5 dažnai pasitaikančios trinkelių klojimo klaidos

Pati pirma klaida, kuri yra susijusi su trinkelių klojimu, dažnai pasitaiko dar pasiruošimo etape, kai yra nepagalvojama apie ilgalaikį planą. Kiekvienas grindinys gali atrodyti gražiai pirmuosius kelis mėnesius ar netgi metus, tačiau trinkelių klojimo klaidos paprastai išryškėja gerokai vėliau. Kad išvaizdžia ir kokybiška danga galima būtų džiaugtis dešimtmečius, reikia vengti šių 5 klaidų.

Plano nesudarymas. Užsiimant bet kokiais statybos darbais, visada yra reikalingas aiškus ir detalus darbų planas, kuriuo vadovaujantis, vėliau galima išvengti įvairių problemų.

Nors grindinio klojimui nereikalingas be galo detalus planas, tačiau labai pravartu turėti nedidelį planą, kuriame būtų aiškiai pažymėti būsimos dangos išmatavimai bei nurodytas pagrindo struktūrinis profilis. Tokį planą galima parodyti specialistams bei pažįstamiems, kuriems teko kloti trinkeles, ir pasiteirauti jų nuomonės.

Netinkamų medžiagų pasirinkimas. Kad grindinys džiugintų savo išvaizda, be galo svarbu turėti aiškią viziją ir tinkamai pasirinkti medžiagas. Renkantis tinkamiausias medžiagas savo kiemui, reikia atsižvelgti į tokius aspektus, kaip vietovę, kurioje gyvenate, namo fasadą, kitas konstrukcijas esančias sklype (tvorą, terasą, pavėsinę, ūkinės paskirties pastatus ir pan.) bei biudžetą. Reikia įvertinti tiek funkcionalias, tiek estetines medžiagų savybes ir tik tada pasirinkti sau tinkamiausią variantą.

Shutterstock

Neatsižvelgimas į pagrindą. Prieš imantis trinkelių klojimo darbų, pirmiausia reikia įvertinti dirvožemio tipą. Taip pat dar reikia atsižvelgti ir į svorį, kurį, kaip tikimasi, turės atlaikyti grindinys. Pavyzdžiui, jeigu apačioje yra molis, jokiu būdu nereikėtų galvoti, kad kadangi tai yra kietas paviršius, ant jo tiesiai galima kloti trinkeles. Jei dugnas yra molinis, prieš pilant žvyro sluoksnį, dugną rekomenduojama padengti maždaug 10 centimetrų storio vibruojamo smėlio sluoksniu.

Trinkelių pamatui yra reikalingas žvyro sluoksnis. Sluoksnio storis priklauso nuo to, koks tai bus grindinys (ar tai bus pėstiesiems skirtas takas, ar automobilių stovėjimo aikštelė). Pavyzdžiui, kelių tiesimui paprastai yra patariama naudoti nemažiau kaip 20 centimetrų stambaus karjerinio, kelinio žvyro. Ant žvyro sluoksnio vėliau yra dedamas dolomito skaldos sluoksnis. Jei tai pėsčiųjų takas, naudojamas 5-7 centimetrų skaldos sluoksnis, o jei tai mašinų aikštelė, patartina naudoti 12-15 centimetrų dolomito skaldos. Paskutinis sluoksnis – atsijos. Šis sluoksnis turėtų būti nedidesnis kaip 4 centimetrai.

Shutterstock

Netinkamas pagrindo sutankinimas. Grindinio pagrindas privalo būti stabilus, tad reikia pakankamai dėmesio skirti kiekvieno sluoksnio sutankinimui. Dėl sutankinimo rekomenduojama kreiptis į specialistus.

Netinkamas drenažas. Dažnai pasitaiko, kad klodami trinkeles, žmonės neįvertina tinkamo drenažo svarbos ir vėliau turi ant dangos stovinčio vandenes problemą. Tad svarbu pakankamai dėmesio skirti nuolydžiams ir vandens nutekėjimo sistemoms. Pavyzdžiui, jeigu danga yra lygioje vietoje, paprastai nuolydis skaičiuojamas santykiu „1=1“ (1 metras dangos lygus 1 centimetrui nuolydžio).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis