Plastikinės fasado dailylentės: pliusai bei minusai

Namo fasado dengimo būdų yra iš tiesų nemažai. Dailylentės – vienas iš jų. Individualių namų savininkai gali rinktis iš medinių bei plastikinių dailylenčių. Apie medinių dailylenčių privalumus bei trūkumus rašėme visai neseniai, tad šioje publikacijoje aptarsime plastikinių dailylenčių ypatumus.

Plastikinių dailylenčių pliusai bei minusai

Vienas didžiausių plastikinių dailylenčių pliusų – neaukšta kaina, ji yra prieinama ir nedidelį biudžetą turinčiam namo savininkui. Be to, kad ši apdailos medžiaga yra pigi, ji taip pat pasižymi labai svarbiomis savybėmis – ilgaamžiškumu ir atsparumu. Šios dailylentės yra itin patvarios, jos nepūva bei neskilinėja. Taip pat jos yra atsparios pelėsiui, grybeliams ir drėgmei, todėl jų nereikia papildomai dengti įvairiomis apsauginėmis medžiagomis. Lyginant plastikines dailylentes su medinėmis, jos yra kur kas atsparesnės ugniai. Beje, šių dailylenčių valymas yra itin paprastas.

Vienas didžiausių šių dailylenčių minusų – nenatūralumas. Namų savininkai, rinkdamiesi dailylentes, paprastai ieško natūralumo, tačiau plastikinės dailylentės, nors ir kaip gerai imituotų medį, namui nesuteikia tokio paties estetinio grožio kaip medinės. Kitas šių dailylenčių minusas – sumontuotos jos gali kaupti elektrostatinį krūvį ir traukti dulkes, todėl norint jas rečiau valyti, reikia naudoti specialų antistatiką.

Shutterstock

Plastikinių dailylenčių valymas

Kaip jau minėjome, plastikinių dailylenčių valymas yra paprastas procesas. Kaip dažnai reikia valyti šią namo fasado apdailą, priklauso nuo to, kokioje aplinkoje stovi namas. Įsigijus dailylentes reikia neužmiršti perskaityti gamintojo pridėtos dailylenčių valymo instrukcijos, nes paprastai jis dailylentėms valyti nurodo tam tikras chemines priežiūros priemones. Bet kadangi plastikinės dailylentės pasižymi atsparumu drėgmei, jas galima valyti paprasčiausiu vandeniu arba naudoti buitinius ploviklius. Jeigu naudojate ploviklį, reikia atkreipti dėmesį, kad jame nebūtų chloro, acetino ir ketono junginių. Baigus valymą plovikliu, paviršių dar reikėtų praplauti paprastu vandeniu.

Plastikinių dailylenčių montavimo ypatybės

Dailylentės gali būti montuojamos tiesiogiai prie fasado arba tvirtinamos su profiliais (tvirtinimo sistema). Pastarasis variantas yra pasirenkamas dažniau. Profilių būna įvairių: metalinių, plastikinių, impregnuotų medinių. Paprastai ten, kur yra didelė drėgmė, yra patariama naudoti metalinius arba plastikinius profilius, o ten, kur drėgmė sąlygiškai nedidelė, galima naudoti plastikinius, arba impregnuotus medinius profilius. Tačiau kokias tvirtinimo medžiagas rinktis, visgi visada geriausia klausti gamintojo.

Montavimui taip pat yra svarbi plastikinių dailylenčių spalva. Spalva įtakoja medžiagos plėtimąsį – tamsios medžiagos plečiasi smarkiau už šviesias. Jeigu tvirtinamos ryškių spalvų dailylentės, tokiu atveju, atstumai tarp tvirtinimo taškų yra mažesni (tamsių atspalvių dailylenčių tarpai yra apie 15-20 cm). Jei dailylentės yra šviesaus atspalvio, tarpai gali būti didesni – 25-30 cm.

Plastikines dailylentes rekomenduojama montuoti esant pliusinei temperatūrai. Optimali temperatūra montavimui – 15-20 laipsnių šilumos. Esant minusinei temperatūrai plastikinių dailylenčių montuoti negalima.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis