8 praktiški patarimai, kaip paruošti sienas dažymui

Sienų dažymas – greitas ir nesudėtingas būdas, kuris iš pagrindų gali atnaujinti interjerą ir sutikti jam parinktą nuotaiką. Šį apdailos darbą, turint šiek tiek praktikos ir žinių, gali atlikti kiekvienas. Pateikiame keletą praktiškų patarimų, kaip pasiruošti šiam darbui.

1. Pirmiausia reikia pasirūpinti visais dažymui skirtais įrankiais. Sienų dažymui jums reikės: volelio su prailginama rankena (didesniems sienos plotams padengti dažais), teptuko (sunkiau prieinamoms, kruopštumo reikalaujančioms vietoms), dažų vonelės, dažymo juostos, plėvelės arba audinio daiktams ir grindims apdengti bei darbui skirtų drabužių, kuriuos galima būtų sugadinti. Taip pat pravartus įrankis yra dažymo pagalvėlė su ratukais, kuria patogu dažyti kampus, kur sueina siena su siena arba siena su lubomis.


Shutterstock


2. Prieš imant dažymo įrankius į rankas, labai svarbu tinkamai paruošti visą kambarį. Pirmiausia, reikia viską nukabinti nuo sienų (rėmus, veidrodžius ir panašiai), taip pat reikia nuimti užuolaidas ir išnešti visus baldus iš kambario. Jei nėra galimybės išnešti visko, rekomenduojama daiktus sustumti į kambario centrą ir uždangti juos plėvele. Taip pat reikia uždengti grindis, tam labiausiai tinka specialus audinys arba laikraštis, nes plėvelė aptaškyta dažais gali pasidaryti gan slidi.


3. Visada yra patariama naudoti apsauginę dažymo juostelę. Tai itin pravarti apsauginė priemonė, kuri padės apsaugoti šviestuvus, elektros jungiklius, rankenas, langus, palanges, grindjuostes ir panašiai nuo nutiškusių dažų.


Shutterstock


4. Prieš imantis dažymo, sienas būtinai reikia nuvalyti ir pašalinti visą purvą: dulkes, voratinklius ir panašiai. Ar reikia pašalinti senus sienų dažus, priklauso nuo dažų rūšies bei kokybės. Jei siena nudažyta kokybiškai ir dažai gerai laikosi, jų pašalinti nebūtina. Paprastai, jei sienos buvo dažytos vandens pagrindo dažais, užtenka jas gerai nuvalyti, o jei buvo dažyta aliejiniais dažais, juos reikia pašalinti naudojant specialias chemines priemones (dažų minkštiklius). Jomis reikia padengti visą sienų paviršių, kad dažai suminkštėtų, tada mentele juos reikia nugrandyti.


5. Jeigu siena atrodo tvarkingai, bet remontas buvo atliktas labai seniai ir yra nuspręsta dažyti ant senų dažų, pirmiausia reiktų patikrinti senų dažų kokybę. Itin paprastas testas – sudrėkinti nedidelį sienos plotą ir stebėti ar dažai peršlampa. Jeigu dažai peršlampa, reiškia, kad reikės naudoti blokuojančius gruntus, arba tokius dažus reikia tiesiog pašalinti.


6. Nereikėtų tikėtis, kad dažai užpildys nedidelius tarpelius sienose. Sienos nelygumai, juos uždažius, tik labiau išryškės, tad pirmiausia juos reikia glaistyti. Glaistyti reikia tiek sluoksnių, kiek reikia pasiekti norimą sienos lygumą, bet paprastai užtenka iki 4 kartų. Nuglaisčius, reikia palaukti kol glaistas išdžius, tada jį reikia nušlifuoti švitriniu tinkleliu.


Shutterstock


7. Šlifavimas yra reikalingas dėl to, kad šlifuojant yra užtikrinamas iškilimų, pūkelių ir kitų šiukšlių pašalinimas.


8. Gruntavimas – kitas svarbus paruošiamasis momentas. Gruntavimo tikslas yra užtikrinti, kad prie sienų gerai prikibtų dažai. Galima rinktis iš skirtingų gruntų, pavyzdžiui, iš giluminių bei stiprinamųjų. Giluminis gruntas lengvai įsigeria į porėtą sienos pagrindą, sutvirtina birius paviršius bei suvienodina sienos įgeriamumą. Stiprinamieji gruntai sutvirtina sienos viršutinį sluoksnį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis