Kokią tvorą rinktis – medinę ar vinilo?

Natūrali mediena ilgą laiką buvo viena mėgstamiausių tvorų medžiagų, norint sukurti privačią nuosavą aplinką. Tačiau rinkoje paskutiniu metu joms intensyviai tenka kovoti su PVC (polivinilchlorido) tvoromis, kurios, anot prekybininkų, niekada neblunka, nepūva ir jų niekada nereikia keisti. Tad šiame tekste palyginsime medinių ir vinilo tvorų pliusus bei minusus.

Išvaizda. Šioje kategorijoje mediena yra nenuginčijama nugalėtoja. Medinės tvoros asocijuojasi su jaukumu ir šiluma. Mediena, išvaizdos prasme, yra gana lanksti medžiaga – galima rinktis iš įvairių jos natūralių atspalvių arba vientisa spalva dažytų variantų. Taip pat mediena išsiskiria savo ypatinga tekstūra, kuri aplinkai suteikia papildomo vizualinio gylio. Medinės tvoros gražiai atrodo ir su modernia, ir su tradicine architektūra.


PVC tvora už medinę tvorą gali pasirodyti patrauklesnė tuo atveju, jei ieškomas tradicinės baltos tvoros variantas. Tokia tvora visą laiką išliks balta. Jos nereikės perdažyti, užteks tik nuvalyti susikaupusius nešvarumus.


Shutterstock


Užbaigimas. Dauguma vinilo tvorų turi blizgų paviršių. Medines tvoras galima rinktis iš skirtingų užbaigimų, tačiau dažniausiai jie yra šiurkštesni ir tekstūriškesni, palyginus juos su PVC tvoros užbaigimais.


Įrengimas. Tvorų ekspertai paprastai tiek vinilo, tiek medienos tvorų įrengimą rekomenduoja atiduoti į specialistų rankas, nes žinių, kruopštumo ir jėgos reikia tikrai nemažai. Tikriausiai sunkiausia užduotis yra stulpų įbetonavimas, kuris yra reikalingas abiejų tvoros rūšių įrengimui.


Shutterstock


Visgi dažnai sklypų savininkai nusprendžią tvorą įsirengti savo jėgomis. Tuo atveju, jei tvora yra montuojama savo jėgomis, PVC tvorą yra kiek lengviau įsirengti, nes ši medžiaga yra lengvesnė už medieną.


Priežiūra. Vinilo tvoros yra ilgaamžės ir nepūvančios – dažnai tai yra pagrindinis privalumas, dėl kurio būna nusprendžiama pasirinkti šio tipo tvorą. PVC tvoros iš tiesų nepūva ir neblunka, jų nereikia perdažyti. Kita vertus, kadangi medines tvoras reikia perdažyti, galima eksperimentuoti ir keisti jų išvaizdą, o vinilo tvora visada liks tokia pati.


Kalbant apie valymą, ant PVC tvorų purvas yra labiau matomas nei ant medinių tvorų. Vinilo tvorų savininkai sako, kad turint tokią tvorą be aukšto slėgio plovimo įrenginio sunku apsieiti.


Medines tvoras, kad ir iš kokios atsparios medienos jos būtų pagamintos, kas kiek laiko reikės padengti sandarinančiomis medžiagomis, kurios apsaugos medieną nuo aplinkos veiksnių (drėgmės, UV spindulių ir t.t.).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis