Kaip valyti lietvamzdžius ir latakus

Lietaus metu nuo stogų ir kitų plokštumų vanduo lietvamzdžiais nubėga žemyn, taip apsaugodamas stogą bei langus, duris, kitas namo vietas nuo galimų pažeidimų. Taip pat gelbėja ir rūsius nuo užtvindymo.

Valymo reikšmė


Latakai, be abejo, naudingi tik tuomet, jkai jie nėra užsikimšę. Jei lapai ir kitos šiukšlės užkimš lietvamzdžius, vanduo bėgs per sienas ir pridarys daug nuostolio, medinės dalys gali pradėti pūti, o metalinės – rūdyti, todėl būtina lietvamzdžius reguliariai valyti.


Dirbdami mūvėkite pirštines, kad apsaugotumėte rankas nuo aštrių metalinių kampų bei vinių, stovėkite tik ant tvirtų kopėčių, kurios turi būti aukščiau lietvamzdžio.


Pradėkime valyti lietvamzdį


Valyti lietvamzdžius reikėtų ne rečiau kaip du kartus į metus, ypač, jei aplink namą yra medžių. Patys imkitės šio darbo tik tuomet, jei turite atitinkamo aukščio kopėčias bei namas yra vieno aukšto. Jei namas turi daugiau negu vieną aukštą – geriau nerizikuokite.


Pasirinkite tvirtas, patikimas kopėčias, pastatykite ant sauso ir lygaus, tvirto pagrindo. Aukštesnės kopėčios yra dažnai patogesnės, negu kopėčios su prailginimu. Stovėkite ant kopėčių, kad liemuo būtų lygiai tarp kopėčių stipinų, nesisukiokite į šonus. Niekada nestovėkite aukščiau dviejų paskutinių laiptelių.


Jei namo stogas yra nuožulnus, gali būti, jog patogiau bus dirbti nuo stogo, o ne stovint ant kopėčių. Bet būtinai įvertinkite visus pavojus. Niekada nelipkite ant stogo, jei yra drėgna, neseniai lyta, stogas apledėjęs, ar pučia stipriam vėjui. Avėkite batus neslystančiu padu, nepersisverkite per stogo atbrailą bei nedirbkite arti elektros laidų.


Valydami mūvėkite tik storas darbines pirštines, nes labai dažnai yra susižeidžiama į išlindusias vinis, kitas metalines detales. Visada naudinga turėti po ranka kibirėlį šiukšlėms – nereikės rinkti nuo stogo nuvalytų šiukšlių iš kiemo.

Beje, prieš pradedant valyti lietvamzdžius, visų pirma grėbliu nubraukite kiek įmanoma daugiau lapų ir kitų šiukšlių nuo stogo – kitaip kitas lietus jas nuplaus į lietvamzdžius ir gausite vėl valyti.


Kartais yra patogu naudoti lapų pūstuvą. Jei jį naudojate, nepamirškite užsidėti apsauginių akinių bei respiratorių.


Valymo metodai:


1) Išsemkite šiukšles ir nuolaužas rankiniu būdu. Pradėkite nuo žemiausio latako taško, semkite šiukšles plastmasiniu piltuvėliu. Lengviausia valyti, kai šiukšlės yra šiek tiek drėgnos ir lanksčios, o ne pridžiūvusios prie lietvamzdžių sienelių. Kaip minėta, pilkite šiukšles į kibirėlį.


2) Nuplaukite žarna. Panaudokite aukšto slėgio plovimo žarną ir vandens srove nuplaukite visus susikaupusius nešvarumus. Šis metodas yra neitin patogus, nes vanduo taškosi ir galite išsipurvinti pats bei išpurvinti namą.


3) Panaudokite santechninę vielą. Jei vanduo neprateka vamzdžiu, pabandykite atkimšti lazda ar kitu daiktu, jei nepavyks - gali tekti panaudoti santechninę vielą. Ją dažniausiai reikia leisti iš vamzdžio apačios, retais atvejais ji leidžiama nuo viršaus.


Lietvamzdžių priežiūra


Apžiūrėkite lietvamzdžius kiekvieną pavasarį ir rudenį. Jei latakai apsinešę purvu, nušveiskite standžiu šepečiu. Vandens srove nuplaukite, kad purvas nutekėtų žemyn.


Patikrinkite ir lietvamzdžių nuolydį, ar jis nepasikeitęs, ar vanduo laisvai gali nutekėti, neužsistovi.


Papilkite vandens ir stebėkite. Jei vanduo nenubėga tinkamai, perstatykite lietvamzdžių dalis, vienas pakeldami, kitas pažemindami.


Patikrinkite, ar vanduo nuteka pakankamu atstumu nuo namo pamatų, apsaugodamas rūsį. Jei reikia, prailginkite lietvamzdį.


Kadangi Lietuvoje dažniausiai lietaus gausa nesiskundžiame, vertėtų įsirengti požeminio drenažo sistemą, kur sutekėtų lietaus vanduo. Tokiu būdu vanduo nutekėtų saugiu atstumu nuo namo, kur būtų efektyviai panaudojamas.


Prieš įsirenginėdami požeminę drenažo sistemą, būtinai pasidomėkite reikiamais leidimais.


Taip pat apžiūrėkite pačių lietvamzdžių būklę: ar neatsiradų rūdžių, įskilimų, ar tvirtinimas vis dar stabilus. Patikrinkite ir namo medines detales, ar neįsimetė puvinys, o esant reikalui, keiskite, nelaukite, kol maži trūkumai virs didesniais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis