Priešgaisriniai reikalavimai garažams: ką reikėtų žinoti?

Nors dažniausia daugiau dėmesio statant būstą skiriama individualaus gyvenamojo namo priešgaisrinei saugai ir gaisrą galinčių sukelti problemų analizei, nederėtų pamiršti ir garažo. Juo labiau turint omenyje, kad užsidegus prie pat namo pastatytam garažui liepsna gali sunaikinti visą nekilnojamąjį turtą.

Medžiagas parenka ne tik projektuotojas

Priešgaisrinės saugos reikalavimai yra dvejopo pobūdžio: reikalavimai projektuojant ir įrengiant garažą ir reikalavimai jį eksploatuojant. Pastaruoju atveju, be jokios abejonės, derėtų pačiam šeimininkui imtis visų būtinų, standartinių atsargumo priemonių. Tačiau apie saugumą derėtų pagalvoti dar statant garažą. „Projektuotojai, žinodami gaisrinės saugos reikalavimus naujai projektuojamiems, statomiems ar rekonstruojamiems pastatams, nustatyta tvarka parengia statinio statybos projektus. Juose jie numato atitinkamo degumo ir atsparumo ugniai statinio konstrukcinius elementus ir statybos produktus, naudojamus sienų išorės ir vidaus, taip pat lubų ir grindų apdailai. Kuomet statant pastatus paisoma naudojamų medžiagų degumo ir atsparumo ugniai reglamentuojamų charakteristikų reikalavimų, kilus gaisrui ribojamos papildomų įvairių pavojingų veiksnių susidarymo galimybės“, - teigia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Prevencijos organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Laimonas Stulginskas.

Tačiau svarbu ne tik tai, kokias medžiagas naudoti nurodė projektuotojai, bet ir tai, kokios jos realiai naudojamos statybų aikštelėje. Neretai pasitaiko, kad statant objektą pats šeimininkas ar jo nusamdyti meistrai tiesiog pasirenka pigesnes, tačiau priešgaisrinių saugos reikalavimų neatitinkančias medžiagas. Tokiu atveju pavyzdingai padarytas projektas nuo ugnies neapsaugos.

Be to, dažnai garažų savininkai, ypač mėgstantys dažniau pasikrapštyti nuosavose dirbtuvėse, įsirengia ir papildomų patogumų. Pavyzdžiui, kietą kurą naudojančių šildymo sistemų. Taisyklės anaiptol nedraudžia įsirengti tokių sistemų, tačiau specialistai graso, kad juos įrengiant svarbu laikytis gamintojo nurodytų rekomendacijų ir reikalavimų. „Tačiau pabrėžčiau, kad kita garaže numatyta įrengti įranga, tarkime, vėdinimo, elektros ir pan., turi būti projektuojama ir įrengiama pagal atitinkamus normatyvinius statybos techninius dokumentus“, - sako ekspertas.

Bet kokiu atveju, eksploatuojant garažą jame lengvai prieinamoje vietoje privalu turėti nešiojamą ir tinkamą naudoti ne mažesnės kaip 4 kilogramų talpos ugnies gesintuvą.

Kai garažas name

Kur kas daugiau pasukti galvą tenka tuomet, kai garažas arba ribojasi su gyvenamuoju namu, arba apskritai jie yra po vienu stogu. „Kai garažas ir gyvenamasis namas turi bendrą sieną, automobilių saugyklos nuo kitų patalpų turi būti atskirtos ne mažesnio kaip EI 45 atsparumo ugniai pertvaromis ir ne mažesnio kaip REI 45 atsparumo ugniai perdangomis. Tokiose priešgaisrinėse sienose ar pertvarose yra privalu įrengti atsparias ugniai ir nelaidžias dūmams duris, atitinkančias EW 30-C0 reikalavimus“, - sako L. Stulginskas.

Tokios priešgaisrinės sienos, pertvaros ar perdangos turi būti įrengiamos iš ne žemesnės kaip A2 degumo klasės statybos produktų: sienos iš plytų, blokelių, lubos ir pertvaros – ugniai atsparaus gipso kartono ir pan. Beje, derėtų atkreipti dėmesį, kad su gyvenamojo namo siena besiribojančiai stoginei nėra nustatyti priešgaisrinės saugos reikalavimai, todėl besistatantys stoginę, galvą sukti turėtų mažiau, tačiau vis tiek išlikti budrūs ją naudojant.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis