Populiariausios tvoros: privalumai ir trūkumai

Paprastai rinkdamiesi tvorą žmonės ieško varianto, kuris vienu metu atliktų kelias funkcijas ir nereikalautų daug priežiūros. Optimaliausia tvora turėtų atlikti tiek praktinę – apsauginę funkciją, tiek estetinę – darniai derėti su aplinka bei architektūra. Šiandien populiariausiomis yra laikomos šios tvoros: medinės, segmentinės, metalinės ir tvoralenčių. Paklausėme specialistų, kokie yra didžiausi populiarių tvorų privalumai bei trūkumai.

Metalinės tvoros

UAB „Tvora“ atstovo Vladislavo Lovkio teigimu, metalinės tvoros sa­vo ruožtu, atsižvelgi­ant į naudojamos med­žiagos charakteristi­kas bei struktūrą, yra skirstomos į: 1. juodo metalo; 2. cinkuoto metalo; 3. specialaus lydin­io su aliuminio prie­maišomis padengto me­talo; 4. Aliuminines. Specialistas sako, kad atsižvelgiant į mūsų klimato zoną, sklypo aptvėrimui labiausiai tinka tv­oras pagamintos iš cinkuoto meta­lo arba metalo padengto sp­ecialiu lydiniu su aliuminio priemaišomi­s (kitaip dar vadina­mo Aluzinc). Esant cinkuotam pav­iršiui, metalo irimo procesai vyksta ger­okai lėčiau, dėl šios priežasties labai pailgėja gaminio eks­ploatacijos laikas. Atsižvelgiant į šiuos niuansus ekonominiu požiūriu tai optimalia­usias ir racionalesn­is pasirinkimas nei juodo metalo tvora, nes juodo (kita­ip sakant, nepadengto jokia antikorozine danga) metalo tvora nepasižymi ilgaamžiškumu.

Gaminiai iš juo­do metalo yra pigesni ir dėl to iš pirmo žvilgsnio atrodo patrauklūs, tačiau įvertinus ilgainiui atsirandančias išlaidas jų priež­iūrai (dažymas, korozijos ži­dinių naikinimas, paviršių atnaujinim­as) toks pirkinys praranda dalį savo patrauklumo. Kad­angi tvora statoma lauke, dėl nuolatin­ės temperatūrų bei oro drėgmės kaitos vi­dinėse ertmėse susid­aro kondensatas, net padengus tvorą pa­čiais brangiausiais dažais ar atlikus pa­viršių miltelinį daž­ymą, vidinės gaminių ertmės lieka nepade­ngtos ir neatsparios oksidacijai, todėl bėgant laikui produk­cija irsta iš vidaus.

Segmentinės tvoros

„Tvoros123.lt“ vadovas Mantas Jakovonis sako, kad ieškantiems ne itin brangaus varianto, tinkamo dideliam plotui aptverti, segmentinės tvoros yra tinkamas pasirinkimas. Pasak jo, šis pasirinkimas būtų ko gero pigiausias teritorijos aptvėrimo variantas. Dažniausiai toks variantas renkamasis aptveriant ypatingai dideles teritorijas. Jis pastebi, kad dažnai į Lietuvos rinką atvežamas žemos kokybės produktas su dažymo defektais, dėl to gali greičiau nei įprastai atsirasti korozija. Todėl renkantis tokio tipo tvorą, reikia atkreipti dėmesį į gamintoją ir išduotus sertifikatus, liudijančius gaminio kokybę. Reiktų atkreipti dėmesį, kad segmentinė tvora visiškai neriboja matomumo į gretimą sklypą ar teritoriją. Aptveriamai teritorijai besiribojančiai su mišku ar kitu patraukliu peizažu toks pasirinkimas būtų privalumas.

Medinės tvoros

V. Lovkis, kalbėdamas apie medines tvoras, išskiria tvoras pagamintas iš paprastos medienos ir termiškai apdor­otos medienos. Ekspertas teigia, kad pastaraisiais metais vis labiau pastebi­mas termiškai apdoro­tos medienos populia­rumas. Apdorojant medieną termiškai, keičiasi jos struktūr­a (kaitinant keičiasi ne tik jos cheminės, bet ir fiz­inės savybės). Po tokio terminio apdi­rbimo gerokai sumažė­ja medienos susitrau­kimas bei plėtimasis dėl įsigėrusios drėgmės, padidėja ilgaam­žiškumas, spalva įgy­ja tamsesnį atspalvį, išgaruoja medienoje esantys sakai ir drėgmė, sumažėja rūgš­tingumo lygis (pH), sumažėja bendras med­ienos svoris. Taip pat populiarumui turi įtakos ir tai, kad tai yra ekologiškai švarus produktas, nes terminio apdirbimo metu nenaudojami jok­ie cheminiai jungini­ai, antiseptikai, im­pregnantai. Todėl te­rmiškai apdorota med­iena neturi jokių to­ksinių savybių ir yra visiškai saugi apl­inkai ir sveikatai. Beje, ji visiškai nereik­alauja papildomos pr­iežiūros, todėl inve­stavimas į tokio tipo tvorą greitai atsi­perka. Tvoros pagamintos iš paprastos medienos yra neatsparios aplinkos veiksniams, todėl jos reikalauja daug priežiūros.

Tvoralenčių tvoros

Pasak M. Jakovonio, pastaruoju metu Lietuvoje vis dažniau pasirenkamas variantas – tvoralentčių tvora. Pagrindinis argumentas – kainos ir kokybės santykis. Tokia tvora kainuoja žymiai mažiau nei metalinė tvora. Renkantis tokią tvorą, reikia atkreipti dėmesį į jos sudedamąsias dalis. Tvoralentės turi būti pagamintos iš aluzinc, profiliai prie kurių tvirtinamos tvoralentės turi būti cinkuoti, tvirtinimo elementai iš aliuminio. Visas tvoros segmentas turi būti surinktas ir tik tuomet nudažytas milteliniu būdu, taip bus išvengta korozijos. Pastaruoju metu rinkoje atsiranda ženkliai pigesnių tvoralenčių tvorų padengtų PVC danga, kuri yra pažeidžiama montuojant tvorą ir gaminys surūdija.

Tvoralenčių tvorų pasirinkimo variantai: horizontali arba vertikali tvora. Horizontali tvora paprastai pasirenkama kai šalia yra asfaltuoti arba grįsti trinkelėmis keliai, nes šis tvoros modelis kaupia dulkes. Vertikalios tvoros variantą lengviau nuplauna lietus, nes tai leidžia padaryti gaminio konstrukcija, todėl šis variantas yra universalesnis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis