4 žingsniai tvirtinant televizorių prie sienos

Nusprendėte išnaudoti visas savo plokščiaekranio savybes? Štai keturi žingsniai, kuriuos turite atlikti, kad galėtumėte pasikabinti televizorių ant sienos.

1. Susirinkite svarbiausią informaciją. Tai pakankamai paprasti duomenys, daugelį jų ir taip žinote, tačiau kiekvienas jų bus svarbus renkantis laikiklį.

- Žinokite televizoriaus svorį (sverti nebūtina, jis užrašytas ant dėžės, instrukcijose ar tiesiog internete).
- Aukštį, kuriame kabinsite.
- Nuspręskite, kiek arti prie sienos norėsite jį pritraukti.
- Televizoriaus įstrižainė.
- Sienos tipas – mūrinė, g/b, gipso kartono ar kito tipo.
- Televizoriaus tvirtinimo taškai (VESA). Plokščiaekraniai televizoriai galinėje pusėje turi tvirtinimo skyles, pagal kurias galėsite pasirinkti tinkamą laikiklį. Šis rodiklis taip pat yra nurodytas, tačiau galite jį ir išsimatuoti.
- Plazminis ar LED televizorius.

2. Išsirinkite laikiklį.

Vienas svarbiausių kriterijų yra atstumai tarp tvirtinimo taškų, kitaip tariant jūsų televizoriaus VESA standartas. Atstumai tarp tvirtinimo taškų gali būti įvairūs – pavyzdžiui, tiek 50 x 50 mm nedideliam televizoriui, tiek 200 x 200 mm dideliam. Taip pat taškai gali būti išdėstyti ir stačiakampiu, tarkime 100 x 200 mm. Atkreipkite dėmesį, kad neretas laikiklis gali būti pritaikyti keletui VESA standartų.

Prie laikiklių nurodomas ir maksimalus svoris, kurį jie gali atlaikyti.

Nemaža dalis laikiklių turi ir papildomų funkcijų – leidžia reguliuoti televizoriaus pasvirimo kampą, atstumą nuo sienos, kai kurie turi ir įmontuotą gulščiuką ir panašiai. Kai kurie laikikliai derina šias dvi savybes – leidžia ne tik gerokai atitraukti televizorių, tačiau ir jį pasukti.

Pasukimo funkcija naudinga, jei kambarys yra didelis, ir norite kartais televizorių matyti aiškiai būdami kraštinėje jo dalyje (tarkime, jei virtuvė sujungta su kita patalpa ir norite žiūrėti televizorių valgydami prie stalo). Pavertimas naudingas, jei televizorių kabinate aukščiau nei akių lygis – pavertę jį nedideliu kampu žemyn, galėsite mėgautis kokybiškiausiu vaizdu.

Tiesa, tokiu atveju, televizorius nebus visiškai arti sienos. Mažiausi atstumai yra apie 1,5 cm, priklausomai nuo laikiklio. Itin mažiems atstumams naudojami specialūs laikikliai su troseliu, įprasti laikikliai gali užtikrinti apie 3 cm atstumą tvirtinant nuo sienos.

Sprendžiant šį klausimą, reikia įvertinti ar televizoriui reikalinga erdvė tarp sienos ir jos galinės dalies. Pavyzdžiui, plazminiams televizoriams reikalingas aušinimas, kuris dažniausiai vyksta per galinę dalį, todėl toje vietoje mažumėlę šils siena. Jeigu galinėje dalyje yra svarbių jungčių, tai taip pat darys įtaką atstumui. Tiesa, tokios problemos retos, jos būdingesnės pigiems ar senesnio modelio televizoriams, mat gamintojai stengiasi jungtis įrengti atsižvelgdami į tokį televizoriaus pritvirtinimą.

3. Kabinkite. Tikslų kabinimą nusako prie kiekvieno laikiklio pridedama instrukcija, tačiau procesas nėra sudėtingas. Pirmiausia pasižymite laikiklio varžtų tvirtinimo vietas, pritvirtinate sieninę laikiklio dalį. Tuomet pritvirtinate antrą dalį prie televizoriaus ir atsargiai „užmaunate“ vieną dalį ant kitos.

Jei rinkotės laikiklį su troseliu, viskas atliekama labai panašiai, tik kabinamas ant tarp sieninių laikiklių ištempto troselio.

Šioje vietoje svarbiausia gerai įvertinti sienos tvirtumą. Laikikliai yra komplektuojami su varžtais, tačiau jie nebūtinai tiks konkrečiai sienai. Prie tvirtos betoninės ar mūrinės sienos tokį televizorių pritvirtinti nebus sudėtinga, tačiau kabinant televizorių prie gipskartonio ar medžio plaušo sienos, reikia naudoti ankerius ir specialius varžtus dideliu sriegiu. Taip pat kur kas geriau jei tarpai tarp televizoriaus laikiklių yra kuo didesni.

4. Paslėpkite laidus. Tai daryti nėra būtina, tačiau jei jau užsimanėte pakabinti televizorių, tikriausiai ir turėjote mintyse, jog televizorius ant sienos kabės lyg paveikslas. Tačiau jis yra prijungtas ne tik prie maitinimo lizdo, tačiau gali būti ir daugiau laidų, tarkime, skaitmeninės televizijos imtuvas ar geresnė garso sistema.

Egzistuoja bent keletas būdų tai padaryti.

Po tradicine apdaila. Laidus galima paslėpti ir sienoje, tačiau tai geriausia daryti atliekant būsto remontą. Tokiu atveju sienoje padaromas griovelis (mūrinėje sienoje) arba išpjaunama ertmė (GK sienoje), į specialų vamzdelį sudedami visi laidai, kuriuos norite paslėpti ir jis paslepiamas po apdaila – tinku, tapetais ar kitu jūsų pasirinktu būdu.

Po papildoma apdaila. Galite pritaisyti plokštę už televizoriaus palikdami ertmę už jos. Tokioje plokštėje galėsite pasidaryti skylutes laidams. Panašius sprendimus siūlo ir kai kurie gamintojai, siūlantys karkasą bei nedideles plokštes, kurias galima stumdyti. Tokio metodo privalumas – lengva išimti visą prietaisą (tarkime, jei keičiate priedėlį ar vežatės garso sistemą į kitą vietą), tačiau toks sprendimas keičia interjerą.

Po loveliu. Tai greitas, tačiau pakankamai „akivaizdus“ būdas paslėpti laidus. Instaliacinius lovelius siūlo kai kurie gamintojai – jie tvirtinami po televizoriumi iškart ant sienos. Į juos sudedami laidai, norintys lovelį nudažo sienos ar artima jai spalva. Pats lovelis matosi, tačiau jis puikiai paslepia kabančius laidus

Kompaktiškai. Jei turite galimybių, galite kiek pagudrauti. Elektros lizdus maitinimo laidams galima įsirengti šalia televizoriaus taip, kad jis savo plokštuma juos užstotų. Po televizoriumi galima įsirengi lentynėlę prietaisams, kurių jums prireiks. Taip galėsite išvengti laidų nutįsusių iki pat grindų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis