Sužinokite, kokiais lauko laiptais patogu naudotis ir vasarą, ir žiemą

Statant namą lauko laiptai atrodo lyg mažiausiai apmąstymų reikalaujantis sprendimas. Atrodytų, statinys paprastas, nereikalaujantis gilaus išmanymo. Visgi pasvarstyti, kokie lauko laiptai būtų patogiausi, derėtų dar prieš projektuojant namą.

Statyti laiptų nepataria

Apie lauko laiptų statybą pagalvoti reikia dar tuomet, kai kuriamas projektas. Jame numatoma, kiek pamato cokolis bus iškilęs virš žemės paviršiaus. Tai bei namo architektūrinis planas lemia ir kokio dydžio, formos turėtų būti namo laiptai.

Specialistų teigimu, geriausias sprendimas būtų vengti lauko laiptų, tai yra trinkelėmis klotos aikštelės ar takai turėtų vesti tiesiai iki slenksčio. Esą tai leistų ne tik sutaupyti pinigų statybų metu, bet ir suteiktų didesnį komfortą namo gyventojams. Tiesa, tokiu atveju visas namo cokolis turėtų būti po žeme. Paprastai paliekama bent viena iš trinkelių suformuota laiptų pakopa.

„Bus laiptai, ar nebus priklauso nuo namo projekto ir skonio. Vieniems gražiau, kai matosi dalis cokolio, kitiems to nereikia. Laiptų poreikis priklauso nuo to“, – teigia IĮ „Trinkelių dėjimas“ techninis projektų vadovas Edvinas Jasas.

Pasirinkimų pilnas spektras

Visgi nusprendę statyti laiptus susiduriame su visa virtine pasirinkimų, kurių pagrindinis – kokias medžiagas ir technologiją prasmingiausia rinktis. Tiesa, ne visus pasirinkimus ekspertai vertina vienareikšmiškai gerai.

Bene pats blogiausias pasirinkimas įrenginėjant lauko laiptus yra daryti pakopas iš lakuotos medienos. Viena vertus, tai nebus ilgaamžis sprendimas. Be to, tai pats nekomfortiškiausias pasirinkimas, nes žiemą, palijus ar tiesiog sušlapus laistant veją, pakopos bus slidžios, išaugs rizika susižaloti.

Taip pat nepatariama rinktis laiptų, kurių pakopos pagamintos iš slidžių akmens masės plytelių ar poliruoto akmens. Kitaip žiemą laiptus teks barstyti smėliu ar druska, kad šie nebūtų slidūs. Kartais pakopos gaminamos iš granito, nes jis prasčiau sugeria vandenį, yra daug patvaresnis. Be to, gaminant laiptus, jis specialiai apdirbamas, kad įgautų šiurkštų ir neslidų paviršių.

Patogiausiu ir saugiausiu sprendimu laikomi metaliniai lauko laiptai. Iš nerūdijančio plieno, aliuminio ar cinkuoto metalo gaminamos pakopos iš grotelių užtikrina, kad ant laiptų pakopų nesikaups vanduo, sniegas, nešvarumai, laiptai nebijos atmosferos poveikio. Visgi nors metaliniai laiptai patogūs ir dažnai naudojami visuomeninės paskirties pastatuose, statant individualius gyvenamuosius namus dėl savo išvaizdos įrenginėjami retai.

Fotolia nuotr.

Pataria rinktis trinkeles

Visgi specialistai pastebi, kad dažniausiai lauko laiptai betonuojami arba klojami iš trinkelių. Pastarasis būdas esą pats geriausias.

„Kai nereikia įrenginėti didelių kelių pakopų laiptų, tai laiptai iš trinkelių yra pats geriausias sprendimas. Tiesa, jei cokolis yra aukštas ar reikalingi tam tikri dizaino sprendimai su trinkelėmis išsisukti nepavyks, tuomet griebiamasi betoninių laiptų“, – teigia betoninius laiptus gaminančios bendrovės „Laiptų stilius“ vadovas Marius Dūda.

Laiptams iš trinkelių paprastai rekomenduojama rinktis grublėtas betonines trinkeles, klinkerines plyteles, akmens ar kitą produkciją. Toks paviršius esą leis jaustis pakankamai komfortiškai ir žiemą. Be to, trinkelių danga yra judanti sistema, todėl vandens ir šalčio poveikis nėra toks pavojingas.

Tuo tarpu betoninius laiptus įrengti kiek sudėtingiau – tam reikalingi rimtesni inžineriniai sprendimai. Be to, juos derėtų išklijuoti neslidžiomis plytelėmis su grioveliais, kad naudotis būtų patogu ir žiemą, ir vasarą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis