9 peilio nulaužiama geležte panaudojimo būdai

Jei paprašytume nurodyti universaliausius įrankius, ko gero, tradicinis peilis būtų paminėtas pirmiausiai. Tačiau galbūt ne kiekvienas galvoje turėtų peilį su nulaužiama geležte. Galbūt atrodo, kad jo konstrukcija leidžia tik darbuotis prie maketų ar kitų smulkmenų - ką gi, tai nėra tiesa. Kaip ir dauguma puikių įrankių, šis peilis nėra sukurtas vienam specifiniam naudojimui ir yra naudingas sprendžiant aibę problemų.

1. Pjaustyti gipso kartoną

Jei jūs naudojate peilį laužomais ašmenimis tik gipso kartono pjaustymui, tuomet jūs ne veltui už jį sumokėjote. Peilio ašmenys, kurie yra itin aštrūs ir standūs, puikiai tinka šiam darbo. Įpjaukite kartono priekį, tada sulenkite lakštą per įpjovimą. Atskirkite abi dalis naudodami peilį perpjaunant popieriaus sluoksnį kitoje lakšto pusėje. Dabar panaudokite peilį pašalindami pjovimo nelygumus kol jų nebelieka.

2. Įbrėžti fanerą prieš ją pjaustant

Prieš diskinio pjūklo naudojimą pjaunant kietmedžio fanerą, panaudokite savo peilį nulaužiama geležte nubrėždami pjovimo linijas. Peiliu nubrėžkite liniją išilgai išorinio krašto pjovimo linijos. Spauskite peiliu tiek, kiek užtenka įbrėžti viršutiniam faneros sluoksniui. Dabar, kai pjūklo ašmenys pjauna, fanera sulūš palei įbrėžtą liniją, nepalikdama rakščių.

3. Pašalinti dažytas grindjuostes

Kai norite pašalinti dažytas grindjuostes iš kambario, pasiimkite peilį ir pjaukite palei grindjuostės viršų, kur ji liečiasi su siena. Naudojant brutalesnius metodus, kartu su grindjuoste dažai gali negražiai atsilupti nuo sienos. Pjaudami palei grindjuostės viršų jūs nepažeisite sienos dažų. Galite naudoti šią techniką, kai šalinsite bet kokią dažytą apdailą, įskaitant ir durų ar langų rėmus.

4. Pašalinti pasenusį glaisto skiedinį

Yra specialių įrankių, skirtų skiedinio tarp plytelių pašalinimui, bet jei norite pataisyti pavienes plyteles, galite panaudoti ir peilį. Smailiu galiuku įspauskite peilį tarp plytelių į sukietėjusį skiedinį ir lengvai jį pašalinsite. Įbrėžę aiškų griovelį, spauskite šiek tiek stipriau, norėdami pašalinti likusią medžiagą. Tą darykite atsargiai, kad nesugadintumėte plytelių. Beje, tai vienas iš tų nedaugelio atvejų, kuomet galima naudoti peilį su senai atbukusiais peilio ašmenis.

5. Įpjauti išdžiūvusį sandarinimo silikoną

Pašalinti sandarinimo silikoną palei vonios, langų ir durų kraštus nėra lengva. Dauguma šių laikų aukštos kokybės silikonų yra labai tamprūs. Norint palengvinti darbą, pradėkite silikono pjovimą peiliu nulaužiama geležte nuo kraštų (ne nuo vidurio). Iš esmės, reikia pašalinti silikoną nuo paviršiaus, tada, kai įpjausite jį iš abiejų kraštų, standžia peilio puse pilnai nugramdykite silikoną.

6. Supjaustyti seną kiliminę dangą

Jei kada nors teko šalinti kilimą, kuris užima visą kambario plotą, ko gero, pastebėjote, kad jis nemažai sveria. Kitą kartą sutaupykite laiko ir jėgų, peiliu supjaustydami kilimą dideliais kvadratais. Reikia pjauti kilimą iš blogosios pusės, kuri yra standesnė. Atsivyniokite apie 1,20 m kilimo ir nupjaukite jį. Suvyniokite kilimo kvadratus, išneškite iš kambario ir toliau tęskite darbą. Šis procesas gali užtrukti, bet mažus kvadratus yra paprasčiau išnešti ir išmesti.

7. Pjauti standų putplastį

Polistireninis putplastis yra daug kur naudojamas namuose, tačiau jį pjaustant kyla problemų. Galite naudoti pjūklelius, kurie lengvai pjauna putplastį, tačiau darbo metu kyla daug dulkių, kurios visur prilimpa. Išvenkite betvarkės ir triukšmo naudodami peilį. Dauguma peilių įpjauna apie 2 cm, tačiau jie yra efektyvūs pjaustant putplastį, kurio storis siekia 5 cm. Paprasčiausiai įpjaukite pilnai, tada sulenkite putplasčio plokštę ir ji nuskils palei įpjovimo liniją.

8. Įpjauti kabelio izoliaciją

Egzistuoja specialūs vielos nuėmikliai, kurie yra skirti kieto išorinio apvalkalo pašalinimui nuo elektros kabelio, kuris nėra iš metalo, tačiau daugelis naudoja peilius nulaužiamais ašmenimis. Paimkite kabelio galiuką ir atsimatuokite 20-25 cm, padėkite jį ant lygaus plokščio paviršiaus. Tuomet pjaukite apvalkalą peiliu. Būkite atsargūs, kad neįpjautumėte į laidus, esančius kabelio viduje. Sugriebkite apvalkalą replėmis ir nutraukite jį.

9. „Išgelbėti“ dažais padengtus varžtus

Nėra lengva pašalinti vyrių varžtus, tačiau praktiškai neįmanoma to padaryti su varžtais, kurie yra padengti dažais. Prieš bandant išsukti varžtus, panaudokite peilį ir atsargiai pašalinkite dažus nuo varžto galvutės. Tuomet galėsite darbuotis atsuktuvu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis