Pagrindiniai žingsniai, kaip paruošti vasarnamį žiemai

Pasibaigus šiltajam sezonui vasarnamių durys ir langai yra sandariai uždaromi ir paprastai taip paliekami iki kito sezono. Tačiau, kad pavasarį namelyje nerastumėte nemalonių staigmenų (trūkusių vandentiekio vamzdžių, užlietų patalpų, nemalonaus priplėkusio oro), reikia jį tinkamai paruošti žiemai.

Kaip paruošti vasarnamio išorę?

Sodo įrankiai. Sutvarkius namelio aplinką, reikia pasirūpinti sodo įrankiais (grėbliais, kastuvais, šakėmis, žoliapjovėmis ir pan.). Kad kitą sezoną šie įrankiai būtų tinkami naudojimui, juos reikia kruopščiai nuvalyti ir nušluostyti, metalines dalis galima sutepti mašinine alyva. Švarius sodo įrankius reikia sudėti į rakinamą patalpą, kuri žiemą neįšąla.

Stogas ir lietvamzdžiai. Prie išvykstant būtinai reikia patikrinti namelio stogą: ar nėra atsiradusių skylių, ar nesimato išpuvusių medinių dalių, radus vieną iš šių problemų, būtinai reikia ją eliminuoti, kad pavasarį tirpstant sniegui stogas nepratekėtų.

Kitas itin svarbus darbas – lietvamzdžių patikrinimas. Reikia išvalyti visus vandens nuotakus nuo nukritusių lapų ir kitų šiukšlių, nes dėl užsikimšusių lietvamzdžių ištirpęs sniegas ar lietaus vanduo gali pradėti bėgti per sienas.

Shutterstock

Kaip paruošti vasarnamio vidų?

Generalinis tvarkymasis. Vasarnamį, visų pirma, reikia kruopščiai sutvarkyti, kad kitą sezoną būtų malonu ir gera grįžti į šią vietą. Pirmiausia reikia viską išvalyti drėgnuoju būdų: išplauti grindis, nuvalyti dulkes nuo visų paviršių. Išskalbus tekstilę (rankšluosčius bei patalynę), ją reikia gerai išdžiovinti, geriausia tai daryti lauke, ir sulanksčius sudėti į spintą. Spintos lentynose reikia išdėlioti priemonių nuo kandžių, kad tekstilė liktų sveika iki kito sezono. Nuvalius dulkes nuo baldų, juos galima uždengti plėvele arba audeklu.

Elektros instaliacijos patikrinimas bei dujų išjungimas. Atėjus žiemai ir esant minusinei temperatūrai senos elektros instaliacijos laidų izoliacija sukietėja ir suskeldėja, dėl to gali kilti kibirkščiavimas ir įvykti trumpasis jungimas, tad be galo svarbu prieš išvykstant patikrinti elektros instaliaciją. Reikia išjungti elektros energiją. Patikrinti ar išjungti visi prietaisai: šaldytuvas, viryklė, televizorius ir panašiai. Taip pat reikia neužmiršti užsukti dujas, dėl pačio dujų baliono galima nepergyventi, nes sušalusios dujos susispaudžia, todėl šaltis joms nebaisus.

Vamzdyno patikrinimas. Viena dažniausiai pasitaikančių žiemos padarytų žalų vasarnamiuose – trukę vandentiekio vamzdžiai, kad to galima būtų išvengti, reikia užsukti vandenį ir jį išpilti iš visų čiaupų ir rezervuarų. Patikrinkite, kad vanduo būtų išpiltas iš unitazo, vamzdžių, kriauklių, radiatorių. Specialistai pataria į unitazus pripilti langų skysčio arba juos išsausinti ir užkimšti, kad šaltą žiemą jie nesutrūkinėtų. Visus rutulinius maišytuvus rekomenduojama palikti kiek pravertus (apie 45°), tai apsaugos juos nuo suskilinėjimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis