Kokią medieną rinktis lauko dailylentėms?

Lentpjūvių ir apdailai skirta mediena prekiaujančių įmonių atstovai kartais juokauja, kad einant pirkti lauko dailylenčių geriau namuose palikti estetinį, o ne inžinerinį mastymą. Esą įsigyti ilgus metus namą puošiančias dailylentes nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti.

Spygliuotis spygliuočiui nelygus

Pačios populiariausios Lietuvoje yra spygliuočių medžių lauko dailylentės. Tačiau klaidinga manyti, kad užsinorėjus negalima gauti ir iš lapuočių medžių išpjautų lentų. Tiesa, lapuočių medžių dailylentės kur kas brangesnės.

„Lauko dailylentės, išpjautos iš lapuočių medžių, egzistuoja, tačiau jų paklausa gana maža, nes palyginti su spygliuočių medžių dailylentėmis kaina gerokai didesnė, o kokybinės savybės skirtųsi ne tiek daug, kad apsimokėtų jas pirkti“, – teigia bendrovės „Statybų mediena“ vadovė Kristina Sesickaitė.

„Daugelio lapuočių mediena yra gana minkšta, tad nėra pati tinkamiausia lauko dailylentėms. Pavyzdžiui, drebulės lentas galbūt ir galima panaudoti pirties vidaus apdailai, bet ne lauko. Tuo tarpu ąžuolo mediena tvirta, bet brangi, o tuo pačiu ir reikalaujanti daug priežiūros“, – priduria bendrovės „Brolis Timber“ vadybininkas Tomas Poškaitis.

Visgi spygliuotis spygliuočiui nelygus. Lyginant su pušimis ir eglėmis, maumedis yra kietesnis, tvirtesnis, todėl ir ilgaamžiškesnis. Pavyzdžiui, sibirinis maumedis gali tarnauti daugiau nei 50 metų. Tuo tarpu, obliuotos eglės dailylentės turėtų tarnauti apie 15–20 metų, o eglės lentos šiukščiu paviršiumi – iki 30 metų.

Kita vertus, skandinaviška eglių ir pušų mediena yra ilgaamžiškesnė nei lietuviška. Dėl atšiauresnių gamtinių sąlygų, jų rievės tankesnės, mažesnis šakotumas. Tiesa, geresnė skandinaviškos medienos kokybė atsiliepia ir didesnėje kainoje.

Kokybė slypi detalėse

Specialistai pataria, renkantis dailylentes gyvenamojo namo lauko apdailai atkreipti dėmesį į keletą niuansų, padėsiančių išsirinkti ilgaamžiškesnes dailylentes.

Pirmiausia, reikia atsižvelgti į deklaruojamą dailylenčių drėgmę. Paprastai apdailos lentoms naudojama pjautinė mediena yra pramoninių būdu džiovinama. Jei vidaus darbams tinkamiausia maždaug 12 proc. drėgmės mediena, išorės apdailai ji turėtų būti maždaug 18 proc. drėgmės.

Antra, patartina rinktis neobliuotas dailylentes. Jos kur kas ilgaamžiškesnės, nes dažant vandens pagrindu pagamintais dažais sukuriamas storesnis sluoksnis, apsaugantis nuo aplinkos poveikio.

„Jeigu pirksite geras skandinaviškas dailylentes, jos tikrai tarnaus ilgiau, mat skandinavai vadinamąsias „neobliuotas dailylentas“ gamina pagal savo technologiją – jas obliuoja ir tuomet skelia per pusę. Tai, kas daugelyje šalies lentpjūvių vadinama tokiu pavadinimu, yra visiškai kitoks dalykas. Pavyzdžiui, kai kur tai vadinamos lentos, kurios iš trijų pusių obliuotos, o iš ketvirtos pusės ne. Taigi pirkdami dailylentes įsitikinkite, ką pardavėjas turi omenyje“, – pataria T. Poškaitis.

Trečia, atkreipkite dėmesį į dailylentės nugarinę pusę. Kai kurios dailylentės turi išilgines išpjovas, minimalizuojančias medienos deformaciją. Tokios lentos bus ilgaamžiškesnės.
„Nereikia tikėtis, kad šie grioveliai visiškai sustabdys deformaciją, tačiau jie tikrai minimalizuoja deformacijas, atsirandančias dėl įvairių gamtos sąlygų poveikio. Be to, siauresnės dailylentės atsparesnės aplinkos poveikiui“, – teigia K. Sesickaitė.

Kita vertus, specialistai pataria vengti plonesnių nei 18 milimetrų storio lentų. Storesnės dailylentės atsparesnės temperatūrų svyravimui, kuris lemia tai, kad medis plečiasi arba traukiasi. Dėl šios priežasties plonesnes dailylentes nudažius nekokybiškais dažais, jie gali atšokti nuo dailylentės paviršiaus.

Estetikos irgi yra

Visgi renkantis dailylentes nederėtų nurašyti ir estetinio pojūčio svarbos. Tiesa, jis ženkliai skiriasi.

„Būna pirkėjų, kurie pamatę žemesnės klasės dailylentes sako, kad jiems jos bus kaip tik, jas perka ir naudoja. Kiti gi tokias pačias lentas siūlo mesti į pečių. Taigi dailylenčių pasirinkimas labai priklauso nuo žmogaus skonio“, – paastebi K. Sesickaitė.

Renkantis spygliuočių dailylentes verta žinoti, kad eglės ir pušies medieną galima atskirti pagal jų spalvą: pušis pasižymi raudonesniu atspalviu, o eglė yra baltesnė.

Kur kas įdomesnę spalvų paletę turi šaurinio maumedžio dailylentės. Jos gali būti šviesiai geltonos, oranžinės, aukso spalvos ar rausvos. Siekiant išlaikyti natūralią maumedžio spalvą reikėtų dailylentes padengti alyva.

Sakoma, kad maumedžio medienoje yra pakankamai dervų, kad dailylentes būtų galima naudoti be impregnavimo ir dažymo. Tuomet laikui bėgant jos papilkėja. Skandinavijos šalyse populiaru maumedžio dailylentes dengti geležies oksidu – tuomet jos įgauna tamsią, beveik juodą spalvą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis