Terasos priežiūra žiemą – kaip tai padaryti teisingai

Nors terasa paprastai rimčiau susirūpiname jau pasibaigus žiemos sezonui, kai akis ima badyti sniego ir drėgmės paliktos „dovanėlės“, jos priežiūra žiemą taip pat turi tam tikrų niuansų, kuriais pasidalysime šiame straipsnyje.

Visų pirma, kad vanduo ir ledas padarytų kuo mažiau žalos, prieš šaltąjį sezoną patariama nuplauti, nušlifuoti ir impregnuoti terasos lentas, taip apsaugant jas nuo puvinio bei grybelio. Idealiu atveju tai daroma porą kartų per metus – rudenį ir pavasarį – bet būtent rudeninio parengimo tikrai nevertėtų ignoruoti. Be to, įrengiant terasą labai svarbu parinkti tinkamą nuolydį, kad ant terasos nesikauptų vanduo. Žinotina ir tai, kad medinės terasų lentos yra „jautresnės“ temperatūros svyravimui ir drėgmei nei medžio kompozito lentos, tačiau ant pastarųjų geriau matyti įvairūs įbrėžimai.

Viena didžiausių klaidų, kurias daro terasų savininkai, – netinkamai valomas sniegas. Atrodytų, kas gi gali būti paprasčiau – tačiau kartais tai gali atnešti daugiau žalos nei naudos.


Ar sniegas tikrai kenkia terasoms?


Kartais tenka išgirsti žmones kalbant, kad sniegas ir ledas turėtų būti nedelsiant pašalinamas nuo terasos – esą drėgmė joms kenksminga, o dėl svorio terasa net gali įlūžti. Tame yra tik dalis tiesos – juk terasų lentos yra impregnuojamos, o prieš kiekvieną sezoną dar papildomai padengiame jas nuo drėgmės saugančia medžiaga. Kita baimė – kad terasa įlūš – taip pat mažai pagrįsta. Jeigu terasos struktūra tvirta, nepažeista, Lietuvoje iškrentantį sniego kiekį ji tikrai atlaikys.


Shutterstock nuotr.


Vis dėlto, sniegą ir ledą nuo terasų valyti reikia – tik dėl kitokių priežasčių. Kaip kiemo takelius, taip ir terasas valyti reikia, kad nepaslystume vaikščiodami ant ledo ar sniego. Artinantis žiemai taip pat svarbu patikrinti, ar neišklibę terasos turėklai – kad prireikus galėtumėte į juos įsitverti.


Kaip teisingai valyti terasą?


Priklausomai nuo medžiagos, iš kurios pagamintos jūsų terasos lentos, priežiūros metodai gali skirtis. Čia pateikiame bendro pobūdžio patarimus, tinkamus visų rūšių terasoms.


1. Nenaudokite metalinio kastuvo – juo tikrai lengva įbrėžti lentas. Geriau rinkitės plastikinį kastuvą, o jei prisnigę nedaug – tiesiog nušveiskite dangą su šluota. Jei vis dėlto tenka naudoti metalinį kastuvą, kaskite sniegą labai atsargiai, kad nepažeistumėte terasos.


2. Valykite lentas pagal jų kryptį, o ne skersai – taip sumažinsite įbrėžimų tikimybę.


3. Turbūt pats blogiausias dalykas, kurį galite sugalvoti – stengtis mechaniškai sutrupinti ledą.


4. Pakelkite galvą ir apžiūrėkite, ar ant stogo nekabo varvekliai. Nukritę ant terasos, jie gali ją pažeisti, jau nekalbant apie grėsmę, kylančią žmonėms.


5. Būkite atsargūs su ledo tirpikliais. Kalcio chloridas ar valgomoji druska gali sukelti metalinių dalių koroziją.


Geriausia pasidomėti, kokie tirpikliai tinkami konkrečiam terasos tipui. Ant medinių teraslenčių nereikėtų barstyti ir smėlio – jo dalelės gali subraižyti dangą.


Shutterstock nuotr.


Kaip pasirūpinti terasa po žiemos


Atėjus pavasariui terasą reikės nuplauti specialiu valikliu ir vandeniu. Per žiemą susikaupusias samanas, kerpes ir pelėsius veiksmingai pašalinsite aukšto slėgio plovimo įrenginiu, tačiau jis gali pažeisti viršutinį dangos sluoksnį. Terasos dangą gali prireikti atnaujinti, iš naujo nudažyti ir padengti apsaugine priemone.

Daugiau apie terasų priežiūrą skaitykite čia ir čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis