Kokio tipo lauko dailylentes verta rinktis?

Nors lentvpjūvės ir medienos gaminiais prekiaujančios bendrovės rinkai siūlo per keliolika įvairiausių tipo lauko dailylenčių, lietuviai metai iš metų renkasi tokių pačių tipų dailylentes. Kita vertus, miestų ir kaimų gyventojai, atnaujindami arba įrengdami naują medinį fasadą, renkasi skirtingų tipų dailylentes.

Neužleidžia populiarumo

Medienos gaminiais prekiaujančių bendrovių atstovai pastebi, kad populiariausios dailylentės Lietuvoje nesikeičia metai iš metų. Esą neabejotinomis lyderėmis išlieka vadinamosios „amerikankės“.

„Amerikankės“ vienareikšmiškai populiariausios yra jau ne vienerius metus. Tiesa, pati dailylenčių išvaizda, pjovimas šiek tiek kito, tačiau pagrindiniai principai išliko tie patys. Panašu, kad ir ateityje tokių dailylenčių paklausa išliks“, - teigia bendrovės „Eituma“ atstovas Algirdas Kalasauskas.

Be to, populiarios išlieka ir rąstus imituojančios dailylentės. Esą renkantis tarp „amerikankių“ ir rąstus imituojančių dailylenčių svarbiausi ne praktiniai aspektai, o skirtingas naujakurių ar namus renovuojančių individualių namų savininkų grožio suvokimas.

SKAITYKITE: Kokios lauko dailylentės tarnauja ilgiau nei 20 metų?

Tiesa, kalbant apie dailylenčių populiarumą taip pat reikėtų pabrėžti, kad sparčiai populiarėja vertikalios dailylentės. Bendrovės „Statybų medis“ atstovės Deimantės Marcelienės teigimu, šiuo metu rinkoje esanti situacija verčia dailylentes skirstyti ne tik į smulkesnisu tipus, bet ir į du didžiuosius: klasikinės bei vertikalios.

„Vertikalių dailylenčių fasadas turi savo privalumų. Pavyzdžiui, jis yra ventiliuojamas. Klasikinės horizontalios dailylentės nėra niekuo prastesnės, tačiau nuo jų lietus tiesiog nubėga“, - pastebi D. Marcelienė.

SKAITYKITE: Dailylenčių fasado valymas

Miestų ir kaimų pasirinkimai

Kita vertus, kalbant apie skirtingų tipų lauko dailylenčių populiarumą vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad miestų ir kaimų gyventojai renkasi skirtingų tipų dailylentes. Tai labiausia lemia tradicija ir jos suformuotas estetinis standartas.

„Kaimo vietovėse statant ar renovuojant namus dažniausia renkamasi rąsto imitaciją. O miestų gyventojai vis dažniau renkasi vertikalias dailylentes, kurios pakankamai retai naudojamos įrengiant namo fasadą kaimuose“, - sako D. Marcelienė.

Be to, A. Kalasauskas atkreipia dėmesį, kad lauko fasado dailylenčių tipo pasirinkimas dar priklauso ir nuo rajono. Pavyzdžiui, nors populiariausiomis laikomos „amerikankės“, rąstą imituojančios lauko fasado dailylentės itin populiarios Vilniaus regione.

SKAITYKITE: Medinės dailylentės: ar verta jomis dekoruoti fasadą?

Pataria apsidairyti aplinkui

Nors dažniausiai lauko dailylentes perkantys žmonės jas renkasi pagal grožį, pirmiausia, derėtų apsidairyti aplinkui. Nuo aplinkinių pastatų bei gamtos priklauso ir tai, kokio tipo dailylentės labiausiai tiktų konkrečiu atveju.

Pirmiausia, jei aplinkiniai pastatai yra rąstiniai ar apkalti rąstus imituojančiomis dailylentėmis, ko gero, pats geriausias sprendimas būtų rinktis tokias dailylentes ir naujam pastatui. Tai ypač aktualu, kai renovuojamas senas pastatas ir gerbūvis bei aplinkiniai pastatai jau yra sklype.

Be to, jei statomas naujas pastatas, o aplinkui supa natūrali gamta, „rąstinės dailylentės“ būtų estetiškai skoningesnis pasirinkimas.

SKAITYKITE: Plastikinės dailylentės: ar viską apie jas žinote?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis