10 patarimų, kaip įsirengti mažą būstą

Maži būstai turi privalumų – jų nuomos kaina mažesnė, tad galima sau leisti gyventi arčiau miesto centro. Be to, jie žavi jaukumu – bet tik jei yra tinkamai įrengti.

Vienas iš dažniausiai pasitaikančių klaidingų įsitikinimų įsirengiant mažą būstą – žmonės mano, kad visas dėmesys turi būti skiriamas funkcionalumui, o ne dizainui. Taip manyti neteisinga. Nors jūsų būste ir mažai erdvės, tai nereiškia, kad reikia pamiršti estetiką ir stilių. Norint sukurti erdvę, kurioje būtų patogu gyventi artimiausioje ateityje, svarbiausia rasti pusiausvyrą tarp estetikos ir funkcionalumo. Visi namuose turimi daiktai turi atitikti jūsų poreikius ir atspindėti asmeninį skonį.
Pateikiame 10 patarimų, kurie padės ne tik maksimaliai išnaudoti visą turimą erdvę, bet ir taip ją dekoruoti, kad ji atspindėtų jūsų asmenybę.

1. Kruopščiai atskirkite atskiras zonas

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad įsirengiant mažą erdvę geriausia taikyti atviros erdvės principą. Vis dėlto toks interjeras gali varginti akį, be to, neapibrėžus atskirų zonų ilgainiui būstas gali atrodyti netvarkingas. Todėl primygtinai rekomenduojame atskirti zonas pagal konkrečią jų paskirtį. Prie durų pakabinkite kabyklą paltams ir pastatykite batų dėžę – tai apibrėš prieškambario zoną. Virtuvės ir valgomojo zonas atskirkite bufetu – taip dar ir bus patogiau patiekti maistą, be to, turėsite papildomos vietos indams bei įrankiams susidėti. Pristumkite sofą prie lovos kojūgalio – taip atskirsite miegamojo ir svetainės zonas.

Jei turite hobį ar domitės kažkuo konkrečiu, nebijokite panaudoti tai atspindinčių elementų atskirti erdvei ir parodyti, kas jūs esate. Tai gali būti dviratis, pakabintas naudojant įdomią konstrukciją – taip ne tik sutaupysite vietos (ypač jei neturite atskiros erdvės dviračiui laikyti), bet net papuošite kambarį. Dar zonas galima atskirti kambariniais augalais.

Shutterstock

2. Investuokite į daugiafunkcius baldus

Mažoje erdvėje svarbus kiekvienas centimetras. Išnaudokite kiekvieną jų investuodami į baldus, atliekančius dvigubą funkciją. Rinkitės tokius baldus, kurie labiausiai atitinka jūsų poreikius. Ypač daugiafunkciai baldai tinka miegamajame. Pavyzdžiui, lova, kurią sulanksčius ji virsta sofa, ant kurios sėdint patogu žiūrėti televizorių. Arba tuščiaviduris pufas, į kurį galima susidėti, pavyzdžiui, pledus ar užtiesalus. Taip pat išskleidžiamas pietų stalas, prie kurio prireikus galima susodinti daugiau svečių. Svarbiausia rinktis tokius daugiafunkcius baldus, kurie nebūtų per dideli jūsų erdvei, kitaip ji atrodys dar mažesnė.

3. Išnaudokite nenaudojamas erdves

Ilgesnį laiką gyvenant viename būste, dažnai užstringame rutinoje. Kepimo skardas laikome orkaitėje, kurios nenaudojame, žvakes – viename iš slaptų virtuvės stalčių, o švarią patalynę – patalynės dėžėje po lova. Bet ar kada susimąstėte, kad galbūt veiksmingai neišnaudojame turimos erdvės?

Skirkite laiko – apeikite visą butą ir raskite jame erdves, kurios šiuo metu nėra veiksmingai išnaudojamos, pavyzdžiui, kampai arba sienos. Tada pagalvokite, kaip galėtumėte išnaudoti visas šių erdvių privalumus. Pavyzdžiui, didelę palangę galite paversti darbo vieta, vonios kampe pakabinkite kampinę lentynėlę, ant šaldytuvo laikykite kelis krepšius, į kurį galima sudėti rečiau naudojamus indus.

Shutterstock

4. Įrenkite vertikalias daiktų laikymo sistemas

Norint kuo veiksmingiau išnaudoti turimą erdvę, reikia mąstyti ne tik apie horizontalias, bet ir apie vertikalias erdves. Aukštos, siauros daiktų laikymo sistemos yra geriausia išeitis mažoje erdvėje, kurioje reikia sutalpinti kuo daugiau daiktų. Pastatykite dvi identiškas knygų lentynas abipus durų – jos atrodys tarsi įmontuotos. Arba didelė lentynų sistema nuo grindų iki lubų gali atskirti miegamojo ir svetainės zonas.

Taip pat erdvę taupyti padeda transformuojami integruoti baldai, pavyzdžiui, pakeliama lova, kurią specialus mechanizmas dieną padeda paslėpti ir paversti spinta. Panašiu principu galima įsirengti darbo erdvę – staliukas išlankstomas tik kai jo reikia, o kai nereikia, kad netrukdytų, jis sulankstomas ir atrodo kaip ant sienos pakabinta spintelė.

5. Atraskite organizavimo sistemą

Visi žino, kad mažoje erdvėje svarbiausia tinkamai suprojektuoti daiktų laikymo sistemas, į kurias tilptų kuo daugiau daiktų. Tačiau net ir tobuliausiai suprojektuotos spintos ir spintelės nepadės, jei daiktus į jas krausite bet kaip, be tvarkos – prireikus negalėsite jų rasti, ilgainiui pamiršite, ką turite. Investuokite į daiktadėžes ir kitas daiktų rūšiavimui ir tvarkymui skirtas talpas.

Shutterstock

Daiktų tvarkymui skirtus sprendimus galima naudoti kūrybingai – pavyzdžiui, į batams skirtą medžiaginį laikiklį su kišenėlėmis galima dėti viską – nuo buitinių valiklių (vonioje) iki užkandžių (virtuvėje). Atvirose lentynose išdėliokite vienodus krepšius – sukursite nuoseklumo įspūdį, paslėpsite daiktus, lentynos atrodys tvarkingai.

Sugalvoti daiktų organizavimo sistemą neužtenka – reikia ją ir taikyti. Sveikatos psichologijos tyrėjos Phillippos Lally iš Londono universiteto koledžo tyrimo duomenimis, įprotis susiformuoja vidutiniškai per 66 dienas. Nusistatykite tikslą: 66 dienas kaskart pasinaudoję daiktu padėkite jį į vietą. Kai šis įprotis susiformuos, palaikyti tvarką namuose bus daug lengviau.

Shutterstock

6. Rinkitės šviesių spalvų paletę

Interjerui rinkitės šviesias spalvas. Sodrios, tamsesnės spalvos erdvę vizualiai mažina, o šviesūs atspalviai erdvę atveria. Planuodami interjerą, susitelkite į tris spalvas: dviem šviesiais atspalviais dekoruokite didesnę interjero dalį, o tam, kad erdvė atrodytų įdomesnė, intriguojanti, reikia vienos tamsesnės spalvos.

Jei visiškai negalite gyventi pasaulyje, kur ryškių spalvų mažai, galite susitelkti į baldus. Išsirinkite vieną pagrindinę ryškią spalvą ir vieną erdvę apstatykite šios spalvos baldais (juos įsigykite arba nudažykite). Tada išsirinkite antrą ryškią spalvą kambario akcentams. Vis dėlto derėtų apsiriboti viena ryškia būsto erdve. Jei ryškių spalvų bus per daug, erdvė gali pernelyg blaškyti ir erzinti.

Shutterstock

7. Švelninkite interjerą užapvalintų formų baldais ir interjero detalėmis

Kadangi dauguma mažesnių būstų yra dėžės formos, sušvelninti linijas padės baldai. Pasak dizainerių, apvalūs baldai stačiakampėje erdvėje padeda išvengti monotoniško vaizdo. Tai gali būti apvalus valgomojo stalas arba užapvalintų formų sofos ir kėdžių komplektas.

Jei radote apvalius, jūsų poreikius ir skonį atitinkančius baldus, prie jų priderinkite panašių formų aksesuarus. Pavyzdžiui, vonioje kabinkite ne paprastą stačiakampį, bet išskirtinį apvalų veidrodį. Svetainėje ir miegamajame statykite ne griežtų formų toršerus, bet apvalesnes stalines lempas.

O jei jūsų būste jau yra natūralesnių formų, pasistenkite jas pabrėžti. Langą su arka paverskite jaukiu skaitymo kampeliu – pastatykite prie jo fotelį ir knygų lentyną.
Atviros sijos tegul tampa pagrindiniu būsto akcentu – kurdami interjerą taikykite industrinio dizaino principus.

Shutterstock

8. Sluoksniai suteikia gylio

Mažoms erdvėms dažniausiai trūksta gylio, nes žvilgsniui nėra kur keliauti. Laimei, galima interjerui vizualiai suteikti daugiau gylio sluoksniuojant. Meno kūrinius ant sienų kabinkite giliuose rėmuose. Nusidėvėjusią kiliminę dangą užmaskuokite keliais ant viršaus užtiestais kilimais ar takais. Lovą užtieskite keliais skirtingų raštų ar tekstūros užtiesalais, negailėkite pagalvėlių – tai suteiks ne tik gylio, bet ir šilumos bei jaukumo.

Svarbu pažymėti, kad sluoksniuoti nereiškia vien tik uždėti vieną dizaino elementą ant kito – svarbu sukurti kontrastą. Derinkite skirtingas medžiagas, tekstūras, raštus. Pavyzdžiui, jei jūsų sofa neutralios spalvos, rinkitės ryškiais raštais margintas pagalvėles, o jei grindų danga neišsiskirianti, užtieskite sunkesnį kilimą.

9. Įkomponuokite baldus, kurie atrodo lyg kabantys ore

Dideli, sunkūs baldai bereikalingai apkrauna mažą erdvę. Lengvi baldai ar interjero elementai, kurie iš pažiūros atrodo tarsi kabantys ore, yra tokie pat funkcionalūs kaip įprasti baldai, tačiau jie neapsunkina žvilgsnio. Vietoj pastatomos knygų lentynos išbandykite pakabinamas lentynėles, vietoj praustuvės su spintele – pakabinamą kriauklę. Baldai su kojelėmis vizualiai užima mažiau vietos, nei tiesiai ant grindų stovintys baldai.

10. Reguliariai atsikratykite nereikalingų daiktų

Ilgai gyvenant tame pačiame būste, jame dažniausiai prisikaupia visokiausių nereikalingų daiktų. Jei būstas mažas, netvarka pastebima daug labiau, nes jame mažiau vietų, kur galima būtų nereikalingus daiktus suslėpti. Vieną ar du kartus per metus susikaupkite ir peržiūrėkite visus turimus daiktus – įvertinkite, kuriuos verta pasilikti, o su kuriais atėjo laikas atsisveikinti. Nustebsite pamatę, kiek daug daiktų jums iš tiesų nėra reikalingi, o baigę tvarkytis galėsite džiaugtis erdvesniais, gaivesniais namais. Atsikračius nereikalingų daiktų, namuose net kvėpuoti tampa lengviau.

Jei esate vienas iš tų žmonių, kuriems sunku kovoti su daiktų sankaupomis, profesionali namų organizuotoja Linda Rothschild pateikia patarimų. Ji rekomenduoja nusistatyti terminą ir vienu metu imti tvarkyti vieną konkrečią erdvę ar konkretų kampą, pradedant nuo netvarkingiausio. Jei didelį planą atsikratyti visų nereikalingų daiktų suskaidysite į mažesnes užduotis, mažiau pavargsite, tad tikimybė, kad galiausiai sutvarkysite visus namus, bus didesnė. Tai, kad gyvenate mažame būste, nereiškia, kad funkcionalumo labui reikia paaukoti stilių – kaip ir daugelyje gyvenimo sričių, svarbiausia rasti pusiausvyrą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis