Darau Pats: fasado klijavimas lanksčiomis klinkerinėmis plytelėmis

Kodėl būtent ieškojau lanksčių klinkerinių plytelių? Todėl, kad šį darbą labai norėjau pasidaryti pats, o su normaliomis klinkerinėm plytelėmis manau, būčiau nesusitvarkęs.

Taigi, suskaičiavus reikiamus kiekius pasirinkome "Antik F2" spalvą ir raštą. Norimą apklijuoti sieną pirmoje eilėje reikia nugruntuoti gruntiniais dažais "Putzgrund Weis CT610". Gruntas yra patogus tuo, kad juo nudažius pilką fasadą jis tampa baltas. Išdžiūvus gruntui labai gerai daryti žymėjimus ir matosi kur tepami klijai.

Asmeninio albumo nuotr.

Plytelėmis dengiami paviršiai, priklausomai nuo pasirinkto formato (pas mane 320mm), tolygiai padalijami vientisais žymekliais. Paviršiui atramos taškais pasirenkamos fiksuotos linijos, pvz., langų arba durų sąramos.

Pagal sužymėtas linijas yra klijuojamos plytelės t.y. klijuojame apatinę juostą, paskui viršutinę ir tarp jų dar trys plytelių eilės. Viso į sužymėta tarpą sutalpiname 5 plytelių eiles. Plytelės klijuojamos ant specialiu klijų. Tie patys klijai naudojami ir siūlių užtaisymui. Klijų struktūra yra labai panaši į pačių plytelių struktūrą. Plytelės labai lengvai karposi specialiomis Caparol'o žirklėmis. Tiesa jų kaina yra nenormaliai brangi t.y. apie 60 eurų. Gerai, kad turėjau pažįstamą, kuris sutiko man paskolinti šias žirkles.

Asmeninio albumo nuotr.

Pagal instrukciją, tarpus tarp plytelių reikėjo užtepti teptuku suvilgytu vandeniu, bet tai man nelabai sekėsi, nes ištepliojus plytelių kraštus klijai blogai nusivalydavo. Tarpus iš pradžių braukdavau pirštu, perteklinius klijus grąžindavau atgal į kibirą, o jau vėliau praeidavau su šlapiu teptuku. Svarbu, kad tarp plytelės ir siūlės neliktu tarpelio, kur ateityje gali patekti vanduo.

Asmeninio albumo nuotr.

Asmeninio albumo nuotr.

Jei sienoje turime kelis langus, tai iš pradžių suklijuojamos kampines plytelės abiems langams, o tik tada suvedamos tiesios plytelės. Taip mes išvengiame, kad kurioje nors vietoje netilps plytelė.
Asmeninio albumo nuotr.

Jei dedant liniją matome, kad netilps plytelės, tai pradedam trumpinti plytelių ilgius maždaug po 1 cm, tiek plytelių, kad gražiai tilptų visą reikiama eilė. Virš lango klijuoju plyteles kitokiu raštu, taip, kad atrodytų sąrama virš lango.

Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.

Vidinio kampo suleidimas terasoje:

Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.

Užbaigus klijuoti plyteles prie terasos persimečiau su darbais prie fasadines sienos. Klijuoti pradedu nuo sienų išoriniu ir langų kampų:

Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.

Savaitgalį atvyko tėvukas į pagalbą. Teko pamokyti, kaip reikia užtaisyti siūles. Dviese darbas ženkliai greičiau ėjosi, o taip pat ir ne taip liūdna. Jei darbuodavausi vienas, tai tekdavo pasileisti garsiausiai muziką, kad nuo monotoniško darbo neužmigti.

Asmeninio albumo nuotr.

Iki šalnų spėjau užbaigti klijuoti ilgąją sieną. Liko dar apklijuoti įėjimą, vieną pastogės koloną ir sieną. Bet šiuos darbus, darysiu kitais metais, kadangi plyteles rekomenduojama klijuoti ne žemesnėje kaip +5 laipsnių temperatūroje.

Klijų išeiga gavosi didesnė nei rašė instrukcijoje, todėl pavasariui teks papildomai dar užsisakyti porą kibirų klijų.

Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.

Reziumuojant: šis arbas tikrai nesudėtingas, tik labai reikalaujantis kruopštumo ir monotoniškai nuobodus, bet padirbėjus iškart matosi rezultatas. Dar pamiršau paminėti, kad labai karštą dieną, šviečiant saulei ant sienos geriau plytelių neklijuoti arba reikia tepti klijus nedideliais plotais (labai greit klijai džiūna).

Šaltinis: Raituzonamas.blogspot.com

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis