3 dažniausi klausimai, iškylantys susiruošus dažyti

Specialisto patarimai padės greitai ir tinkamai pasiruošti namų atnaujinimo darbams.

1. Kaip išsirinkti dažų atspalvį?

Atspalvis. Renkantis dažų atspalvį reikėtų nepamiršti, kad ant didesnio ploto (pvz., sienos) atspalvis atrodys intensyviau ir ryškiau nei ant nedidelio paletės lopinėlio.

Apšvietimas. Kai kurie raudoni, geltoni, oranžiniai atspalviai pasižymi dideliu metemeriškumu, t.y. kai esant skirtingam apšvietimui (pvz. dienos šviesa, kaitrinė lemputė, halogeninis apšvietimas, LED) tas pats atspalvis atrodo skirtingai. Net ir geriausi interjero dizaineriai daro kontrolinius dažymus ir žiūri, kaip ta spalva patalpoje atrodo esant skirtingam apšvietimo.

Lauko darbai. Ne visos spalvos ir atspalviai gerai atlaiko UV spindulius, dėl to lauko darbams skirtose paletėse yra šiek tiek mažesnis spalvų pasirinkimas už vidaus atspalvius.

Svarbu! Atminkite, kad paletėje yra parodyta spalva, o ne dažai. Dažniausiai paletėje esančiu atspalvių galima nuspalvinti įvairios paskirties ir blizgumo dažus.

2. Kokius rinktis – matinius ar blizgius dažus?

Dažai skirstomi į šešias grupes pagal blizgesį – nuo visiškai matinių iki visiškai blizgių.
Didesnio blizgesio dažai išryškina paviršiaus, pavyzdžiui. stiklo audinio raštą. Taip pat labiau matomos ir paviršiaus paruošimo klaidos – nelygumai, įbrėžimai. Matiškesnio blizgesio paviršius atrodo jaukiau, „minkščiau“. Šiek tiek mažiau matomi nelygumai ir įbrėžimai. Bet dažniausiai jis mažiau atsparus plovimui. Intensyviai trinant matinį paviršių, jį nupoliruojame ir toje vietoje paviršius pradeda blizgėti.

Lubos sausose patalpose tradiciškai dažomos visiškai matiniais dažais (2-3 blizgesio laipsnis 100 skalėje). Sienos miegamajame, svetainėje, darbo kambaryje taip pat gali būti dažomos visiškai matiniais (4 blizgesio laipsnis iš 100) dažais. Vaikų kambarys, svetainė dažomos matiniais, o virtuvė, koridorius ir vonios kambarys – pusiau matiniais dažais. Pats populiariausias sausų patalpų sienų blizgesio laipsnis yra 7.

Auksinė taisyklė!
Kuo dažai, skirti vidaus sienoms ir luboms, daugiau blizga, tuo jie bus atsparesni plovimui. Taip pat dėl glotnesnio paviršiaus mažiau rinks trauks nešvarumus.

3. Kokių dažymo priemonių reikės?

Dažant įprastau naudojamas ir teptukas, ir volelis. Sunkiai pasiekiamas vietas, vidinius kampus, nišas, vietas po palange, už radiatoriaus patogiausia pasiekti teptuku. Didelius plotus lengviau ir greičiau dažyti voleliu.

Volelis dengia tolygiau ir palieka lygesnį paviršių nei teptukas. Medinius fasadus rekomenduojama dažyti teptuku arba taikant mišrų metodą – dažus uždedame voleliu, po to teptuku paskirstome ir įtriname į pavisršių.

Nepamirškite dažymo juostos! Kokybiška dažymo juosta – svarbus pagalbininkas. Naudojant konkrečiam darbui skirtą juostą tinkamai pavyks nudažyti preciziškai lygų dažymo kraštą, apsaugoti paviršius, kurių nereikia dažyti. Ypač svarbi užduotis – nuimti juostą. Nudžiuvus dažams ją plėškite atsargiai, šiek tiek atlenkę kraštą nuo dažyto paviršiaus.

Konsultavo „Tikkurila“ mokymo centro vadovas Rokas Vičkus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis