6 aspektai, kuriuos reikėtų apsvarstyti renkantis statybines medžiagas

Jūsų pasirinktos statybinės medžiagos lems galutinę namo išvaizdą. Statybinių medžiagų pasirinkimas rinkoje yra labai platus, todėl išsirinkti geriausią variantą statyboms gali būti nelengva. Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį?

KAINA

Statybos, remontas ar netgi pomėgis meistrauti dažniausiai yra brangūs, todėl kaina neatsitiktinai yra pirmoje vietoje. Svarbiausia (jau greičiausiai tūkstantį kartų girdėta) taisyklė - ne visada patartina rinktis pigiausias medžiagas. Produktų vertė dažniausiai būna tiesiogiai proporcinga jų ilgaamžiškumui ar kokybei. Kita vertus, pigesnių prekių rinka egzistuoja ne šiaip sau - kartais galima rinktis sprendimus, kuriuos nebrangu ir paprasta pakeisti. Jei reikia rinktis, apšiltinimo sluoksnis geriau tebus kokybiškesnis nei apdaila - pastarąją lengviau pakeisti, be to, ji atlieka ir estetinę funkciją, todėl gali "nusibosti". Turbūt neteko girdėti, kad kas nors keistų mineralinę vatą polistirolu, nes ji atsibodo.

Kainą lemiantis ilgaamžiškumas šiuo atveju taip pat gali būti vertinamas dvejopai - viena vertus, kuo mažiau problemų medžiaga sukelia, tuo geriau, antra vertus, net ir konservatyvus savininkas po dešimties metų pradeda galvoti apie apdailos keitimą, o po dar penkių - jį ir atlieka.

INOVATYVUMAS

Taip, tai svarbu, nes gyvename XXI amžiuje. Galbūt ir nesate iš tų, kurie nuolatos domisi naujovėmis statybų ir remonto srityse, bet jeigu visada gyvenote pagal senesnes tradicijas statytame name, tikrai verta pasidomėti, kas naudojama dabar. Bočių technologijas palikime bočiams ir prisiminkime, kad net ir mūsų tėvų ar senelių laikais rąstus ir nendres jau keitė plytos ir šiferis.

Kita vertus, nereikia būti moderniam vardan modernumo. Nors daugelis šiuolaikiškų medžiagų pasižymi geromis savybėmis ir yra tobulinamos, tą patį galima pasakyti ir apie nemažą dalį tradicinių medžiagų - konkurencija rinkoje skatina neatsilikti. Taip pat reikia pripažinti, kad jau išbandyti metodai konkrečiu atveju gali būti tinkamiausi.

Tačiau tradicijų mėgėjams į naujoves spjauti nereikia - į madą jau kuris laikas sugrįžo ir daugelis savaip pagerintų tradicinių bei natūralių konstrukcinių elementų: skiedriniai ar nendriniai stogai, šiaudai kaip apšiltinimo medžiaga, medieną kaip konstrukcinę medžiagą naudojančios CLT plokštės ar kompromiso ieškantiems patiksiantys SIP skydai.

Daugiau skaitykite: namas Vilniuje iš CLT plokščių

Taip pat: ką galima pastatyti iš SIP skydų

EFEKTYVUMAS IR ILGAAMŽIŠKUMAS

Namo statymo išlaidos yra viena, o eksploatacijos išlaidos - kita. Akivaizdu, kad langai su mažesniu šilumos laidumo koeficientu (žymimas U) praleis mažiau šilumos, šiltesnis, nors ir brangesnis izoliacijos sluoksnis leis lengviau pakelti žiemos mėnesius, o pasyvus namas apskritai leis sutaupyti daugelį eksploatacijos išlaidų. Tačiau tokie sprendimai atitinkamai daugiau kainuos.

Daugiau skaitykite: Pasyvus namas - ar jame apsigyvenus pavyks sutaupyti?

Ilgaamžiškumas praktiškai tiesiogiai susijęs su kaina. Patikimi tiekėjai dažnai nurodo oficialią produkto garantiją bei neoficialius paskaičiavimus, kiek galėtų laikyti konkreti medžiaga. Ne taip ir retai antrasis skaičius keletu metų padidinamas, tačiau taip dažniau nutinka, jei pardavėjas prekiauja vienos rūšies ar įmonės medžiagomis, kurias suinteresuotas parduoti. Kai spektras platesnis, atsiranda ir daugiau objektyvumo.

ESTETIKA

Dėmesys estetikai nėra šių laikų išmonė. Netgi senesniais laikais tame pačiame kaime vienam kaimynui užtekdavo užtaisyti stogą, kitas vargindavosi gamindamas stogo papuošimus. Nors žirgeliai ir žalčiai ant stogo jau praeityje, šiandien vien pasirinkdami estetiškas medžiagas, net ir standartinės architektūros pastatą ar butą galite paversti išskirtiniu.

EKOLOGIJA

Nors esame labai modernūs, pamažu apsukome ratą - kaip ir senesniais laikais grįžta suvokimas, kad dalinamės gamta su kitais ir, nors ir sulindę į namus, iš esmės joje gyvename. Būtent dėl šios priežasties ekologija turėtų būti vienas iš pasirinkimo kriterijų. Tai svarbu ne tik dėl išteklių, tačiau ir dėl sveikatos. Nors teiginius apie sukuriamą geresnį mikroklimatą patikrinti sunku, tačiau, pavyzdžiui, ekologiški dažai neturi kitiems dažams būdingų kenksmingų sveikatai priedų.

Daugiau skaitykite: Šiaudiniai namai - statyba iš medžiagų, kurios gali po kojomis

Taip pat: Trys kanapių panaudojimo būdai

TIEKĖJAS

Pasirinkti tinkamus tiekėjus ar pardavėjus yra svarbu todėl, kad tai nulems, kokios kokybės medžiagas gausite. Kitas privalumas - bent jau žinosite, į ką kreiptis paaiškėjus, kad produktas yra prastos kokybės. Medžiagos turėtų būti sertifikuotos bei atitikti saugumo standartus.

Medžiagų statyboms pirkimas per skelbimus yra rizikingesnis. Atkreipkite dėmesį, kad perkant tokiu būdu rizikuojate įsigyti medžiagų ir produktų, kurie yra nesaugūs, pavyzdžiui, asbestinis šiferis. Kita vertus, tai gali būti puiki išeitis pasirūpinti medžiagų įvairiems unikaliems projektams ar dekoro sprendimams (pavyzdžiui, senos keraminės plytos).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis