Karšto vandens kubilai: kaip išsirinkti?

Karšto vandens kubilo teikiamais malonumais smagu džiaugtis tiek vasarą, tiek žiemą. Šie kubilai ilgą laiką buvo laikomi daugiau kaimo turizmo sodybų atributu, bet šiandien jie vis dažniau atranda sau vietą ir individualių namų bei sodybų kiemuose. Tiems, kuriuos domina karšto vandens kubilo pirkimas, pristatome pagrindines kubilų rūšis.

Karšto vandens kubilų rūšys

Tradiciniai mediniai kubilai – natūralumą ir ekologiškumą vertinantiems žmonėms

Tradiciniai karšto vandens mediniai kubilai asocijuojasi su autentiškumu, natūralumu, išskirtinumu. Jie yra gaminami iš tokios medienos, kaip: pušies, maumedžio, eglės, raudonojo kedro. Medienos rūšis įtakoja kubilo ilgaamžiškumą. Kubilai pagaminti iš eglės arba pušies yra pigesni už maumedžio bei raudonojo kedro kubilus, tačiau pastarieji kubilai yra ilgaamžiškesni. Egliniai kubilai pasižymi lengvumu, todėl juos paprasta perkelti iš vienos vietos į kitą. Kubilai iš maumedžio yra sunkesni, bet atrodo prabangiau ir ilgiau išlaiko spalvą.

Žinant natūralios medienos minusą – neatsparumą drėgmei, reikia susitaikyti, kad toks kubilas laikui bėgant pradeda pūti. Kad to išvengti reikalinga dažna jo priežiūra (pavyzdžiui: reguliarus išorės impregnavimas). Paprastai rekomenduojama rinktis kubilus iš tinkamai apdorotos medienos. Termomedienos kubilai nors ir yra brangesni, bet jie yra ilgaamžiškesni ir jų priežiūra yra lengvesnė. Aukšta temperatūra apdorota mediena išlaiko visas gerąsias medienos savybes ir kartu yra atspari vandeniui, graužikams, pelėsiui.

Taip pat svarbu žinoti, kad mediena yra vaikščiojanti medžiaga, todėl nauji mediniai kubilai yra brinkinami pripilant vandens ir paliekant kelioms paroms (naujas ar seniai naudotas kubilas turi tarpų, kurie išsilygina kubilo lentoms išbrinkus). Šiltuoju metu medis džiūva (t.y. susitraukia), todėl šiuo metu rekomenduojama kubilą laikyti pilną.

Shutterstock

Polipropileno kubilai – ieškantiems atsparaus ir lengvai prižiūrimo kubilo

Plastikinis kubilas yra toks kubilas ,kurio vidinė dalis yra pagaminta iš polipropileno, o jo išorė yra dekoruota mediena. Plastikinis kubilas yra gana praktiškas pasirinkimas, lyginant su mediniais kubilais, nes jis nereikalauja tiek daug priežiūros. Kadangi vidinė tokio kubilo dalis yra sandari, jo nereikia brinkinti, lentos mažai kontaktuoja su vandeniu, plastikui vanduo praktiškai nedaro jokios įtakos. Plastikinis kubilas nepūva, nepelija, jam negresia grybelis ir jis yra atsparus šalčiui. Kita vertus, plastikinis kubilas nesukelia tokio jausmo, kaip maudynės mediniame karšto vandens kubile (trūksta natūralumo, medienos kvapo ir jausmo).

Shutterstock

Krosnelės

Kubilų vanduo yra kaitinamas krosnelėmis. Optimali temperatūra kubile yra apie 40-45 laipsnius. Vanduo įšyla ir pasiekia šią temperatūra skirtingai (priklauso nuo krosnelės ir kubilo rūšies), bet dažniausiai per 2-3 valandas. Karšto vandens kubilo krosnelės gali būti dviejų tipų – išorinės arba vidinės.

Variantas, kai krosnelė įtaisoma kubile, vizualiai atrodo patraukliau (kubilas atrodo tradiciškai). Tai yra pigesnis krosnelės variantas, tačiau dėl krosnelės užimamos vietos, kubile telpa mažiau žmonių, nei kubile su išorine krosnele. Kuras į tokią krosnelę dedamas per viršų, todėl gali užsiteršti vanduo.

Išorinių krosnelių kūrenimas yra paprastesnis (prieš maudynes galima atsinešti malkų, pasidėti šalia ir prireikus papildyti pakurą). Taip pat jas paprasta valyti: yra numatyta vieta pelenams. Kita vertus, tokios krosnelės yra brangesnės ir įšyla kiek lėčiau nei vidinės krosnelės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis