Ką reikėtų žinoti renkantis ir projektuojant stoglangius

Suprojektuoti namą, kad būtų kuo daugiau natūralios šviesos, nėra lengva. Planuojant vidaus apdailą, pertvaras, visuomet labai svarbu pagalvoti, kaip, iš kur kris šviesa, ypač, kai Lietuvoje to šviesiojo metų laiko yra ne tiek ir daug. Jei visgi per langus krentančios šviesos yra mažokai, stoglangiai bus puikus sprendimas.

Dauguma namų savininkų galvoja, jog stoglangiai – tiesiog langai, įtaisyti stoge, suprojektuoti taip, kad juos būtų galima atidaryti, ir kurie yra specialiai sukurti, kad derėtų prie stogo dizaino. Retas žino, jog iš tiesų saulės šviesa, kuri krenta tiesiai iš viršaus, yra apie 20 procentų stipresnė, ryškesnė. Taigi, stoglangis yra labai geras sprendimas, norint į patalpą įsileisti daugiau šviesos. Žinoma, norėdami išlaikyti pasirinktą viso pastato stilių, turėsite sudėti atitinkamus langus, tačiau dėl to neverta pergyventi – stoglangių pasirinkimas šiais laikais yra tikrai didelis.


Kur rekomenduojama montuoti stoglangius?


  • Palėpėse. Specialaus leidimo įsirengti langą palėpėje dažniausiai nereikia.
  • Senoviniuose pastatuose, klėčiuose. Saugant autentiškumą, sienose kirsti langus dažnai negalima. Tokiu atveju, stoglangis – išsigelbėjimas.
  • Dideliuose pastatuose ir tamsiuose koridoriuose. Stoglangiai įlies šviesos į patį namo vidurį.
  • Kai nepakanka paprastų langų. Jei kambarys yra kampuotas, įmantrios formos, šviesa ne visur papuola. Stoglangiai tiks puikiausiai.


Kokį stoglangio dizainą pasirinkti?


Vienas svarbiausių klausimų, kurį reikia iš pat pradžių nuspręsti – kokius stoglangio rėmus rinksitės. Metaliniai (plieniniai, aliumininiai) – kol kas išlieka vieni populiariausių. Jie tinka tiek tradicinio, tiek įmantresnio namo dizainui. Tokie rėmai labai atsparūs ir ilgaamžiai.


Kiti renkasi medinius rėmus – tai sukuria šiltumo, natūralumo įspūdį. Tačiau net ir ypač gerai apsaugotą medieną reikia nuolat atnaujinti, prižiūrėti, kas nėra lengva, kai langas – ant stogo. 


Galima rinktis mišrų variantą, kai rėmas pagamintas ir iš metalo, ir iš medžio – dažniausiai medinė dalis yra vidinėje lango pusėje, o išorinėje – metalinė.


Stoglangio stiklo pasirinkimas lems ir jo funkcijas


Dažniausiai renkamasi standartinį dvigubą stiklą, kuris atitinka statybinius ir energijos taupymo reikalavimus. Taip pat galite rinktis ir trigubą stiklą, grūdintą, šilumą sulaikantį, garsui nepralaidų – yra didžiulis pasirinkimas. Rinkdamiesi pamąstykite ir apie tai, kaip jį valysite.


Langai gali būti „įleisti“ į stogą, jų paviršius yra lygus su stogo paviršiumi, o kiti – iškilūs. Taip pat ir atidarymo mechanizmai yra skirtingi. Šlaitiniuose stoguose populiaru montuoti langus su pakelta atidarymo ašimi ar per vidurį einančia atidarymo ašimi. Norėdami gauti didžiausią šviesos kiekį, suplanuokite kelis stoglangius vienas šalia kito.


Plokščiuose stoguose dažniausiai montuojami dviejų tipų stoglangiai – varstomi ir nevarstomi. Nevarstomi atlieka tik šviesos skleidimo funkciją, o varstomi – ir ventiliuoja. Priklausomai nuo stiklo, stoglangis gali atlikti ir daugiau funkcijų – šilumos kaupimo, garso izoliavimo ir pan.


Yra konstrukcijų su automatiniu užsidarymu, kai pradeda lyti, taip pat – slopinantys lietaus ar krušos garsus, su nuotoliniu valdymo pulteliu. Plokščiame stoge stoglangio stiklas turi būti ypač tvirtas, atsparus smūgiams.

Visi stogo langai turi būti padengti selektyvine plėvele, apsaugančia nuo išblukimo.


Kokia stoglangių kaina?


Stoglangio įrengimo kainą sudaro: projektas, pats stoglangis, montavimo darbai. Projekto parengimo ir montavimo darbų kaina yra tikrai įkandama asmeniui su vidutinėmis pajamomis, o rėmo, stiklo kaina priklauso nuo pasirenkamo tipo, dydžio, savybių. Medinio rėmo ekonomiško stoglangio (55 x 78) kaina prasideda vidutiniškai nuo 150 eurų, kombinuoto (mediena ir plienas) – nuo 180 eurų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis