Gėlės skynimui: patikrintos įdomios veislės iš augintojos lūpų

Lysvė, kurioje auginamos gėlės skynimui – dar neįprastas dalykas Lietuvoje. Tokia mada toli gražu ne nauja – ši idėja nuo seno populiari Anglijoje bei kitose Europos šalyse. Šiuo metu natūraliai atrodančios puokštės yra „ant bangos“, tad kodėl gi nepaskirti vienos lysvės būtent šiam tikslui.

Kokius augalus galima auginti savo kieme gėlių skynimui, kokios jų veislės madingiausios, kaip panaudoti augalus, jau augančius kieme? Apie šiuos ir daugelį kitų dalykų kalbiname Angeliną Kurauskienę, skinamų gėlių ūkio „Gėlių upė“ įkūrėją.


Angelina Kurauskienė
Angelina Kurauskienė
Asmeninis albumas


VIENMETĖS GĖLĖS SKYNIMUI


Lina Liubertaitė: Įprasti augalai, bet neįprastai atrodančios veislės. Kokias vienmetes gėles galima pasisėti šiemet, kad turėtume gražių gėlių skynimui?


Angelina Kurauskienė: Yra išties labai daug gėlių veislių tinkamų skynimui, tačiau paprasčiausiai auginamos, produktyvios ir ilgai grojančios yra šios:


Gvaizdūnės. Nors šios gėlės yra seniai žinomos, tačiau šiuo metu yra išvesta tiek jos veislių, kad tai jau nėra paprasta darželio gėlė. Labiausiai rekomenduočiau jurginines gvaizdūnes. Jų žiedai yra pilnaviduriai ir dideli. Skynimui ypač tinka Benary Giant serijos gvaizdūnės. Jei norite turėti ypatingo atspalvio gvaizdūnes, ieškokite Queen serijos gvaizdūnių.


Gvaizdūnės sėjamos balandžio pabaigoje į daigyklas arba tiesiai į dirvą po paskutiniųjų šalnų kas 25 cm. Gvaizdūnes reikia skinti jau beveik pilnai išsiskleidusias, kad kotelis prie žiedo nesilankstytų.


„Benary Giant Lime“ gvaizdūnė.
„Benary Giant Lime“ gvaizdūnė.
Asmeninis albumas


Žvaigždūnės. Jei nesate auginę šios gėlės, būtinai pabandykite. Prieš sėjant sėklas galite pašaldyti šaldytuve pora savaičių, tuomet dygimas bus greitesnis. Sėkite sėklas į daigyklas nuo balandžio pradžios.


Žvaigždūnės vazoje laikosi labai ilgai. Skinkite, kai pusę žiedyno yra prasiskleidę. Viena įdomiausių mano augintų veislių yra Fata Morgana, išsiskirianti savo šviesiai kreminiu atspalviu.


Žvaigždūnė „Fata Morgana“.
Žvaigždūnė „Fata Morgana“.
Asmeninis albumas


Juodgrūdės. Šias gėlės yra labai paprasta auginti, reikia tik paberti sėklų gegužės pradžioje ir stengtis neišravėti.

Puokštėje galima naudoti tiek žiedus, tiek sėklalizdžius, kurie taip pat yra labai dekoratyvūs. O sėklos dar puikiai tiks ir desertams paskaninti.


Vienos įdomesnių veislių yra Nigella papillosa „Delft Lace Blue“, Nigella orientalis, Nigella hispanica „African Bride“.


Puokštė su juodgrūdėmis.
Puokštė su juodgrūdėmis.
Asmeninis albumas


Medetkos. Nuo senovės tai yra oranžinis vaistinis augalas, tačiau augalų selekcininkai yra pasistengę ir išvedę pritrenkiančių veislių, tokių kaip „Touch of Red“, „Pink Surprise“ ar „Princess“.

Medetkos sėjamos tiesiai į gruntą gegužės mėnesį ir džiugina žiedais iki pat stipresnių šalnų.


Medetka „Princess“ džiugins neįprastos formos žiedu.
Medetka „Princess“ džiugins neįprastos formos žiedu.
Asmeninis albumas


Dekoratyvios saulėgrąžos. Leiskite jas sėti savo vaikams, tai yra tai lengvai išauginama gėlė. Gerai paieškojus galima rasti daug įvairių spalvų ir formų saulėgrąžų: nuo baltos iki žalios be žiedlapių! Pilnavidurės saulėgrąžos labai kvepia.


Besišakojančias saulėgrąžas sodinkite kas 70 cm, o vieno stiebo saulėgrąžas ir dvigubai tankiau. Besišakojančios saulėgrąžos yra liaunesnės, todėl tinka ir į puokštes su kitomis gėlėmis. Įdomios veislės yra „Valentine“, „Panache“, „Sun Fill“, „Italian White“.


Puokštė su saulėgrąžomis.
Puokštė su saulėgrąžomis.
Asmeninis albumas


DAUGIAMETĖS GĖLĖS SKYNIMUI


Lina Liubertaitė: Daugiametės gėlės ir žydintys krūmai – ką pasisodinti, kad gėlių skynimui turėtume metai iš metų?


Angelina Kurauskienė: Daugiamečių žolinių augalų, tinkamų skynimui, pasirinkimas yra didžiulis:


Bijūnai. Šios gėlės auga 20 ir daugiau metų vienoje vietoje ir kasmet jie būna tik gražesni. Idealus augalas skynimui ir kaip kvepia! Tiesa, pasisodinus pirmąkart bijūną, skinti žiedus rekomenduočiau tik trečiais metais, kad augalas stipriau įsigalėtų.


Bijūnai žydi nuo gegužės iki liepos, priklausomai nuo veislės. Sodinant kelias skirtingo vėlyvumo veisles, galima turėti žiedų apie 2 mėnesius. Produktyviausia visų laikų veislė yra „Sarah Bernardt“.


Bijūnas „Coral Sunset“ – nuostabus solistas skintų gėlių puokštei.
Bijūnas „Coral Sunset“ – nuostabus solistas skintų gėlių puokštei.
Asmeninis albumas


Veronikos ir veronikūnai. Ilgos žvakės atkreipia dėmesį tiek gėlyne, tiek puokštėje. Žydi liepos mėnesį. Skinkite veronikas, kai du trečdaliai žiedų yra prasiskleidę. Suteikia puokštei dailaus vertikalumo.


Pentiniai. Jei norite įspūdingų gėlių ant savo stalo auginkite pentinius. Puikiai tinka į aukštas vazas, ypatingoms šventėms papuošti. Pentinių veislių įvairovė yra labai didelė. Žydi birželio pabaigoje.


Rudbekijos ir ežiuolės. Didelė įvairovė šių gėlių veislių ir nuolatos žydintys augalai, kuriuos nuskynus, pražysta kiti. Skinkite tik kai kotelis prie žiedo yra stiprus ir nesilankstantis.


Ežiuolė „Cherry Fluff“.
Ežiuolė „Cherry Fluff“.
Asmeninis albumas


Rudeniniai astrai. Puokštėms tinka tiek žiedynai, tiek lapai. Man asmeniškai patinka smulkiažiedžiai astrai, tokie kaip vėlyvasis astras (Aster lateriflorus) „Lady in Black“. Jie žydi labai vėlai rudenį.


Astrancijos, kraujažolės, zundos. Praktiškai visą vasarą žydinčios gėlės, puikiai tinkančios kaip užpildas puokštėje.


Astrancijos – itin ilgai žydintys daugiamečiai augalai.
Astrancijos – itin ilgai žydintys daugiamečiai augalai.
Asmeninis albumas


Iš krūmų skynimui tinkami yra dekoratyvieji putinai, alyvos, veigelės, pūsleniai, hortenzijos, forsitijos, pūkeniai ir daugelis kitų.


TRADICINIAI AUGALAI SKYNIMUI


Lina Liubertaitė: O gal nereikia išradinėti dviračio, nes sodyboje madingiausi augalai auga nuo seno? Kokie tradiciniai lietuviški augalai išgyvena renesansą ir puikiai atrodytų puokštėje?


Angelina Kurauskienė: Jau minėjau bijūnus, nors manau, jie niekada ir nebuvo išėję iš mados ir, žinoma, jurginai. Jurginų yra begalinė įvairovė, jie gausiai žydi ir gali papuošti bet kurią šventę ar tiesiog namų stalą.


Dėl ilgų kotelių jurginas „Preference“ itin tinkamas skintoms puokštėms.
Dėl ilgų kotelių jurginas „Preference“ itin tinkamas skintoms puokštėms.
Asmeninis albumas


Rugiagėlės. Visi žino šias paprastas, bet paperkančias gėles. Laukinio tipo puokštės dabar yra ypač madingos. Rugiagėlių spalvų būna ne tik mėlyna, bet ir rožinė, balta ar vyšninė.


Rugiagėlės sėjamos balandžio pabaigoje į daigyklas arba tiesiai į dirvą po paskutiniųjų šalnų. Rugiagėlės puikiai tiks kaip akcentinis priedas puokštėje.


Pelėžirniai. Pelėžirniai išgyvena renesansą puokštėse. Jų kvapas ir trapi išvaizda pagyvins kiekvieną stalą. Pelėžirniai vazoje laikosi apie tris dienas, tačiau tai bus geriausios jūsų dienos, pažadu! Pelėžirnius reikia skinti prasivėrus pirmam žiedeliui. Pelėžirnių žaluma taip pat gali būti panaudota puokštėje.


Mažai augalų savo aromatu prilygsta pelėžirniams.
Mažai augalų savo aromatu prilygsta pelėžirniams.
Asmeninis albumas


Geriausiai pelėžirnius sėti balandžio viduryje tiesiai į dirvą. Pelėžirnius sėkite prie sienos ar tvoros 15 cm atstumais, vėliau juos reikia vis parišti. Skynimui labiausiai tinkamos Spencer tipo pelėžirniai, nes jų stiebai yra ilgesni.


Taip pat puokštėse nereiktų bijoti ir serenčių ar nasturčių. Serenčių jau yra įvairių spalvų – net baltų, o nasturčių veislių įvairovė taip pat didelė – nuo vyšninės iki lašišinės spalvos.


KITOS AUGALŲ DALYS PUOKŠTĖMS


Lina Liubertaitė: Puokštėse – ne tik žiedai. Kokias dar augalo dalis galima panaudoti?


Angelina Kurauskienė: Galima naudoti:

sėklalizdžius (juodgrūdės, aguonos),

uogas (erškėtrožės, šermukšniai, aronijos),

varpinius augalus (miskantai, soruolės, dekoratyvinis miežis),

vijoklinius augalus ir jų stiebus (vynuogė, vinvytis).

Žodžiu, viską, kas atrodo įdomiai ir dekoratyviai.


Puokštėms tinka ne tik žydintys augalai, bet ir kai kurių sėklalizdžiai.
Puokštėms tinka ne tik žydintys augalai, bet ir kai kurių sėklalizdžiai.
Asmeninis albumas


O auginti augalus dėl lapijos yra privaloma, nes tai yra jungiančioji puokštės dalis. Tam puikiai tinka astilbių, melsvių, net aviečių, šilauogių ar lapinių kopūstų lapai, vienmečiai augalai – gaiveniai, cėrintės.


Puokštė iš sodo gėlių.
Puokštė iš sodo gėlių.
Asmeninis albumas


Nuotraukų autorė A. Kurauskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis