

Acetonu valomi statybininkai nešvarumai ir skystų ar klampių statybinių medžiagų paliktos dėmės. Acetonu nuo drabužių ir kitų daiktų pašalinamos aliejinių dažų, lakų ir nitrodažų dėmės.

Acetonu nuo audinių galima pašalinti silikoninių klijų likučius bei iš ciano akrilato pagamintus superklijus.

Acetonu nuo metalinių įrankių ir drabužių galima pašalinti montažinių poliuretano putų likučius.

Acetonas gerai tirpdo epoksidinę dervą, gamtines dervas, vašką, polistirolą, nitroceliuliozę, polivinilchloridą (PVC), alkaloidus, druskas.

Nuriebinimas

Dar viena svarbi acetono savybė - darbinių paviršių nuriebinimas. Jis gerai ištirpdo ir pašalina net stiprius sukietėjusius riebalus. Prieš metalinių paviršių lakavimą ar dažymą juos reikia nuvalyti acetone sudrėkintu audiniu.

Svarbu! Dirbant su acetonu būtina laikytis saugumo. Patalpą, kurioje laikomas acetonas reikia gerai vėdinti, naudoti gumines pirštines, respiratorių ir plastikinius akinius. Proceso metu stebėkite, ar nesikeičia jūsų savijauta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis