5 patarimai besiruošiantiems klijuoti keramines plyteles

Keramikinės plytelės yra labai universalios, nebrangios ir lengvai priderinamos. Be to, jos puikiai tinka, jei norite įdiegti grindinį šildymą, nes turi vieną geriausių šiluminio laidumo rodiklių ir nusileidžia tik akmens masės plytelėms.

Ar galima plyteles klijuoti ant kitų plytelių?

Tai yra tikrai įmanoma, tačiau nepamirškite, kad taip galite pakelti grindų aukštį. Be to, jums reikės senųjų plytelių paviršių „pašiaušti“, kad naujųjų plytelių klijai turėtų prie ko prisitvirtinti. Idealiausia būtų pašalinti senas plyteles. Tai geriausia padaryti plaktuku ir kaltu - nudaužyti reikėtų kiekvieną plytelės liekaną, kad grindys liktų švarios ir lygios. Paviršiaus lygumas yra būtina sąlyga patikimam grindų paviršiui. Esant ar atsiradus naujiems nelygumams, paviršius išlyginamas išlyginamuoju mišiniu. Jei paviršius bus veikiamas vandeniu, geriausia jį hidroizoliuoti. 

Į ką atkreipti dėmesį renkantis klijus plytelėms?

Šiuolaikiniai gamintojai gamina vis labiau specializuotus klijus, todėl pirmas patarimas būtų pirkti klijus gyvai, parduotuvėje nesidrovėti paklausti apie klijų savybes. Klijų gali būti įvairių rūšių, pradedant nuo klijų, skirtingų sudėčių plytelėms, baigiant klijais skirtais skirtingiems šildomų grindų tipams. Taip pat reikia atsižvelgti ir į klijų stingimo laiką - jei esate naujokas šioje srityje, patartina neskubėti ir darbus atlikti labai kruopščiai, todėl ir klijus galima pasirinkti ilgiau stingstančius. Taip pat kai ruošite klijus stebėkite jų drėgnumą, kadangi per sausi klijai išdžiūsta greitai, taip susilpnindami paviršiaus konstrukciją. 

Dažnai klijų tipą nurodo gamintojas ar pataria pardavėjas, todėl šiuo atveju nėra nieko neįprasto paklausti, tiesa, įsitikinus, kad pardavėjas arba konsultantas tikrai išmano savo darbą ir apie klijus žino ne tik iš etikečių. 

Kuo ir kaip pjaustyti plyteles?

Retai kambariai būna idealiai taisyklingi, tad mažai tikėtina, kad atstumas tarp plytelės krašto ir sienos bus vienodas, todėl prieš pjaunant kiekvieną plytelę reikia pamatuoti. Norėdami tiksliausio rezultato, padėkite visą plytelę ant paskutinės priklijuotosios pilnos plytelės viršaus taip, kad ji išsikištų, tada pažymėkite plytelę toje vietoje, kuri užeina ant apatinės plytelės. Rankinė pjaustyklė pjausto gana gerai, tačiau elektrinių plytelių pjaustyklių rezultatai vis dar yra geresni. 

Kaip klijuoti plyteles? 

Klijus reikia tepti ant pagrindo, ne ant plytelės. Labai svarbu stebėti, kad klijuojant klijai nepatektų ant išorinės plytelių pusės, nes nudžiūvusius juos sunku nuvalyti. Geriausia tepti mažesnius plotus, kad galėtumėte ramiai suklijuoti plyteles bei pataisyti jas, jei iškilo nesklandumų. Tačiau jeigu neatitikimus pastebėjote ne iškart, o vėliau, klijams jau pradėjus stingti, geriausia taktika būtų klijuoti plytelę dar kartą. Prieš tai nuvalykite klijus ir nuo pagrindo, ir nuo plytelės. Pirmiausia plotą reikėtų klijuoti sveikomis plytelėmis. Kraštuose liks vietos pjaustytoms plytelėms. Baigus klijuoti ant paviršiaus patartina nevaikščioti, kad klijai geriau sustingtų.

Kaip užtepti plytelių glaistą?

Siūlės turi būti švarios nuo nešvarumų, klijų. Plotis gali varijuoti, tačiau buitiniu atveju idealu jei jis svyruoja 1-10 mm ribose. Siūles prieš darbą būtina sudrėkinti. Glaistas tepamas guminiu briaunuotu skleidėju, kuris nebraižo plytelių. Įsitikinkite, kad visi tarpai yra vienodai užpildyti. Kai glaistas apstingsta nuvalykite plyteles kempine, pašaliname glaisto perteklių. Glaistui apdžiūvus, plytelės nuvalomos pakartotinai.

Jei jūsų grindų plotas yra ypač didelis, geriausia jo viso vienu metu netepti glaistu: pasirinkite tokio dydžio plotą, kurį galėsite užtepti glaistu, tada jį nuvalykite. Jei glaistas pasidarys per sausas, jį nuvalyti bus sunku.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis