5 aspektai, kuriuos reikia žinoti renkantis lauko durų spynas

Spynos - jas rakiname įeidami ir išeidami iš namų, tačiau daug apie jas negalvojame. Ir tai teisingas požiūris, jeigu įsigijote kokybišką ir saugią spyną. Tačiau jei į šį saugos elementą buvo numota ranka ir pasirinktas pirmas pasitaikęs, pasekmės gali būti nelabai malonios.

Ką iš tiesų suteikia spyna. Vien gera spyna neapsaugo nuo organizuotų vagių. Tai yra viena svarbiausių taisyklių, kurią turėtų žinoti namų savininkas nutaręs pasistiprinti apsaugą.

Kita vertus, gera spyna yra garantas, kad įsilaužėlis netruks vos dešimties sekundžių ir neįeis į jūsų namus kaip niekur nieko. Kad „sėkmingai“ apvogtų jūsų namus, nusikaltėliui turi sutapti daug aplinkybių ir net vienos iš jų apsunkinimas gali turėti įtakos. Spyna, prie kurios vagišius yra priverstas vargti, pailgina jo krapštymosi laiką, o tuo metu jį gali pastebėti ar išgirsti. Nepatyręs vagis apskritai gali supanikuoti.

Dvi spynos geriau nei viena. Tai šiais laikais yra gana akivaizdus dalykas - juokaudami dar galėtumėme tęsti, kad penkios geriau nei keturios ir tai taip pat būtų tiesa. Vis dėlto, patogumo sumetimais paprastai renkamės dvi spynas. Tai ne tik saugiau įsilaužimo atveju, tačiau jei viena spyna bus sugadinta, tai turėsite kuo užsirakinti bent jau tą naktį.

Prisiminkite, kad idealu, jeigu spynų tipai yra skirtingi, tačiau viena iš jų geriausiai turėtų būti seifinio tipo. Antroji gali būti cilindrinė. Nedarykite klaidos ir nesidėkite to paties tipo spynų, o dar blogiau būtų dvi spynos rakinamos tuo pačiu raktu.

Seifinės ir cilindrinės? Šie spynų tipai skiriasi savo konstrukcija, jos skirtingai atrakinamos, tad prisiartinus prie durų su tokiomis spynomis, įsilaužėliui automatiškai reikia daugiau žinių ir įrankių.

Cilindrinių spynų konstrukcija sudaryta iš cilindro ir korpuso, o raktai turi išpjovas vienoje pusėje. Cilindrinės spynos įprastai laikomos lengviau įveikiamomis nei seifinės, tačiau tai, žinoma, priklauso nuo klasės ir nuo gamintojo. Saugesniais laikomi tie cilindriniai užraktai, kurių veikimo principas paremtas besisukančių diskų principu. Seifinių (plokštelinių) spynų. skląstis turi keletą plokštelių. Kai įkišto rakto iškyšos sutampa su plokštelių išpjovomis, spyna atsirakina. Raktas - ilgas, su išpjovomis abiejose pusėse. Jei biudžetas nedidelis, patariama daugiau investuoti būtent į plokštelinio tipo spyną, renkantis ją aukščiausios saugumo klasės. Cilindrinė spyna tokiu atveju gali būti ir pigesnė.

Spynų saugumo klases. Cilindrinės spynos yra skirstomos į penkias saugumo klases, o seifinės į septynias. Natūralu, jog didesnė saugumo klasė, tuo daugiau kliūčių spynai įveikti. Aukščiausioje saugumo klasėje visraktis tampa nebenaudingas, tad ilgapirštis automatiškai turi naudoti kitus metodus jai atrakinti - jeigu tokių apskritai žino. Pavyzdžiui, septintos saugumo klasės spynos apsaugotos nuo pragręžimo ir greito rakto pagaminimo. Tai užtikrina mangano plokštelės bei patentuoti raktai - norint jį pasigaminti, vien tik turėti raktą nepakaks, reikės ir jį perkant suteikiamos specialios kortelės. Tiesa, saugumo klasės negarantuoja 100 % saugumo, tačiau lauždamas aukščiausios klasės spynas, vagis užtruks palyginus daug laiko, taip pat gali nuspręsti imtis jėgos ir brutalių būdų - taip kels triukšmą ir padidins galimybes atkreipti pašalinių dėmesį.

Geros durys. Pirkdami duris mokate už visą komplektą, įskaitant spyną. Tačiau kai kurie gamintojai yra pakankamai lankstūs ir gali pasiūlyti ir sumontuoti jūsų išsirinktas spynas. Prisiminkite, kad mokėdami mažą kainą už visas duris, mokate mažą kainą ir už spyną, todėl susirūpinus saugumu, rekomenduojama tokias spynas pakeisti geresnėmis.

Taip pat reikia turėti omenyje, kad pačioms durims turi būti keliami ne mažesni saugumo reikalavimai. Įsilaužėliai gali prie spynos sustoti daugiau “simboliškai”, jei matys, kad pačias duris išlaužti yra kur kas lengviau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis