Dažome lauke: ką reikia žinoti apie aplinkos temperatūrą

Iš šono žiūrint, dažymas yra lengvas ir nekomplikuotas užsiėmimas - įmerkei teptuką ar volelį į dažus ir tepi ant paviršiaus. Tačiau tinkamai nudažytas paviršius reikalauja ne tik įgūdžių ar atidumo, tačiau ir gero laiko planavimo.

Rekomenduotinas dažymo laikas yra pavasaris ar ruduo, kai lauko sąlygos (temperatūra ir oro drėgmė) yra idealiausios dažymui. Žinoma, labai sėkmingai paviršius galima dažyti ir vasarą, pradėjus ryte ar vakare, taip pat pasirinkus mažiau saulėtą dieną. Patariama nedažyti esant tiesioginiams saulės spinduliams.


Dauguma gamintojų pataria naudoti tirpiklių pagrindo dažus, kai lauko ir norimo dažyti paviršiaus temperatūra yra didesnė nei 7°C arba lateksinius dažus kai lauko ir paviršiaus temperatūra yra nors 10°C.


Žemesnėje temperatūroje tirpiklių pagrindo dažai sutirštėja, todėl juos tepti pasidaro sunkiau, jie ne taip gerai padengia paviršių ir ilgiau džiūna. Būtent todėl ant vertikalių paviršių gali atsirasti dažų nutekėjimas, nelygumai ar raukšlės, jau nekalbant apie tai, kad ir dažų sunaudosite daugiau.


Žemesnėje nei 10°C temperatūroje, lateksiniai dažai džiūna lėčiau, ypač jei lauke yra didelė drėgmė. Tai trukdo tinkamai dažų sąaugai su paviršiumi ir gali sukelti prastą dažų plėvelės padengimą, netinkamą sukibimą su paviršiumi ar netgi dažų trūkinėjimą.


Kai kurie gamintojai pataria naudoti lateksinius dažus, kurie gali būti tepami ir tokiose žemose temperatūrose kaip 2°C. Tokie, būtent šiai paskirčiai sukurti produktai, savo sudėtyje turi jungiamųjų medžiagų, kurios padeda formuoti dažų plėvelę žemose temperatūrose. Dėl daugiau informacijos apie šiuos produktus, susisiekite su vietiniais dažų tiekėjais.


Dar vienas dalykas, kurį verta apsvarstyti prieš dažant, yra saulės šviesa. Rudenį, dienoms vis trumpėjant, mažėja ir džiūti dažams padedantis šviesos kiekis. Jei naudojate tirpiklių pagrindo dažus, kurie džiūna oksidacijos dėka, tuomet jums saulės šviesa yra ypač svarbi. Dažus tepti pradėkite iš ryto, taip išnaudodami saulės šviesą savo naudai ir paskatindami dažų stingimą.


Kitas dalykas, į kurį svarbu atsižvelgti, yra drėgmė. Ji turi įtakos visų rūšių dažų džiūvimui, ypač lateksinių. Dauguma gamintojų pataria dažams leisti džiūti mažiausiai dvi valandas prieš nusileidžiant saulei, jei ateinančią naktį prognozuojama žema temperatūra bei gausi rasa.


Galop, atminkite, kad žemesnė temperatūra gali prailginti laiką, per kurį dažai sutvirtėja ar pradeda atlikti savo funkciją. Išdažytoms durims reikia daugiau laiko išdžiūti, kad uždarytos jos nepriliptų prie staktos. Nulakavus terasą privalo praeiti tam tikras laiko tarpas, kol ja vėl bus galima vaikščioti.


Prieš tepant viršutinį sluoksnį, gruntas turi gerai išdžiūti. Šių dalykų žinojimas gali neblogai pasitarnauti jūsų pavasarinio ar rudeninio darbymečio metu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis