Ką reikėtų žinoti renkantis lietvamzdžius

Lietaus vandens nuvedimo sistema yra vienas tų dalykų, apie kuriuos galvojame gana retai. Ir iš tiesų, tinkamai ją įsirengus, nėra ko daug apie tai galvoti. Tačiau jeigu dar tik statotės naują ar remontuojate seną namą, tikriausiai bus įdomu sužinoti, kuo šios sistemos skiriasi bei kokie jų privalumai bei trūkumai.

Lietaus nuvedimo sistemos yra skirtos surinkti lietaus vandenį nuo stogo ir nukreipti jį reikalinga kryptimi. Lietvamzdžių įrengimas nėra privalomas, tačiau be abejonės, toks sprendimas yra racionalus. Lietaus nuvedimo sistema apsaugo konstrukciją, pamatus, pagerina komfortą, jos pagalba galite surinkti lietaus vandenį, kurį galėsite panaudoti ūkyje. Jei siekiate sutaupyti ir statote laikiną statinį, kuriame būsite retai, ar itin mažų gabaritų pastatą, lietvamzdžių jums gali ir neprireikti.

Pagrindiniai sistemos elementai yra horizontalus stoglovis ir vertikalus lietvamzdis. Prie stogo jie tvirtinami lietvamzdžių laikikliais – priklausomai nuo latako ilgio, jie montuojami apie 2 m atstumu, tiesa, bet kokiu atveju, vamzdis tvirtinamas bent dviem laikikliais, nepriklausomai nuo latakų ilgio. Komplektą taip pat sudaro jungtys, latakų dangteliai ir kiti elementai.

Lietaus nuvedimo sistemos parinkimas, latakų plotis ir lietvamzdžių skersmuo priklauso nuo efektyvaus stogo ploto – tai yra tas stogo plotas, kurį reikės nusausinti. Latakas turi būti kabinamas taip, kad slenkantis sniegas jo nenulaužtų. Nuolydis dažniausiai parenkamas toks, kad latakai būtų sumontuoti apie 2,8 mm išilgai 1 metro nuolydžiu. Latako plotis bei nuvedimų skaičius parenkamas pagal stogo plotą ir šlaito ilgį. Kiekvienas gamintojas dažniausiai pateikia lentelę, kaip šie matavimai turėtų būti atlikti.

Šalyje parduodamus lietvamzdžius ir latakus pagal rūšį galima skirti į dvi stambias kategorijas: plastikiniai (PVC) ir metaliniai. Metalines sistemas galima išskirti į keturias grupes: plieninius, varinius, aliumininius bei titan-cinko lietvamzdžius ir latakus. Metalinės sistemos, priklausomai nuo rūšies, yra apie 35% brangesnės už plastikines.

Plastikiniai (PVC)lietvamzdžiai ir latakai gaminami iš polivinilchlorido. Pagrindiniai pabrėžiami jų privalumai – kaina bei paprastas montavimas, taip pat jie kiek geriau sugeria vandens keliamą garsą. Gera žinia ta, kad juos gali susimontuoti ir pats pirkėjas. Trūkumai – jie jautresni aplinkos pokyčiams: kai šalta traukiasi, kai šilta plečiasi, greičiau nublunka ir jų spalva.

Plastikiniai lietvamzdžiai gali būti klijuojami arba neklijuojami. Klijuojami lietvamzdžiai tarpusavyje sujungiami klijuojant. Pasirinkus juos, turi būti montuojamos papildomos kompensacinės juostos ar jungtys, kadangi esant nepastoviam orui ir temperatūrų amplitudei svyruojant nuo maždaug -20 iki + 30 laipsnių, vamzdis „vaikščioja“ - žiemą traukiasi, o vasarą plečiasi. Jei nesudėsite kompensacinių movų – bėgs vanduo. Reikia dėti kompensacines jungtis arba movas. Neklijuojamose sistemose, jungtys yra kompensacinės, jos yra sužymėtos pagal temperatūrinius svyravimus, ir, tinkamai sumontavus, plėsis ir trauksis be problemų.

Plieniniai lietvamzdžiai yra labiausiai paplitę tarp metalinių sistemų, jie ilgaamžiškesni už plastikinius, tačiau kainuoja daugiau, taip pat atsieina ir jų įrengimas. Jie gali būti cinkuoti arba nudažyti, pastarieji yra patikimesni, nes laiko ilgiau. Renkantis reikėtų atkreipti dėmesį, kad plieninė lietaus sistema būtų dažyta iš abiejų pusių – tokia sistema tarnaus ilgiau, ji yra atsparesnė rūdims.

Plastikiniai lietvamzdžiai turi vieną privalumą prieš metalinius, kuris patiks žmonėms, mėgstantiems viską susimontuoti patiems, nes sistema yra gana paprasta. Metalinius lietvamzdžius rekomenduojama patikėti montuoti profesionalams – sujungimai reikalauja didelio kruopštumo, be to, taip būsite užtikrinti, kad sistema neprakiurs, neužšals ir vanduo nubėgs tinkamai.

Varinės, aliuminio ir titan-cinko sistemos Lietuvoje naudojamos kur kas rečiau pasitaikančios latakų sistemos. Visų jų privalumas yra itin ilgas tarnavimo laikas, atsparumas nepalankioms oro sąlygoms ir solidi išvaizda. Vis dėlto aukšta kaina ir daugiau kruopštumo reikalaujantis montavimas lemia, kad statant paprastus namus dažniau pasirenkami plieniniai latakai. Aliuminio latakams galioja didesnis spalvų pasirinkimas nei titan-cinko. Tiesa, reikėtų nepainioti pastarųjų lietvamzdžių su cinkuotais – titan-cinko sistemos ir yra gaminamos iš šios medžiagos.

Lietvamzdžius galima rinktis iš kelių pagrindinių formų, populiariausios iš jų yra apvalios, pusapvalės ir stačiakampės. Stačiakampiai latakai dažniau montuojami dideliuose pastatuose. Vis dėlto, funkciškai nėra skirtumo, kokią formą rinktis, todėl reikėtų įvertinti pastato architektūrą.

Metalas natūraliai yra medžiaga, kuri linkusi rūdyti, todėl galbūt šis klausimas gali iškilti ir renkantis metalinius lietvamzdžius. Rūdijimas aktualus tik tuomet, kai yra pažeistos ar galutinai neuždažytos lietaus nuvedimo sistemos vietos. Tokiu atveju, galima jas padažyti tam skirtais dažais, kuriais dažniausiai prekiauja lietaus sistemos gamintojai. Vandens užšalimas latakuose ir lietvamzdyje tinkamai įrengus nuolydį neturėtų būti problema, nes nubėgantis vanduo neturi galimybės užšalti.

Garantija plastikinėms lietaus nuvedimo sistemoms yra apie 10 metų, plieninių sistemų oficialus tarnavimo laikas siekia 40 m. Tiesa, funkciškai jos gali laikyti ir kur kas ilgiau, ši garantija skiriama estetiniam vaizdui. Po 10 metų plastikiniai lietvamzdžiai ir toliau tarnaus, bet plastmasė yra jautri ultravioletiniams spinduliams.

Tinkamai įrengtos lietaus vandens surinkimo sistemos reikalauja minimalios priežiūros. Jeigu virš lietaus nuvedimo sistemos yra medžių, ar lapuočių, ar spygliuočių, kiekvieną rudenį reikia būtinai pravalyti latakus nuo šiukšlių ir purvo. Kai kurie gamintojai ir tiekėjai su latakais siūlo ir tinklelius bei sietelius nuo prikritusių šiukšlių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis