Kokios lauko dailylentės tarnauja daugiau nei 20 metų?

Medinės dailylentės individualaus namo lauko fasadui paprastai nurašomos kaip nepraktiškos, trumpalaikės ir naudotinos tik „kaimo trobelėms“. Tačiau lauko dailylenčių pardavimai jau daugybę metų išlieka stabilūs, o ekologijos norintys naujakuriai nevengia vietoj tinko rinktis medį.

Tarp vertikalių ir horizontalių

Be jokios abejonės, pirmoji priežastis, kodėl individualių namų savininkai, ypač statantys namą užmiestyje, gamtos apsuptyje, renkasi medines dailylentes – dizainas. Ekologijos mėgėjai ir natūralaus gyvenimo būdo entuziastai medinę fasado apdailą renkasi kaip alternatyvą miestuose populiariems sprendimams.

„Medines dailylentes dažniausia perka žmonės, statantys ar renovuojantys namus kaimo vietovėse, draustiniuose, taip pat Kuršių Nerijoje ir kitose vietose, kur statinį supa gamta, o ne miesto vaizdai. Taip jis tiesiog geriau įsilieja į aplinką“, - teigia bendrovės „Kalniaus mediena“ direktorius Julius Kalnius.

Tiesa, medienos dailylenčių pardavėjai pastebi, kad ypač pastaruoju metu labiau populiarėja vertikalios dailylentės. Jas vis dažniau renkasi profesionalai.

„Vertikalias dailylentes yra pamėgę architektai, pastatų dizaineriai, tai yra statybų profesionalai, galbūt geriau suprantantys estetinius pastato niuansus. Tuo tarpu kiti pirkėjai dažniau renkasi klasikines, horizontalias dailylentes“, - pastebi bendrovės „Statybų medis“ atstovė Deimantė Marcelienė.

Be to, J. Kalnius pastebi, kad dailylenčių pasirinkimas priklauso ir nuo klimato zonos, pavyzdžiui, vertikalias dailylentes ypač pamėgę Nidos, Juodkrantės gyventojai.

Nemažiau ilgaamžės

Visgi medinės dailylentės dažnai laikomos nepraktišku lauko fasado apdailos sprendimu. Mediena itin jautri atmosferos poveikiui, todėl esą jos eksploatacijos laikas turėtų būti gerokai trumpesnis nei tinkuoto namo fasado ar plastikinių dailylenčių. Visgi specialistai šį plačiai paplitusį mitą neigia.

„Medinės dailylentės nėra išskirtinai prastai eksploatuojamas namo fasado apdailos sprendimas. Taisyklingai prižiūrint ir kartas nuo karto atnaujinant, medinės dailylentės tarnautų apie 20–25 metus. Populiariausi pastaraisiais metais naudojami namo fasado apdailos sprendimai nėra gerokai ilgaamžiškesni“, - pastebi J. Kalnius.

Esą medinių dailylenčių impregnantai ir dažų sluoksnis Lietuvos klimatinėje zonoje turi būti atnaujinamas maždaug kas 10 metų. Kai kurie individualių namų savininkai tai daro kas 7 metus. Maždaug per tiek laiko estetinę išvaizdą praranda ir tinkuotas namo fasadas.

Be to, jei mediena pašiaušta, impregnuota ir kokybiškai nudažyta, dailylentės iki pirmojo atnaujinimo gali būti eksploatuojamos net iki 15 metų.

Ilgaamžiškumą lemia pasirinkimas

Tiesa, ilgaamžiškumą lemia dailylenčių pasirinkimas. Perkant dailylentes derėtų atsižvelgti į jų drėgnumą. Jos turi būti džiovinamos iki 14-16 proc., o maumedžio dailylentės iki 18 proc., nes per daug sausos dailylentės pradeda skilinėti.

Jei montuojamos ne termodailylentės, jas privalu antiseptikuoti. Dailylentes galima dažyti rankiniu ir pramoniniu būdu: pirmasis yra kiek pigesnis, tačiau antruoju būdu paviršius padengiamas tolydžiau ir greičiau, nors jis ir brangesnis. Be to, dažyti dailylentes patartina dar prieš montavimą – taip bus užtikrinama, kad neliks nepadengtų plotelių.

Didžiausia klaida, galinti pakenti dailylenčių eksploatacijai – nepaliekami tarpai montuojant. Viena vertus, mediena plečiasi, juda. Antra vertus, fasadas turėtų vėdintis. Taigi tarp dailylenčių užtenka keletos milimetrų, o tarp dailylenčių ir fasado tarpas turėtų siekti bent 20 milimetrų. Tarp dailylenčių ir žemės sluoksnis turėtų būti iki 30 centimetrų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis