5 klaidos dirbant su gipso kartonu

Gipso kartonas gali būti naudojamas pertvarų įrengimui, sienų sulyginimui, luboms, grindims, ant jo galima įrengti įvairią apdailą. Tai puiki ir universali medžiaga, o jei tinkamai įrengiama – ir ilgaamžė. Statybininkai dažnai pabrėžia, kad svarbu įsigyti kuo kokybiškesnes medžiagas, tačiau net ir su jomis reikia žinoti, kaip elgtis, antraip – rezultatu neapsidžiaugsite. Štai, 5 pagrindinėa darbo su gipskartoniu klaidos, kurių nesunku išvengti.

1. Netinkamas paskaičiavimas


Nors gipskartonio plokštės yra tvarkingų išmatavimų, visuomet geriau būti ramiems nei nervintis papildomai važiuojant į parduotuvę. Dirbant su gipskartoniu, rekomenduojama įsigyti apie 10 proc. daugiau medžiagos nei apskaičiuotas dengiamas plotas. Maždaug tiek tenka išmesti dėl pjaustymo ar kitokių klaidų.


2. Neatsižvelgiama į aplinkos temperatūrą ir drėgmę


Įprastos gipskartonio plokštės jautrios vandeniui ir drėgmei, kuri sukelia deformacijas (nors egzistuoja ir drėgmei atsparaus gipskartonio). Todėl gamintojai dažnai nurodo, kur ir kaip jas laikyti, prieš dirbant. Dėl šios priežasties, dažnai rekomenduojama laikyti gipso kartono plokštes sausoje patalpoje, kad jos nesudrėktų dar labiau, o perteklinė drėgmė galėtų pasišalinti. Tai svarbu, nes negalite žinoti, kur ir kiek laiko šios plokštės buvo prieš tai.


Drėgmė ir temperatūra yra svarbi sąlyga. Gamintojai nurodo ir atitinkamą žemiausią temperatūrą, kuri turi vyrauti patalpoje, kurioje dirbama. Nesilaikant šio reikalavimo įrengtoje konstrukcijoje trūkumai pasimatys labai greitai.


3. Nesilaikoma kruopštumo ir vadovaujamasi mitais


Galbūt esate girdėję patarimų, tokių kaip šis: kuo idealiau atpjauti plokštes, kad jų kraštus būtų galima lygiai priglausti nėra būtina, nes kai siūles užglaistysite, glaistas viską suvienodins bei sulygins. Vis dėlto, tokia darbo filosofija dažnai lemia įtrūkimus, todėl nors mikrometro tikslumu remti plokštės prie plokštės ir nebūtina, tačiau atkreipkite dėmesį į siūles, montavimo tikslumą bei pačios plokštės būklę. Pačios plokštės defektų (pvz. blogai nupjautos kraštinės) glaistu geriau neslėpti, o išpjauti naują.


4. Skubama


Gipso kartono pertvaros, lubų ar kitos konstrukcijos įrengimas reikalauja kruopštumo, tiek pjaustant, tiek glaistant, tiek tvirtinant. Paprastai gamintojai nurodo pakankamai detalią procedūrą, kaip viską atlikti, todėl sekdami ja užtikrintai eisite gero rezultato link. Bene dažniausia nepatyrusių darbininkų klaida, padaroma per skubėjimą, yra glaistymas. Antras siūlių glaistymo sluoksnis glaistomas tik tinkamai sustingus antrajam, o ne iškart.


5. Pasirenkama netinkama produkcija


Tai ne tik patys pigiausi pasirinkimai, kurie greičiausiai nebus patys geriausi. Statybos specialistai pastebi, kad konstrukcijos kokybė kiek nukenčia keičiant gamintojų rekomenduojamas medžiagas kitomis, pigesnėmis, ar besiskiriančiomis savo savybėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis