Dekoratyviniai tinkai fasadui: pagrindinės jų savybės

Fasado tinkavimas atrodo vienas paprasčiausių būdų pernelyg neapkraunant namo fasado suteikti jam išvaizdą. Tačiau dekoratyvinių tinkų pasaulis pilnas pasirinkimų ir rūšių, todėl prieš imantis darbų, naudinga žinoti kiekvienos jų savybes.

Dekoratyvinius tinkus priimtina skirstyti pagal cheminę sudėtį.

Akriliniai tinkai. Tai polimerų – akrilatų pagrindu gaminami dispersiniai tinkai. Didžiausi jų privalumai yra prastas drėgmės įgeriamumas, įvairi ir plati spalvinė gama ir, žinoma, kaina. Tačiau šis tinkas turi ir trūkumų - greičiau užsiteršia bei tinka ne ant visų fasadų. Tarkime, tiems fasadams, kurie buvo šiltinti akmens vata, geriau rinktis kitą sprendimą. Parduodami kibiruose, šlapios konsistencijos.

Mineraliniai tinkai. Seniausi ir geriausiai žinomi iš dekoratyvinių tinkų. Jie parduodami kaip sausi milteliai, jų rišiklis – cementas. Tokių tinkų privalumai yra žema kaina (dažniausiai pati pigiausia iš visų rūšių), tačiau toks tinkas ilgiau džiūsta, taip pat jį įrengti trunka ilgiau, kadangi tokie tinkai paprastai dar uždažomi fasado dažais.

Silikoniniai tinkai. polimerų pagrindu gaminamas tinkas (sudaro silikono dervos ir akrilatai). Vienas didžiausių privalumų yra tokio tinko ilgaamžiškumas dėl savo elastingumo - dėl šios savybės jis gali atlaikyti daugiau sezonų. Taip pat toks fasadas lėčiau užsiteršia. Gerai praleidžia vandens garus, todėl puikus sprendimas akmens vata šiltintiems fasadams. Tuo pat metu, toks tinkas prasčiau įgeria vandenį. Tačiau kaip ir visi produktai, šis turi ir trūkumų: aukštesnė kaina (toks tinkas vidutiniškai yra brangiausias) ir siauresnė nei kai kurių kitų rūšių spalvinė gama. Taip pat tokio tinko padengimas reikalauja įgudusios rankos.

Siloksaniniai tinkai. Polimerų – akrilatų pagrindu gaminamas tinkas su siloksano derva ir kalio silikatais. Pasižymi puikiomis vandens atstūmimo savybėmis, tačiau prastai praleidžia vandens garus, be to, turi gana siaurą spalvinę gamą. Parduodami šlapi - kibiruose.

Silikatiniai tinkai. Šių kalio silikatų pagrindu gaminamų tinkų privalumai yra geras garų pralaidumas, stiprumas, tokiu tinkai tampa sistemų su aukštais priešgaisriniais reikalavimais dalimi. Tačiau tokie tinka gerai praleidžia vandenį, nėra elastingi ir pasižymi siauresne spalvine gama. Lyginant su visų rūšių tinkais yra vidutiniškai brangūs.

Kriterijai.

Svarbiausia, kad pasirinktas tinkas būtų ilgaamžis ir tiktų jūsų pasirinktai sistemai. Daug lemia tai, ar fasadas šiltintas - tokiu atveju reikėtų rinktis elastingesnį tinką.Neretai fasadams, šiltintiems polistirolu, pasirenkami akriliniai, akmens vata - silikoniniai tinkai. Atkreipkite dėmesį į tinko spalvos atsparumą UV spinduliuotei.

Produkcijos gamintojas irgi yra svarbu. Patyrę ir ilgai rinkoje esantys gamintojai yra nelinkę rizikuoti savo vardu, todėl stengiasi pasiūlyti itin kokybiškus produktus. Savo savybėmis gali skirtis ne tik tos pačios rūšies tinkai, pagaminti skirtingų gamintojų - netgi tas tinkas, standartiškai pasižymintis prastesnėmis savybėmis, gero gamintojo asortimente gali būti efektyvesnis už pranašesnių rūšių tinkus.

Kas yra samanėlė ir lietutis? Tai šnekamojoje kalboje paplitę dviejų tinko sudaromų faktūrų pavadinimai. Skirtumas slypi tinko grūdelių formoje, tad pardavėjai kartais nurodo, kokį raštą galima išgauti. Lietutis sudaro raižytą, tarsi kiek nubėgusią paviršiaus faktūrą, o samanėlė pasižymi vienodu krypties neturinčiu paviršiumi. Raštas su kryptimi (lietutis) vizualiai gali ištempti namo proporcijas - jis gali atrodyti aukštesnis ar ilgesnis. Tinko rašto stambumas būna nuo 1 mm iki 5-6 mm.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis