Kaip išsirinkti lauko dailylenčių dažus?

Lauko dailylenčių dažų pasirinkimas, nors atrodo ir nėra pats svarbiausias bei sunkiausias sprendimas, verčia gerokai pasukti galvą. Plati ne tik spalvų paletė, bet ir dažų tipų pasirinkimas. Nuo jų priklauso ne tik ilgaamžiškumas, dažymo proceso sudėtingumas, bet ir estetika. Dėl to renkantis lauko dailylenčių dažus, reikėtų atsižvelgti į įvairius aspektus.

Renkantis lauko dailylenčių dažus pirmiausia reikėtų nuspręsti, ar norima, kad matytųsi medžio faktūra, ar ne. Pagal tai dažus galima suskirstyti į dvi grupes. Tačiau ir tai padarius reikėtų apsvarstyti įvairias dažų rūšis.

Dažai, dengiantys dailylenčių faktūrą

Dažai, dengiantys medinių lauko dailylenčių faktūrą dar skirstomi į tirpiklinius ir akrilinius medinių lauko dailylenčių dažus.

„Didelių eksploatacinių skirtumų tarp fasado faktūros nedengiančių akrilinių ir tirpiklinių lauko dažų nėra. Skirtumai jaučiami tik dirbant. Tirpikliniai dažai skleidžia pakankamai nemalonų kvapą, todėl su jais dirbti sunkiau. Tuo tarpu akriliniai dažai yra beveik bekvapiai, jie greičiau džiūva. Kita vertus, jie ir brangesni“, - teigia bendrovės „Didmesta“ atstovas Vilmantas Žilinskas.

Dar vienas svarbus aspektas, kalbant apie medinių lauko dailylenčių dažus – gruntavimas. Prekybininkai tvirtina, kad dažant dailylentes gerų gamintojų, šiuolaikines gamybos technologijas atitinkančiais dažais, nereikalingas gruntavimas. Visgi V. Žilinkstas teigia abejojantis, kad taip gruntuoti nebūtina ir tai neturi reikšmės fasado eksploatavimui.

Dažai, nedengiantys dailylenčių faktūros

Dailylenčių faktūros nedengiantys dažai skirstomi į tirpiklinius ir vandeninius. Renkantis tarp šių dviejų rūšių taip pat svarbu apsvarstyti keletą aspektų.

Tirpikliniai dažai populiarūs ir mėgiami dažnai todėl, kad yra pigesni. Tačiau daugeliu atvejų specialistai pataria rinktis vandens pagrindu pagamintus medinių lauko dailylenčių dažus.

„Kita vertus, vandens pagrindu pagaminti dažai turi ir savo trūkumų. Kadangi jie greičiau džiūva, su jais sudėtingiau dirbti. Pavyzdžiui, jei dažydami padarysite pertrauką ir tęsite toliau, gali būti, kad ant lentų vizualiai matysis, kada tą pertrauką padarėte, nes tiesiog bus išlikę jungimai“, - tvirtina V. Žilinskas.

„Pilnai dailylenčių faktūrą dengiantys vandens pagrindu padaryti dažai, jei rinktis gero gamintojo produkciją, yra išties ilgaamžiai. Jei dažomos neobliuotos lentos, tokie dažai gali gerai atrodyti iki 15 metų, jei obliuotos – iki 7 metų“, – teigia bendrovės „Scandex“ atstovė Loreta Jurėnienė.

V. Žilinskas siūlo tokiais pareiškimais netikėti. „Kai kalbama, kad dažai gali atrodyti puikiai iki 12–18 metų, tai aš tuo labai abejoju. Manau, tai nelabai pagrįsta komercija“, - pastebi jis.

Tiesa, neabejojama, kad obliuotas dailylentes reikės perdažyti greičiau nei neobliuotas. Pastarosios, nors ir dėvisi maždaug taip pat kaip neobliuotos, dėl faktūros esą išlaiko gerą išvaizdą ilgesnį laikotarpį. Visgi dažant neobliuotas lentas reikia daugiau dažų, mat į neobliuotas lentas jie geriasi, o obliuotoms lentoms tiesiog padengia paviršių.

Skirtingas dažų sunaudojimas bus ir dažant iš skirtingos medienos pagamintas dailylentes. Kuo mediena kietesnė, tuo ji daugiau dažų sugeria. Visgi, kokio tipo dažus pasirinksite, nuo medienos neturėtų priklausyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis