Pagrindiniai principai, kaip apsaugoti medinius paviršius

Mediena, kaip žino kiekvienas, turintis bent jau lauko suoliuką, yra gana neatspari atmosferos sąlygoms medžiaga, jeigu lyginsime ją su kitomis lauko medžiagomis. Ji veikiama mechaniškai, ją veikia krituliai, blukina saulė. Vis dėlto, žinant pagrindinius procesus ir tinkamiausias priemones, galima gerokai pailginti medinio paviršiaus eksploatavimo laiką. Apie tai sutiko papasakoti „Senukų“ prekybos tinklo atstovas Evaldas Dušauskas.

Mediniai paviršiai turi būti dengiami tam skirtomis priemonėmis. Medienai pritaikytos produkcijos paskirtis yra nurodoma aprašymuose. Skirtingiems paviršiams reikia produktų, pasižyminčių tam tikromis aktualiomis savybėmis.

Mediniai fasadai ir tvoros dažomi mediniams fasadams skirtais dažais, kurie yra elastingi ir atsparūs atmosferos poveikiui. „Elastingumas yra labai svarbus aspektas. Mediena plečiasi, jei yra aukštesnė temperatūra, traukiasi – jei žemesnė. Ši savybė ypač aktuali Lietuvoje, kur yra šaltos žiemos ir šiltos vasaros. Jei mediena uždažyta ne elastingais dažais, sluoksnis suskilinėja ir dažai pradeda luptis. Kuo dažai elastingesni, tuo geriau jie juda kartu su mediena. Fasadus rekomenduojame dažyti elastingais dažais, pavyzdžiui, „Pentacolor Villa Novus“. Bene pirmieji Lietuvoje šiuos dažus pristatėme jau paruoštų naudoti, populiariausių spalvų: vyšnių, šokoladinės, geltonos, smėlio, žalios ir kitų spalvų. Toks sprendimas patogesnis, nes nereikia laukti, kol dažų konsultantas sumaišys dažus, bei pigesnis, nes gamykloje spalvinimas kainuoja mažiau. Aišku, reikliausi gali kreiptis į dažų pardavėją – baltos spalvos dažus galima nudažyti vienu iš daugiau nei 10 000 skirtingų atspalvių. Šis produktas taip pat tinka ir dažant duris bei langų rėmus“, – pataria pašnekovas.

Siekiant apsaugoti ir palaikyti terasų ilgaamžiškumą, jos dengiamos trinčiai ir aplinkos poveikiui atspariais aliejais. E. Dušauskas rekomenduoja aliejuoti tradicinių spalvų „Tikkurila Valtti Kaluste“ arba bespalviu „Tikkurila Valtti Puuoljy“ aliejumi. Šie aliejai  įsigeria į medieną, apsaugo nuo drėgmės, purvo, puvimo, temperatūrų kaitos poveikio, palengvina terasų valymą. Po apdorojimo paviršius tampa glotnus ir malonus liesti. Aliejus tinka tik lauko baldams, o durims, langų rėmams rekomenduojame naudoti vandens pagrindo emalinius dažus (jie tinka ir lauko baldams).

Lauko baldams, durims, langų rėmams tinka paprastai medienai skirti emaliniai dažai, aliejus. Tiesa, prisiminkite, kad atvirkštinis variantas – emalinių dažų naudojimas terasoms – netiks. „Svarbiausia, kad dažoma mediena būtų sausa. Geriausia naudoti vandens pagrindo emalinius dažus, pavyzdžiui, daug atspalvių turinčius „Pentacolor Aquamel“. Vandens pagrindo produktų sudaroma plėvelė yra elastingesnė, lyginant su kitais produktais, tokie dažai beveik neišskiria lakiųjų medžiagų, todėl jomis su tėvų priežiūra gali darbuotis ir vaikai. Jei norite paryškinti medžio tekstūrą, atskleisti jo grožį, galite rinktis impregnantus. Tam tiks „Pentacolor Woodlife“, – pasakoja pašnekovas.

Estetikos ir patvarumo santykis yra didžiausia dilema renkantis paviršiaus padengimo priemones. Dažai visiškai uždažo medieną ir paslepia medienos tekstūrą po apsauginiu sluoksniu. Kita vertus, tokia danga padengti paviršiai ilgiausiai eksploatuojami. Impregnantai yra mažiau atspari danga, ją reikia dažniau atnaujinti, bet ji pabrėžia medienos grožį, paryškina tekstūrą, rieves.

E. Dušauskas atkreipia dėmesį į vieną svarbią klaidą, kurią galite padaryti dengdami medienos paviršių – nepriklausomai nuo jūsų pasirinkto būdo, svarbu padengti visą medienos paviršių. „Užtikrinant medienos paviršiaus patvarumą, medieną būtina apsaugoti nuo vandens įsigėrimo. Dažnai žmonės uždažo tik fasadinę dalį, bet pamiršta, kad reikia apsaugoti ir šonus, kampus, angas, kuriose anksčiau buvo vinių. Jei paliekame neuždengtą plyšį ir pro jį įsigeria vandens, jis prasiskverbia ir į jos vidurį. Tada mediena pradeda gesti. Taip pat prieš dažant būtina panaudoti antiseptiką“, – pataria jis.

Atnaujinant paviršių, neišvengiamai reikės nuspręsti, ką daryti su senuoju paviršiumi. Jei seni dažai yra tvirtai prikibę prie paviršiaus, neatsilupę, nepūslėti, jų nugramdyti nebūtina. Jeigu ketinate dažyti dažais, o senas paviršius yra atsilupinėjęs, reikėtų kiek įmanoma tą sluoksnį nušveisti ir tik tuomet dažyti ant viršaus. Jeigu paviršių norite padengti impregnantu, o jis anksčiau buvo dažytas, senus dažų likučius reikia nugramdyti iki medžio. Jeigu naują „Pentacolor Woodlife“ impregnanto sluoksnį dengiate ant seno to paties impregnanto, jo papildomai atnaujinti nereikia.

Užsakymo nr.: PT_67832576

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis