Kukmedžių sodinimas: 7 žingsnių sodinimo instrukcija

Pateikiame 7 žingsnių sodinimo instrukciją - nuo sodinuko pasirinkimo, duobės kasimo iki mulčiavimo.

1. PASIRENKAME TINKAMĄ SODINUKĄ


Pasak V. Marozienės, renkantis sodinuką svarbiausia imti sveikus, sodriai žalios spalvos augalus, ir kad veislė atitiktų jūsų poreikius, t.y. augtų iki tam tikro aukščio ar pločio. Pavyzdžiui, MO muziejaus sodui buvo pasirinkti ‘Hilli’ veislės kukmedžiai, kurie yra koloninės formos ir labiau stiebiasi į viršų nei plečiasi į šonus, tad puikiai tinka gyvatvorėms. Tiesa, eigoje juos bus galima dar šiek tiek paformuoti, bet apie viską iš eilės.



2. SODINUKĄ SULAISTOME


Prisiminkite, jog augalą vazone reikia palieti ir prieš sodinimą, kad jam netrūktų drėgmės ir būtų kuo mažesnis stresas pakeičiant vietą.



3. IŠKASAME DUOBĘ


Kukmedžių sodinimas vyksta perkeliant augalą iš vazono į paruoštą duobę. Taigi duobės dydis turėtų atitikti vazono dydį, nes jame krūmas jau turi susiformavusį šaknyną ir gerą gruntą. Jeigu gruntas prastesnis, tuomet iškasame gilesnę duobę, kad ją galėtume pripildyti juodžemiu arba geru augaliniu gruntu ir tokiu būdu pagerinti žemės kokybę.



4. DUOBĘ PRIPILDOME VANDENIU


Kitas žingsnis – duobės pripildymas vandeniu. Jo negailėkite, pilkite sulig duobės viršumi. Šiek tiek palaukite, kol vanduo susigers, ir jau galima imtis sodinimo.



5. KUKMEDŽIŲ SODINIMAS


Sodinkite kukmedį tame pačiame lygyje, kaip ir jis augo vazone: nei giliau, nei sekliau. Užpylus žemėmis, su koja spustelkite ratu aplink krūmą (bet ne prie pat šaknų), kad po žeme neliktų oro tarpelių. Taip augalas geriau prigis ir įsišaknys, o laistant žemės nesukris. Iš žemių pertekliaus suformuokite kauburį ratu aplink kukmedį, kad laistant vanduo ne nutekėtų pro šoną, o bent kiek užsilaikytų prie augalo šaknų.



6. LAISTYMAS


Žinoma, po pasodinimo krūmus gausiai paliekime. Apskritai, kukmedžiai yra drėgmę ir paunksmę mėgstantys augalai. Tad jeigu neturėjote galimybės jų sodinti mažiau saulėtoje vietoje, vertėtų pagalvoti apie pastovų drėkinimą arba net laistymo sistemą (pvz.: lašinę sistemą). Laistyti svarbu nuolatos, jeigu norite džiaugtis sveika gyvatvore ir intensyviai žalia augalo spalva.



7. MULČIAVIMAS


Ar reikalingas mulčiavimas, spręskite patys, tačiau Vaiva Marozienė rekomenduoja mulčiuoti, ypač jeigu neturite laistymo sistemos. Tuomet mulčias saugo drėgmę, sukuria barjerą, kad ji ne tai greitai išgaruotų.


KUKMEDŽIŲ SODINIMAS ATLIKTAS – KAS TOLIAU?


Maždaug dvi savaites po kukmedžių pasodinimo būtų geriau jų neliesti, o tiesiog leisti augalui atsigauti. Kai matome, kad augalas tikrai prigijo (ūgliai sutvirtėję, augalas pradeda leisti naujus ūgliukus), galima imtis formavimo. Geriausia, jeigu pirmasis apkarpymas įvyktų vėsesnę dieną, apniukusią, būtų puiku, jei pakrapnotų lietus. Tad stebėkite orų prognozes ir formuodami venkite saulės kaitros.


Šaltinis: geltonaskarutis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis