Lietvamzdžių ir vandens latakų valymo ypatybės

Lietaus nuvedimo sistema yra skirta surinkti lietaus vandenį ir jį nukreipti reikalinga kryptimi. Tačiau šiai sistemai užsikimšus, ištirpusio sniego ar lietaus vanduo pradeda bėgti tiesiai per sienas, darydamas žalą namo konstrukcijai, medinėms bei metalinėms jos dalims. Taip pat dėl užsikimšusio lietvamzdžio gali būti užtvindytas rūsys. Kad to galima būtų išvengti, lietaus nuvedimo sistemą reikia tinkamai prižiūrėti ir valyti.

Kad lietvamzdis atliktų savo darbą – apsaugotų namo konstrukciją bei jos pamatus, reikia pasirūpinti, kad vandens latakai būtų švarūs ir neužsikimšę. Su užsikimšusiais latakais dažniau susiduria žmonės, kurių namai stovi šalia medžių. Nukritę lapai, nulūžusios smulkios šakelės – dažniausia užsikimšimo priežastis.

Latakus valyti rekomenduojama du kartus metuose, o jeigu šalia auga daug medžių, tai daryti reiktų dar dažniau. Šiam darbui rekomenduojama pasisamdyti specialistus, kurie šį darbą atliks už jus, arba, jeigu namas yra vieno aukšto ir yra galimybė saugiai dirbti nuo kopėčių arba stogo, tada, laikantis visų atsargumo priemonių, galima valyti ir patiems.

Be valymo taip pat reikia neužmiršti ir kelių kitų lietaus nuvedimo sistemos priežiūros etapų. Rudenį bei pavasarį reikia patikrinti ar yra nepasikeitęs vandens lietvamzdžių nuolydis ir ar vanduo gali laisvai nutekėti. Patikrinti galima paprastu būdu: reikia papilti vandens ir stebėti kaip vanduo teka, ar jis nuteka pakankamu atstumu nuo namo pamatų.

Tie, kurių nams stovi šalia medžių, gali pasirūpinti ir prevencinėmis priemonėmis – į latakus galima įdėti specialias plastikines groteles, kurios neleis lapams ir kitoms nuokritoms kauptis latakuose.

Shutterstock

Atsargumo priemonės

Valydami latakus naudokite stabilias, tvirtas kopėčias pastatytas ant lygaus paviršiaus. Kad kopėčios nepažeistų vandens latako, patogiau yra naudoti skečiamąsias kopėčias nei pristatomas. Dirbdami nuo kopėčių niekada nestovėkite aukščiau dviejų paskutinių laiptelių. Jeigu dirbama tiesiai nuo stogo, labai svarbu, kad stogas darbo dieną nebūtų šlapias ar apledėjęs, taip pat negalima dirbti esant vėjuotai dienai. Dirbant nuo stogo būtinai reikia dėvėti tinkamą avalynė su neslystančiu padu. Rekomenduojama dirbti su storomis darbinėmis pirštinėmis, nes valant galima susižeisti į aštrius metalinius kampus ar išlindusiu vinis.

Shutterstock

Valymo darbai

Prieš valant latakus, reikia pašalinti kuo daugiau lapų bei kitų nuokritų nuo stogo. Tam galima pasitelkti lapų pūstuvą (naudodami šį prietaisą dėvėkite apsauginius akinius ir respiratorių). Jeigu šio prietaiso neturite, galite lapus nušluoti šluota arba tam pasitelkti grėblį.

Pradėkite valyti lataką nuo žemiausio taško. Darbuokitės rankomis bei mentele ar kitu panašiu įrankiu. Šiukšles meskite į kibirą. Geriausia darbuotis, kai nuokritos latake yra kiek drėgnos, nes pridžiuvusias išvalyti yra kur kas sunkiau. Tada likusį purvą rekomenduojama išplauti vandens srove. Lietvamzdžio valymui pasitelkite santechninę vielą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis