7 patarimai ketinantiems atnaujinti baldus

Kodėl gi neprikėlus seno kėdžių komplekto naujam gyvenimui? Galbūt toks klausimas kirba jūsų galvoje. Juk tokiu atveju išgelbėsite iš esmės gerus baldus nuo atsidūrimo krosnyje, maža to, turite galimybę suteikti jiems naujų spalvų. Įsivaizduokite – tai, ką visi matė kaip purviną ar sukiužusią kėdę, jūs, restauratorius mėgėjas, pavertėte į funkcionalų namų baldą. Visa tai skamba gražiai, tačiau prieš tai ne tik reikėtų atlikti konkrečius darbus, bet ir žinoti į ką įsiveliate.

1. Įsitikinkite, kad tikrai padarysite šį darbą

Jūs greičiausiai sugebėtumėte baldą sutvarkyti, tačiau ar turėsite tam realaus laiko? Įsivaizduokite – nemokamai gavote seną baldą ir jį parsivežėte namo. Atrodo, kad viskas ko jam reikia yra šiek tiek „meilės“. Jau galite matyti, kaip jis atrodys svetainėje. Svarbu nepamiršti, kad iš pirmo žvilgsnio paprastas projektas gali pavirsti į daug jėgų reikalaujantį darbą. Kartais tam, kad pabaigtumėte vieną projektą teks paaukoti taip lauktą savaitgalį ar net savaitgalius.

Didesnių baldų padengimai gali užimti valandas juos šalinant ir iš naujo padengiant, o jei ant baldo yra drožinių ar kitų dekoratyvinių detalių, reikės dar daugiau kantrybės juos nuvalant ir perdažant. Jei nuo didesnės detalės reikia pašalinti rūdis, vien šis žingsnis gali užimti dienas. Visa tai turite įvertinti prieš parsitempdami seną baldą namo.

2. Apžiūrėkite ir patikrinkite

Galbūt ir rastumėte laiko, tačiau taip pat svarbu, ką jums teks taisyti – kalbame apie patį baldą. Gerai jį apžiūrėkite. Dažytas baldas turėtų būti apžiūrimas kiek įtariau, atidžiau, nes kartais jie būna nudažyti ne šiaip sau. Dažai gali paslėpti daugybę medienos trūkumų, tokių kaip šakos, nudegimų ar vandens dėmės, maskuoti įtrūkimus ir prastą medienos kokybę apskritai. Net ir negražiai nulakuotas baldas šiuo atveju pasakys daugiau, nes per lako sluoksnį jūs galite matyti medienos būklę, o jį nuimti, ypač panaudojus specialius dažų-lako nuėmiklius, nėra sunku.

Išmėginkite baldą – uždėkite ant jo rankas, pastumkite į šalis, ištraukite ir sustumkite stalčius. Jei matote, kad jis netvirtas, įvertinkite ar tai tik menkas siūbavimas, ar reikšmingas klibėjimas. Antruoju atveju baldą gali prireikti išardyti ir iš naujo sutvirtinti, tačiau tai užima daug darbo, todėl čia galite pagalvoti ir apie kito baldo pasirinkimą.

3. Nusistatykite biudžetą

Ne visi seni baldai verti didelių atnaujinimui skirtų išlaidų. Galbūt jus traukia tiesiog baldo restauravimas kaip procesas, tačiau net ir tokiu atveju pravartu savęs paklausti šių klausimų – ar baldas gali būti sutaisytas sąlyginai nebrangiai? Ar tai kainuos pigiau nei naujo baldo įsigijimas? Ir vėlgi – ar šis užsiėmimas vertas jūsų laiko?

Vieniems baldams gali užtekti greito pataisymo, kitų sutvarkymas gali užtrukti ir kainuoti daugiau nei planavote išleisti. Visa tai gali būti priežastis, kodėl tą baldą jums atidavė nemokamai.

4. Turėkite viziją kaip baldas atrodys

Kur kas lengviau tai žinoti, jei esate užsispyręs tiksliai restauruoti konkretų baldą – tiesiog reikia siekti atkurti pirminę jo būklę. Jei tiesiog norite jį atnaujinti ir pridėti šiuolaikiškumo, mažiau rizikos suklysti, jei tai žinote dar prieš pradėdami, o ne improvizuoti atnaujinimo metu.

Prieš pradėdami bet kokius darbus, baldą nuvalykite. Tai irgi padės nustatyti tikrąją jo išvaizdą. Kartais tai vienintelis dalykas, kurio senam baldui reikia. Šlifavimas pašalina paviršinį sluoksnį, tačiau viskas eisis kur kas sklandžiau, jei paviršių prieš tai nuvalysite kempine – senas baldas gali būti padengtas purvu, riebalais ar kitokiais nešvarumais. Jei baldas turi smulkesnių detalių ar netgi papuošimų, valykite jį dantų šepetėliu, jei reikia, naudokite ir švelnią plieno vilną. Nepersistenkite valydami tiek, kad pradėtų luptis paviršius – šlifavimas baldo dar tik laukia.

Jei svarstote ar imtis tam tikro baldo atnaujinimo, jums tikrai pravers žinoti jo tikrą spalvą. Kita vertus, nudėvėtas baldas gali būti nublukęs. Geros žinios – nušlifavus baldo laką ar kitą padengimą, atsivers daugiau galimybių ją iš naujo apdailinti. Be to, galite surasti saulės ir kitų veiksnių nepaveiktą dalį, pavyzdžiui, patikrinti vidinę stalčiaus medieną ir taip sužinoti tikrąją spalvą.

5. Nufotografuokite

Padarykite bent kelias baldo nuotraukas iš įvairių kampų. Tai suteiks ne tik pasitenkinimo žvelgiant ir lyginant baldą koks jis buvo ir koks tapo patekęs į jūsų rankas, tačiau išardžius sudėtingesnį ar gausiau dekoruotą baldą, galėsite matyti, kur buvo viena ar kita detalė.

6. Tvarkykite

Sutvarkykite ar pakeiskite visas lūžusias ar pažeistas dalis. Nesilaikančias detales nesunku priveržti, tačiau jei ką nors reikėtų perklijuoti, daug geriau pašalinti detalę, pašalinti senus klijus ir ją klijuoti iš naujo, nei pritepti klijų į laisvus tarpus. Jei siekiate idealumo, gali būti, kad teks pagaminti tam tikras dalis ir jei nesate labai patyrę, jums gali prireikti profesionalo pagalbos.

Vis dėlto, paprasti darbai kaip judančių dalių tvirtinimas neturėtų būti didelis iššūkis net ir mažiau patyrusiam žmogui. Smulkias dalis ir įdubimus galite užpildyti medienos glaistu.

Nors kai kuriuos baldus sutvarkyti galima gana lengvai, nereikia tikėtis visko įveikti tik su teptuku ir skardine lako. Jums taip pat padės švitrinis popierius ar net elektrinis šlifuoklis. Rinkitės įvairaus šiurkštumo popierių nuo gana šiurkštaus 80-120 iki pačių švelniausių 300-600. Medienos glaistui reikės mentelių, pravers ir plieno vilna, atsuktuvai, metras ar liniuotė ir žinoma, niekuomet nereikia pamiršti – seni padengimai, pavyzdžiui, lakai, gaminti mažiau atsižvelgiant į jo žalą žmogui, todėl juos nuimant respiratorius tikrai nepakenks. Tas pats galioja ir intensyviai šlifuojant.

7. Padenkite

Dažymas yra geras variantas baldams su pažeista ar negražiai atrodančia mediena. Jis dažniausiai uždengia medienos faktūrą, tačiau kai kada būtent to jūs ir norite. Taip pat galite nuėmę seną dangą ir pakeisti ją nauja – pavyzdžiui, lakuotą dangą keisti į aliejuotą ar netgi panaudoti medienos vašką. Senos dangos, ypač lako pašalinimas užims laiko, todėl būkite pasiruošę, galite net panaudoti chemines priemones. Būkite kantrūs – jei darysite tik tam, kad tik pabaigtumėte darbą kuo greičiau, galite tik pakenkti paviršiui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis