5 metodai, kurie padės atsikratyti rūdžių

Visi puikiai žinome, kad metalas veikiamas vandens, gali pereiti į oksidacinę būklę ir prarasti savo pradinę išvaizdą bei savybes. Ant įrankių atsiradusios rūdys – metalui žalą darantis ir nemalonumus savininkui keliantis darinys. Tačiau gera žinia ta, kad anksti jas pastebėjus, galima gan lengvai jas pašalinti ir išvengti rimtesnių metalo pažeidimų. Pristatome kelis metodus, kurie padės atsikratyti rūdžių.

1. Mechaninis būdas


Rūdis galima nušveisti nuo metalinio paviršiaus tiesiog mechaniniu būdu. Tad jei nebijote pašalinti dažų sluoksnio, jums tiesiog į rankas reikia griebti švitrinį popierių, plieno vatą ar vielinį šepetį ir pradėti trinti. Ne itin smarkiai surūdijusius paviršius gali nušveisti dauguma šveistuvų su šlifuojamuoju paviršiumi. Didesniems ir labiau surūdijusiems metalo gaminiams paprastai yra naudojamas specialus diskinis šlifuoklis arba elektrinis grąžtas.


Tinkamą šveitimo priemonę galima parinkti pagal apgadinto ploto formą: stiklo pluošto ar vėduokliniai diskai tiks dideliems, lygiems plotams, o vieliniai šlifavimo diskai – siūlėms, kampams ar apvaliems plotams. Reikia paminėti, kad mechaninis rūdžių šalinimas netinka metaliniams įrankiams, kurie yra pagaminti iš minkšto metalo arba labai lengvai braižosi.


2. Chemija


Rūdžių šalinimui galima pasitelkti specialias chemines priemones. Specialistai teigia, kad geriausi rūdžių valikliai yra tie, kurių sudėtyje yra fosforo ar vandenilio chlorido. Cheminį tirpalą reikia užpurkšti arba teptuku užtepti ant surūdijusios vietos, tada palikti 15-30 minučių (arba tiek kiek nurodyta instrukcijoje), o tada nuplauti ir išdžiovinti. Svarbu neužmiršti, kad dirbant su chemija labai svarbus atsargumas: reikia dėvėti pirštines, apsauginius akinius ir patikrinti ar patalpa yra vėdinama.


Shutterstock


3. Kepimo soda


Rūdis taip pat galima šalinti namuose randamomis priemonėmis, pavyzdžiui, sodos milteliais. Visų pirma reikia sudrėkinti metalinį įrankį ir jį kiek nuvarvinti, tada surūdijusias vietas apibarstykite soda, kuri prilips prie drėgno paviršiaus. Palikite valandai, o jai pasibaigus patrinkite įranki plieno vata. Kitas panašus būdas – pasigaminkite sodos miltelių pastą (sumaišykite kepimo sodą su vandeniu) ir ją užtepkite ant surūdijusio paviršiaus. Šiai pastai išdžiuvus, įrankį nuplaukite ir nusausinkite. Šis būdas tinka mažiau surūdijusiam, plonam metalui.


4. Actas


Rūdžių naikinimui galima pasitelkti acto vonelę. Į actą reikia panardinti įrankį ir jį ten palikti per naktį. Ištraukus jį reikia nušveisti plieno vata ar vieliniu šepečiu. Jeigu surūdijęs objektas yra didelis, surūdijusias vietas reikia apvynioti acte išmirkytu audiniu.


5. Bulvė ir indų ploviklis


Nors bulvės ir indų ploviklio derinys skamba itin keistai, tačiau šį būdą išbandę žmonės teigia, kad tai suveikia kiekvieną kartą. Perpjaukite bulvę pusiau ir ant perpjautos pusės užpilkite indų ploviklio. Tokia bulvės pusele nušveiskite pažeistą paviršių. Šis būdas puikiai tinka mažesniems įrankiams valyti, pavyzdžiui, peiliams, puodams, keptuvėms.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis