4 kriterijai, kuriuos reikia žinoti renkantis kopėčias

Kopėčios visų pirma turi būti saugios, patikimos - juk net ir nedidelis aukštis netyčia nukritus gali sukelti traumų ar kitokių skaudžių pasekmių. Netinkamai pasirinkus kopėčias ar laiptelius, galite patirti įvairių traumų. Pasirinkimas didelis – įvairių dydžių, formų, medžiagų – tad svarbu išsirinkti tinkamiausią variantą.

Klausimai, kuriuos turėtumėte sau užduoti, prieš pirkdami kopėčias:

Kam jos bus reikalingos? Kur jos bus naudojamos – viduje, lauke ar visur?
Ar jos bus reikalingos, atliekant elektros instaliacijos darbus?
Kokį svorį kopėčios turės atlaikyti? Įskaičiuokite ir įrankius bei reikiamas medžiagas.
Kokią aukščiausią vietą turite pasiekti?

Pagrindinės buities darbuose naudojamos kopėčios gali būti skirstomos į tris grupes: tiesios (atremiamos), sulankstomos ir prailginamos.

Tiesios kopėčios - tai kopėčios, kurios yra atremiamos į kokį nors paviršių, kad tvirtai laikytųsi. Reikia griežtai laikytis saugumo reikalavimų, kadangi tokios kopėčios į žemę remiasi tik dviem kojelėmis. Kitos dvi kojelės turi remtis į lygų pagrindą – jokiu būdu nepakanka, kad į jį remtųsi, pavyzdžiui, tik pakopos. Tokios kopėčios gali būti gana ilgos ir tokiu būdu kiek riboti mobilumą – kopėčias panešite, bet bus nelabai patogu.

Abi šias bėdas išsprendžia sulankstomos kopėčios. Tai gerai žinomas tradicinės „A“ formos kopėčios, su platesne aikštele. Gali būti su pakopomis tik iš vienos arba iš abiejų pusių. Šios kopėčios pasižymi stabilumu, visos keturios kojos remiasi į žemę, tiesa, reikia lygaus pagrindo, kad tokios kopėčios nebūtų pasvirusios. Taip pat kuo aukštesnės kopėčios, tuo plačiau jos išsiskečia ir tuo platesnio paviršiaus ploto reikia. Viršuje turi plačią pakopą - „aikštelę“, kurioje galima pasidėti įrankius – dažų skardinę, teptuką, ar ką kita. Taip nereikia nuolatos laipioti žemyn. Jei pasilypėti prireikia tik bute, patogu įsigyti sumažintą tokių kopėčių variantą iš dviejų pakopų – jos neužims daug vietos, tačiau idealiai pasitarnaus.

Prailginamos kopėčios yra sudarytos iš bent dviejų dalių – galite naudoti trumpas kopėčias įprastiems darbams, o kai prireikia palypėti aukščiau, ištiesti papildomą dalį. Tokios kopėčios gali būti pakankamai kompaktiškos, tačiau sunkesnės.

Shutterstock nuotr.

Medžiaga.

Medinės kopėčios yra pačios tradiciškiausios - tokias greičiausiai turėjo jūsų senelis paprastiems sodo darbams. Mediena kaip medžiaga yra iš esmės trumpaamžiškiausia, tačiau spėsite užlipti ir nulipti šimtus kartų, kol kopėčios pradės rodyti ženklus, kad jas reikia pakeisti. Labai svarbu pastebėjus bet kokį nors vienos pakopos netvirtumą, įvertinti, ką galite padaryti. Jei mediena trūnija, geriau nerizikuoti ir pakeisti kopėčias naujomis arba mėginti pakeisti pakopą. Sausoje patalpoje rekomenduojama laikyti beveik visas kopėčias, tačiau ypač tai galioja medienai – drėgmė jai tikrai nėra draugiška. Sveria daugiau nei analogiškų parametrų kopėčios iš aliuminio ar stiklo pluošto.

Aliuminio kopėčios yra pačios lengviausios, tad galėsite rinktis sudėtingesnius kelių dalių variantus, nebijodami, kad pernešti tokias kopėčias reikės pagalbininkų. Tokios kopėčios nebijo atmosferos poveikio, todėl galite nesibaimindami palikti jas lauke.

Plieninės kopėčios yra sunkesnės nei aliuminio, tačiau ir patvaresnės. Atliekant sudėtingesnius elektros darbus, rekomenduojama nenaudoti kopėčių pagamintų iš elektros laidininkų.

Stiklo pluošto kopėčios yra lengvos, atsparios krituliams, o svarbiausia – idealios elektros darbams atlikti, kadangi medžiaga apsaugos darbininką nuo galimos iškrovos.

Nustatykite reikiamą kopėčių aukštį. Prie antro bet kurių sulankstomų kopėčių laiptelio nuo viršaus pridėkite savo ūgį, kuris išmatuotas jums pakėlus rankas. Tai bus riba, kurią galėsite saugiai pasiekti užlipę ant sulankstomų kopėčių. Niekada nestovėkite ant viršutinio sulankstomų kopėčių laiptelio.

Shutterstock nuotr.

Kopėčių gamintojai nurodo ir svorį, kurį kopėčios gali atlaikyti. Nors konstrukcijose dar paprastai palikta šiek tiek atsargos, saugiausia bus rinktis kopėčias pagal atlaikomą svorį. Kopėčios taip pat yra gaminamos atsižvelgiant į tai, kur, kokiems darbams jos bus naudojamos. Pavyzdžiui, statybose naudojamos kopėčios yra tvirtesnės, nes jos naudojamos nuolat, daug dažniau, negu namų ūkiui skirtos kopėčios.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis