Terasa daugiabutyje – gudrus sprendimas ar įstatymų pažeidimas?

Vienas iš būdų pakelti senų gyvenamųjų daugiabučių kvartalų vertę – tai sutvarkyti jų infrastruktūrą ir supančią gamtinę aplinką. Nusidėvėjusios arba visiškai sunykusios žaliosios erdvės, nesaugios vaikų žaidimų aikštelės, problematiškas automobilių statymas – tai tik keletas itin opių miesto senųjų daugiabučių rajonų problemų. Rekreacinės erdvės mieste turi didelę vertę, jose norisi leisti laiką, patraukliai sutvarkytos ir pritaikytos įvairiems poreikiams, jos pritraukia daugiau žmonių, dėl to skatina bendravimą, leidžia jaustis saugiai gyvenamojoje aplinkoje.

Dėl šių priežasčių rekreacinių plotų įrengimui ir sutvarkymui turėtų būti skiriama kur kas daugiau dėmesio. Žmonės mėgsta būti lauke, juos traukia gamta, tad kodėl nepriartinus jos arčiau namų? Pripažinkime, kad visada smagiau praeiti pro tvarkingai sutvarkytus daugiabučius su žydinčiais balkonais ar kruopščiai prižiūrėtais darželiais nei pro grotomis uždengtus ir krūmais apaugusius žemutinius aukštus.

Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.

Faktas, kad kai kurių daugiabučių pirmųjų aukštų gyventojai neturi balkonų, lyg ir liudytų tam tikrą neteisybę prieš aukščiau gyvenančius kaimynus, tačiau būtent minėtieji žemutinių aukštų savininkai dažniausiai apsiima tvarkyti žemės plotelį po savo langais. Galima teigti, kad tai savotiška kompensacija neturintiems balkono. Ši natūraliai susiklosčiusi situacija ne tik padeda palaikyti tvarkingą aplinką aplink daugiabučius, bet ir suteikia galimybę gėlininkams-daržininkams mėgėjams, ypač neturintiems savojo sodo, pasikapstyti darželyje po savo langais, kartu tai puiki relaksacijos forma. Be abejo, darželiuose dažniau išvysime vyresnio amžiaus gyventojus, bet tai nereiškia, kad jaunesnioji karta abejinga gamtos grožiui. Tiesiog turėdamas daugiau galimybių nei senjorai, jaunimas traukia į gamtą, esančią toliau už miesto. Vieni – į kaimus, kiti – į sodybas, treti – tiesiog papoilsiauti prie ežero. Tikslas – bent trumpam pabėgti nuo miesto šurmulio. Tačiau jaukų ir žalią gamtos kampelį, skirtą poilsiui, galima susikurti ir gyvenant tarp miesto mūrų. Šiuo atveju, būtent pirmųjų aukštų gyventojai įgauna pranašumą, mat jie gali įsirengti terasą po savo buto langais.

Žinoma, teisiškai tai įgyvendinti yra kur kas sudėtingiau nei įsistiklinti balkoną ar jį sujungti su kitomis buto patalpomis, tačiau nepaisant to, šis sprendimas neabejotinai pasiteisins. Juk tinkamai įrengtas ir nuolat prižiūrimas žemės plotelis džiugins ne tik aplinkinių akį, vers pasitempti kaimynus, bet teiks visokeriopą naudą ir jūsų namiškiams. Dienos metu terasa gali atstoti vaikams žaidimų aikštelę, o jaukūs vakarai su šeima ar draugais žalioje oazėje miesto tankmėje skamba išties egzotiškai.

Asmeninio albumo nuotr.

Kalbant apie sunkumus, tai jie iškyla dėl to, kad dažniausiai daugiabučiai namai yra pastatyti nesuformuotuose sklypuose valstybei priklausančioje žemėje. Dėl šios priežasties, norint vykdyti bet kokius statybos darbus šioje žemėje, privalu gauti valstybinės žemės valdytojo sutikimą, kurį išduoda Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos. Nuo jūsų pasirinkto terasos įrengimo sprendimo priklausys ir projekto sudėtingumas. Jeigu bus pertvarkomos laikančiosios konstrukcijos, nekeičiant paties statinio išorinių matmenų, jums pakaks pasidaryti kapitalinio remonto projektą (aprašą), tačiau jei keisis statinio matmenys, projektas bus sudėtingesnis. Šiuo atveju, statybos rūšis keisis į statinio rekonstrukciją, kuriai yra taikomos papildomos procedūros: reikia gauti specialiuosius architektūrinius reikalavimus iš vietos savivaldybės administracijos, parengti projekto architektūrinę dalį, gauti leidimą statybai. Kapitalinio remonto projektui, kuomet statyba vykdoma mieste ir darbai susiję su statinio išvaizdos keitimu, turi būti gautas rašytinis savivaldybės įgalioto pareigūno pritarimas. Visi minėtieji projektavimo darbai, priklausomai nuo statinio kategorijos (ypatingas ar neypatingas) turi būti atliekami atestuotų ar kvalifikuotų specialistų (architektų arba inžinierių).

Tačiau tai dar ne viskas. Tiek vykdant statinio rekonstrukciją, tiek atliekant kapitalinį remontą, yra pertvarkomos laikančiosios statinio konstrukcijos. Civilinis kodeksas mums sufleruoja, kad butų ir kitų patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso namo bendro naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė-techninė ir kita įranga, o visi sprendimai dėl bendrojo naudojimo objektų valdymo ir naudojimo, taip pat dėl naujų bendrojo naudojimo objektų sukūrimo ir disponavimo jais klausimų, priimami butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma. Iš to seka išvada, kad kartu su projektu įsirengti terasą turi būti pateikiamas ir daugiau negu pusės butų savininkų rašytinis sutikimas. Priklausomai nuo kaimynų geranoriškumo ši procedūra gali užtrukti pakankamai ilgai, greičiu nepasižymi ir projekto derinimas savivaldybės ar žemėtvarkos institucijose, todėl nesitikėkite, pradėję ruošti dokumentus, terasą įsirengti dar tą pačią vasarą.

Nepaisant sunkumų įteisinant statybos darbus, galutinis rezultatas atperka visus vargus, o socialiniu požiūriu terasos įrengimas yra puiki priemonė daugiabučių rajonuose palaikyti tvarką, saugumą, skatinti bendruomeniškumo jausmą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis