Patarimai besirenkantiems grandininį pjūklą

Vienas būtiniausių įrankių nuosavo namo, sodybos ar sodo namelio savininkui – pjūklas, be kurio nuo senų laikų neapsieidavo miško kirtėjai. Šiuolaikiniai sodininkai pjūklą naudoja medžiams genėti, kietajam kurui ruošti ir kitiems ūkio darbams.

Renkantis pjūklą pirmiausia reikėtų žinoti, kad jie skirstomi į tris pagrindines rūšis: benzininius, elektrinius ir akumuliatorinius. Taip pat svarbu atsižvelgti į šiuos kriterijus – įrankio galingumą, svorį, gamintojo reputaciją, apsaugos nuo rizikos lygį. Tačiau svarbiausi klausimai, į kuriuos turite sau atsakyti prieš eidami į parduotuvę, yra šie: kaip dažnai ir kokiems darbams pjūklą naudosite.

Kada kokį pjūklą rinktis?

Jei esate sodybos šeimininkas ar sodininkas mėgėjas ir pjūklą iš esmės naudosite smulkiems darbams, tokiems kaip medžių šakų genėjimas ar medienos pjaustymas prakurams, galima rinktis silpnesnį įrankį. Prie tokių priskiriami akumuliatorinis ir elektrinis grandininis pjūklai.

Akumuliatoriniai pjūklai turi mažiausiai galios, tačiau yra lengvi, patogūs, kompaktiški ir tinka net ir pradedantiesiems vartotojams. Tiesa, rąstą ar medžio kamieną jais vargu ar perpjausite. Nemažą tokių pjūklų kainą atperka suteikiamas komfortas – šie pjūklai ne tokie triukšmingi, mažiau vibruoja, suteikia visišką judėjimo laisvę ir neišmeta į aplinką nuodingų medžiagų. Be to, jų eksploatavimo išlaidos yra minimalios, nes nereikia pirkti kuro ar tepalo. Tačiau patartina turėti atsarginę bateriją, kad išsikrovus baterijai darbai nenutrūktų.

Elektriniai pjūklai taip pat idealiai tinka tokiems darbams kaip medžių genėjimas, šakų ir malkų pjovimas. Juos galima naudoti tiek lauke, tiek patalpose įvairiems darbams su mediena. Dažniausiai būna pigesni ir galingesni už akumuliatorinius, o dirba vienodai tyliai. Elektrinius grandininius pjūklus nesudėtinga naudoti ir prižiūrėti, paprasta užvesti, todėl jie puikiai tinka ir mėgėjams.

Bene ryškiausias šios rūšies pjūklų minusas – jiems visuomet reikalingas atitinkamo galingumo energijos šaltinis. Dirbdami elektrinius pjūklu negalėsite pernelyg nutolti nuo elektros lizdo, negalėsite taip laisvai ir patogiai judėti kaip su akumuliatoriniu pjūklu, laidas gali painiotis ir trukdyti dirbti. Tiesa, paprastai ši problema išsprendžiama naudojant ilgintuvą.

Shutterstock nuotr.

Benzininiai pjūklai – patys galingiausi įrankiai, tinkami ir profesionalams, ir mėgėjams. Jie naudojami sodybose, žemės ir miškų ūkyje – darbams nuo šakų genėjimo iki medžių pjovimo – ir padeda juos nuveikti greičiau nei kiti grandininiai pjūklai. Darbams buityje visiškai pakanka 2 kW galios grandininio pjūklo.

Nors daugeliui žmonių imponuoja šių pjūklų teikiamos galimybės, tačiau reikėtų nepamiršti, kad nuolat reikės pirkti kurą ir alyvą, skirti daugiau priežiūros, kad pjūklas veiktų be trikdžių. Be to, šie pjūklai sunkesni ir kelia daugiau triukšmo, o neįpratusiam vartotojui jie gali atrodyti pavojingi.

Pjūklų specifika ir ypatybės

Grandininio pjūklo variklis į korpusą gali būti montuojamas skersai arba išilgai – pirmuoju atveju pjūklas sveria daugiau, antruoju – svoris geriau paskirstomas ir suteikiama didesnė judėjimo laisvė. Tiesa, montavimas skersai jau tapęs klasika, todėl nepanašu, kad gamintojai būtų linkę jo atsisakyti.

Grandininis pjūklas – atsakingas pirkinys, kurį naudosite ilgą laiką, todėl jį rinktis taip pat reikėtų kruopščiai. Apžiūrėkite kuo daugiau variantų, pasvarstykite, kokio tipo pjūklo reikia būtent jums. Prieš įsigydami patikusį pjūklą, paprašykite jį užvesti – įsitikinkite, kad viskas gerai veikia. Įvertinkite pjūklo svorį, patogumą atliekant jums įprastus darbus, rankenų išdėstymą.

Shutterstock nuotr.

Darbų saugos patarimai

Grandininių pjūklų gamintojai pabrėžia, kad neatsargiai dirbant ar netinkamai prižiūrint įrangą gali įvykti grįžtamasis smūgis, o įranga – susidėvėti greičiau, nei įprastai. Dėl to eksploatuojant pjūklus būtina atidžiai laikytis gamintojo nurodymų.

Jokiu būdu negalima naudoti atšipusios pjūklo grandinės – tai gali sukelti grįžtamąjį smūgį (atatranką) ir pasibaigti sužalojimais ar net pavojumi gyvybei. Nustatyti, ar grandinė neatšipusi, galite pagal medienos drožles – jei jos itin smulkios, o pjaunant įrankį reikia spausti, reiškia, laikas grandinę išgaląsti.

Grandinę būtina tepti alyva – priešingu atveju, ji gali nutrūkti. Patarimo, kokią alyvą naudoti, galima kreiptis į techninio aptarnavimo specialistus. Antrą kartą naudoti tą pačią alyvą griežtai draudžiama – dėl to gali būti pažeistas alyvos siurblys, pjūklo atraminė plokštė arba grandinė.

Dirbant grandininiu pjūklu labai svarbu tvirtai remtis į pagrindą – žemę ar kopėčias, apžiūrėti, ar nekyla pavojus paslysti arba suklupti. Jokiu būdu nepjaukite pjūklų šakų ar kitų objektų, esančių aukščiau jūsų pečių lygio, ir, žinoma, laikykite pjūklą abiem rankomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis