Vitrininis langas: žiemos ir vasaros vargai

Vitrininis langas gali tapti ne tik namų puošmena, bet ir vargu. Tiesa, specialistai pastebi, kad daugelis vitrininių langų problemų ir iš jų kylančių mitų atsiranda dėl skūpumo. Esą pigūs, nekokybiški langai kuria problemas, kurių paskui išsigąsta ir kiti naujakuriai.

Privalumų gausa

Be jokios abejonės, didžiausias vitrininio lango privalumas – didelis srautas natūralios šviesos. Pavyzdžiui, kambariuose, kuriuose yra varstomi langai su perskyrimais, rėmai trukdo į kambarį pakliūti daliai šviesos. Tuo tarpu natūralią šviesą į kambarį praleidžia visas vitrininio lango plotas.

Be to, nevarstomas vitrininis langas yra kone dvigubai pigesnis už varstomą.

Negana to, vitrininis langas sukuria vizualinę iliuziją, kad kambarys yra didesnis, ypač jei už vitrininio lango yra didelis kiemas arba gamtos peizažas. Tai sukuria jausmą, kad esate ne įkalintas dėžutėje, o visumos dalis.

Be to, kokybiškas, gabaus architekto į projektą „įmūrytas“ vitrininis langas yra ir interjero puošmena, prabangos elementas, suteikiantis namui ne tik elegancijos, jaukumo, bet ir pakeliantis jo rinkos vertę.

Žieminiai mitai

Pagrindinis mitas, kuriuo apipinti vitrininiai langai, yra tas, kad žiemą iš namų išleidžia šilumą, todėl namuose darosi vėsiau, padidėja kuro sąnaudos. Tačiau specialistų teigimu, vitrininis langas nesukels nepatogumų nei vasarą, nei žiemą, jei bus pasirinktas kokybiškas gaminys.
„Lietuva yra tokioje klimato juostoje, kurioje turime pagalvoti apie tai, kokius langus renkamės namams. Pietinių šalių gyventojai gali sau leisti pataupyti, o mes gyvename tokioje vietoje, kur klimato pokyčiai skirtingu metų laiku pakankamai dideli, todėl mums technologiniai langų niuansai aktualesni“, - teigia bendrovės „Laurena“ vadybininkė Jelena.

Langų šiluminė varža priklauso nuo profilio kamerų skaičiaus. Individualių namų savininkams dažniausia rekomenduojama rinktis 6 kamerų profilių langus, o butų savininkams užtenka ir 5 kamerų profilio langų. Nemažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į stiklo paketą. Vitrininiam langui rekomenduotina dėti trijų stiklų paketą. Jį sudaro vienas paprastas stiklas ir du selektyviniai stiklai.

Toks vitrininis langas neturėtų sukelti didelių problemų žiemą. „Šilumos laidumo problemos kaip tik būdingesnės ne vitrininiams, o varstomiems langams. Didžioji dalis šilumos prarandama dėl nekokybiškų varstomų langų gumų bei apklotų. Taigi vitrininis langas geriau saugo šilumą namo viduje. Žinoma, jei pasirinktas vitrininis langas kokybiškas ir atitinka rekomendacijas“, - pastebi bendrovės „Heinzmann“ pardavimų vadybininkė Rasa Grigonienė.

Menamos vasaros problemos

Taip pat galvojama, kad vitrininiai langai puikiai praleidžia karštį į namo vidų, todėl vasarą darosi tvanku. Iš dalies tai tiesa, tačiau šiai problemai kelią užstoti galima dar renkantis gaminį.

Nors iš esmės griežtų reikalavimų ir patarimų, kurioje namo pusėje turėtų būti vitrininis langas nėra, į keletą dalykų vis tiek reikėtų atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, planuojant statyti langą pietinėje ar pietrytinėje pusėje derėtų pagalvoti ir apie saulės kontrolės stiklus. Šie stiklai puikiai praleidžia šviesą, bet nepraleidžia kaitros. Nors juos komplektuojant su selektyviniais stiklais vitrininio lango kaina išaugs, rezultatas bus geras ir užtikrins komfortą net ir karštomis vasaros dienomis.
„Kadangi vitrininio lango atidaryti neįmanoma, problema tampa kondicionavimas. Jei patalpoje yra kitų langų, kuriuos esant reikalui galima atidaryti – puiku. Jei ne, rėmo viršuje derėtų įmontuoti orlaidę“, - pastebi R. Grigonienė.

Jokiu būdu negalima palikti patalpos be galimybės ją vėdinti. Dažnai su šia problema susiduria dangoraižių gyventojai, kuriems tyro oro neatstoja net kondicionierius.
Be to, pietų pusėje sumontuoti langai gauna daug saulės spindulių, todėl nekokybiškas gaminys gali sukelti nenumatytų problemų. Pavyzdžiui, langų pardavėjai pastebi, kad yra buvę atvejų, kai prastesnės kokybės lenkų gamintojų vitrininiai langai ilgainiui prieš saulę tiesiog išsikraipė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis