Kaip pirties garinėje įsirengti langą?

Kuomet įrenginėjama pirtis, visuomet iškyla šis klausimas. Taip pat neišvengiamai kyla ir papildomi klausimai: kokio dydžio turi būti langelis? Kurioje vietoje? Iš kokių medžiagų?

Langas garinėje priklauso nuo jūsų pačių pasirinkimo, tačiau nėra būtinas. Kai kurie argumentuoja – juk niekas gulint ant plautų nesigroži kraštovaizdžiu, juolab – per rasotą langelį ne kažkas ir matosi. Šviesos per jį taip pat nedaug tepakliūva, o ir pertis einama juk dažniausiai vakare, kuomet šviesos už lango irgi jau nėra. Taip pat pro langą “pabėga” ir dalis pirties karščio.

Tačiau kitiems toks langelis leidžia jaustis patogiau, o atėjus į pirtį šviesius paros metu - ir pasižvalgyti. Dar daugiau langelis pirtyje gali tarnauti ir praktiškai: dėl vėdinimo bei džiovinimo. Vienu metu atidarius ir duris, ir langelį, visas karštis bei drėgmė išsivėdina, patalpa pradeda vėsti, džiūti.

Prisiminkite, kad garinėje tinka tik grūdinto stiklo langai mediniais rėmais. Dėl plastiko savybių prie aukštų temperatūrų, specialistai nerekomenduoja tokių langelių įtaisyti garinėje (priepirtyje galima)

Langelio dydis

Jei nusprendėte, jog langelis bus reikalingas vėdinimui, jo dydis turi būti proporcingas pirtelei. Apskaičiuokite pagal formulę: 0,025 kv. m. kiekvienam pirtelės kubiniam metrui. Pavyzdžiui, jei pirtelė yra 2 x 3 m. bei 2 m. aukščio, tai yra – 12 kubinių metrų, tuomet langelis turi būti 0,3 kv. m. Kitas skaičiavimo būdas: 5 proc. nuo grindų ploto. Taigi, rezultatas toks pats: 0,3 kv.m.

Kokiame aukštyje?

Langelis pirtyje turi būti sulig ant plautų sėdinčio žmogaus akimis. Žemiau įtaisyti langelį nėra prasmės. O aukščiau – nepatartina, nes prarasite daugiau karščio. Juk karščiausia yra viršuje, tad langelį taip aukštai galite įtaisyti tik jei stiklas yra grūdintas, o rėmas pritaikytas aukštai temperatūrai.

Kurioje vietoje?

Turint omeny, jog langas atliks vėdinimo funkciją, geriausia jį įtaisyti priešingoje pusėje, negu durys. Tačiau daug kas priklauso ir nuo krosnelės, plautų padėties ar lubų aukščio. Apie langelį reikėtų pagalvoti ir nuspręsti dar prieš įrengiant visa pirtį, nes vėliau gali iškilti įvairios problemos:
- trukdys pirtelės baldai (suolelis, krosnelė ir pan.);
- langelis bus tiesiai į smalsaus kaimyno langus;
- Nerasite pakankamai laisvos vietos langeliui;
- Langelį galima bus įstatyti tik į šiaurinę pusę – kas yra taip pat nelabai gerai.

Taigi, geriausia langelį įstatyti:

- Gretimoje ar priešingoje durims sienoje;
- Vakarų pusėje;
- Kuo toliau nuo krosnelės, priešingoje pirtelės pusėje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis