Stoginė - racionali ir pigi alternatyva garažui?

Vienas svarbiausių klausimų naujo individualaus namo savininkui – kur statyti automobilį bei laikyti buities rakandus: garaže ar tiesiog po stogu? Nors Lietuvoje vis dar gaji tradicija mūryti didelius garažus, architektai pastebi, kad daugelį poreikių gali patenkinti ir stoginė.

Mokėti už patogumą žiemą

Vasaros sezono metu didelio praktinio skirtumo tarp stoginės ir garažo praktiškai nėra. Ir vienas, ir kitas apsaugos automobilį nuo saulės spindulių, apsaugos saloną, kad šis neįkaistų ir įsėdus į automobilį iš karto būtų patogu važiuoti. Tačiau žiemą garažas padeda išvengti nemalonaus automobilio valymo ir dar nemalonesnių bandymų jį užvesti.

„Žiemą garažas patogiau nei stoginė, nes iš šilto kambario įlipame į šiltą automobilį, tad nėra diskomforto. Tačiau svarstantys, ką statyti prie individualaus gyvenamojo namo turėtų suvokti, kad pastatyti garažą kur kas brangiau nei stoginę“, - teigia architektas Ignas Talalas.

Tačiau prieš priimant sprendimą, kokią erdvę automobilio statymui bei tuo metu nenaudojamų įrankių laikymui pasistatyti, derėtų atsižvelgti ir į gyvenamąją aplinką, erdvę. Tiesa, tam reikėtų bent vienerius metus pagyventi be garažo ar stoginės.

„Stebėdami aplinką turėtumėte atkreipti dėmesį į tai, ar vietą, kurioje norite statyti stoginę ar garažą, perpučia vėjas, ar žiemą ten pusto, ar prisninga. Būna tokių vietų, kur taip tiesiog nėra. Tuomet neverta statyti garažo, stoginė puikiai tinka ir itin didelių nepatogumų kilti neturėtų“, - pastebi architektė Laimutė Buržinskaitė.

Maža to, garažą dažnai statoma dėl to, jog galvojama, kad stoginėje negalima saugiai palikti ūkio rakandų. Iš tiesų tai netiesa – sumaniai statant stoginę galima įrengti ir rakinamą sandėliuką daiktams. „Kai kurie klientai ateina sakydami, kad jiems nereikės nei garažo, nei sandėliuko. Tik vėliau gyvendami supranta, kad be jo gyventi sudėtinga. Kur kitur dėti dviračius, žoliapjoves, sodo įrankius. Tiesa, dėl buities daiktų nebūtina statyti garažo. Šalia stoginės taip pat galima įrengti sandėliuką daiktams. Taip pat tokią erdvę galima numatyti ir name“, - pastebi I. Talalas.

Be to, nevertėtų atmesti ir estetinės reikšmės. Kai kuriais atvejais garažas tiesiog „neįsipaišo“ į bendrą kiemo vaizdą, o stoginė sklype puikiai atrodo. Tai taip pat turėtų lemti šeimininkų pasirinkimą.

Diskusijos dėl vietos

Statantys garažą ar pavėsinę turėtų pagalvoti ir apie tai, kur statinys stovės, tai yra, ar ribosis su individualaus gyvenamojo namo siena, ar stovės šiek tiek atokiau.

„Vėlgi reikėtų pasižiūrėti, kaip stoginė ar garažas atrodytų konkrečiu atveju. Vienu atveju garažas ar stoginė geriau atrodytų prie pat namo sienos, kitu atveju geriau statinį patraukti kiek atokiau nuo gyvenamųjų patalpų. Aš asmeniškai statyčiau stoginę atokiau nuo namo“, - pataria L. Buržinskaitė.
Pasak jos, garažas, besiribojantis su gyvenamuoju namu ir turintis tiesioginį įėjimą puikus sprendimas tuomet, kai šeimoje auga maži vaikai. Esą taip kur kas patogiau ir saugiau ruošiantis kelionėms įsodinti mažylį į automobilį, apsaugant jį nuo žiemiško šalčio.

Mažuose namuose geriau stoginė

Verta atkreipti dėmesį, kad su namu besiribojančio garažo plotas įeina į bendrą namo plotą. Taigi garažą įrengti kur kas sudėtingiau žmonėms, statantiems iki 80 kvadratinių metrų ploto namą.

Skaičiuojama, kad vienam automobiliui pritaikyto garažo plotas yra 18 kvadratinių metrų, o dviems automobiliams reikėtų skirti 36 kvadratinius metrus.
„Stoginės plotas neįeina į bendrą namo plotą, todėl šį sprendimą dažnai renkasi mažus namus su supaprastintu leidimu besistatantys naujakuriai. Juk niekas nenori dėl garažo aukoti didesnės svetainės ar miegamojo“, - tikina architektė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis